https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes pričetek nacionalnega preverjanja znanja za osnovnošolce

07.05.2013 ob 8:45  

Danes se za šestošolce in devetošolce osnovnih šol po Sloveniji pričenja nacionalno preverjanje znanja, pri čemer bodo ti najprej pisali preizkus iz matematike.


Nacionalno preverjanjem znanja (NPZ) je za devetošolce, teh je okoli 17.500, obvezno, medtem ko ga bo prostovoljno pisalo nekaj več kot 15.500 šestošolcev.

Ob koncu drugega in tretjega obdobja se znanje učencev preverja z nacionalnim preverjanjem znanja, s katerim se preverjajo standardi znanja, določeni z učnim načrtom, pri čemer je to obvezno za vse učence ob koncu tretjega obdobja. Ob koncu drugega obdobja osnovna šola po predpisanem postopku sama izvede NPZ iz slovenščine, matematike in tujega jezika. Učenci, ki se prijavijo k preverjanju, opravljajo NPZ iz vseh treh predmetov.

Letos kot tretji predmet zgodovina, geografija, tehnika in tehnologija ali tuji jezik

Za učence ob koncu tretje triade bodo osnovne šole po predpisanem postopku v sodelovanju z zunanjimi ocenjevalci izvedle NPZ iz slovenščine, matematike in tretjega predmeta. Tretji predmet je določil minister, ki je v septembru izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda ter po predhodni pridobitvi mnenja Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje izbral največ štiri predmete, iz katerih se bo v tekočem šolskem letu izvedlo NPZ. V marcu je minister določil, iz katerega tretjega predmeta se bo preverjalo znanje z NPZ na posamezni osnovni šoli.

Foto: Sxc.hu

Izbrani predmeti za določitev tretjega predmeta, iz katerega bodo učenci 9. razreda osnovne šole opravljali nacionalno preverjanje znanja v letošnjem šolskem letu, so: zgodovina, geografija, tehnika in tehnologija in tuji jezik. Šestošolci bodo ob koncu preverjanja obveščeni o svojih dosežkih, rezultati o uspehu devetošolcev pa bodo zapisani v zaključno spričevalo. Letošnja novost je e-vrednotenje.

Viri: STA, RIC

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.