https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Rumena barva preplavila pomurska polja

09.05.2013 ob 14:02  

Že kar nekaj časa lahko spremljamo čudovita cvetoča rumena polja, ki dvigujejo razpoloženje, dajejo občutek notranje harmonije in novih moči. Ta čudežni občutek daje oljna repica, ki je vse bolj razširjena poljščina. Ker ponekod že odcvetuje, bo kmalu ta lepota na poljih izginila, spomin na fotografijah pa bo ostal.

Oljna ogrščica ((Brasica napus L. var. napus) postaja tudi pri nas v Sloveniji vse bolj pomembna kmetijska rastlina.

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo leta 2000 zasejenih komaj 122 hektarjev oljne ogrščice, že dve leti kasneje pa se je ta številka povečala za skoraj 20-krat, natančneje na 2433 hektarjev. Leta 2011 je bilo na slovenskih poljih že 4770 hektarjev oljne repice, lani pa še slabih osem odstotkov več, kar 5141 hektarjev, tudi pridelek pa je bil večji za kar petino.

Največ ogrščice gre za pridelavo v biodizel, tudi v olje za prehrano, uporabna pa je tudi za živinsko krmo, nabiranje medu čebel in kot podorina.

FOTO: Kristijan Škrlec in Darjan Fujs

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.05.2013 ob 1:19 legija gost

      RES JE LEPA NAŠA SVETA ZEMLJA PREKMURSKA. BOG NAM ČUVAJ TO SVETO ZEMLJO.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.05.2013 ob 7:18 gost gost

      Ja ,res je lepa in velika zahvalatistim, ki so jo pomagali osvoboditi in se niso skrivali v bunkerjih, kot nekateri, ki zdaj sploh upajo pisati na ta račun bedarije. Torej, če ne bi bilo teh ,tudi ruskih osvoboditeljev, bi ta naša lepa zemlja bila madžarska in bi živeli tako kot oni in ne bi niti imeli možnosti pisati bedarij. Torej, le čevlje sodi naj kopitar.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.05.2013 ob 14:30 Legija gost

      Ja saj Madžarska je danes takšna, ker so v njej 50 let izvajali osvoboditev tvoji Sovjeti, zato pa je danes tam kjer je, saj sam vidiš, kam so jih tvoji osvoboditelji pripeljali. Hvala lepa na takšne osvoboditelje. Ja res čevlje naj sodi le kopitar, ne pa takšen internetni TROL, kot si ti pod vzevkom gost, ma si ti ena budala

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.05.2013 ob 15:02 gost gost gost

      S takšnimi primitivci, kot je legija je škoda polemizirati, ker se očitno niti v OŠ niso nič naučili, pač niso bili sposobni. Je pa tudi prebutast, da bi sploh razumel poanto, kaj naj sodi kopitar. Internetni DEBIL si pa ti, ker sploh ne veš ,kaj pišeš. Ne poznaš niti osnovne evropske zgodovine, zato je škoda glupega truda, idi na pivo,pa makar na madžarsko, tan je cenejše. Ubogi narod.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.05.2013 ob 17:11 legija gost

      O tvojih sposobnostih gost gost, pa res ni vredno razpravljat. A ti pa poznaš osnovno evropsko zgodovino???? Po moje tako, kot DEBIL latinski jezik. Ti pa lahko greš tja na avtobusno postajo v Mursko Soboto in se malo družiš z etnično manjšino in te ne bo stalo dosti.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.05.2013 ob 20:09 gost gost

      Legija, povedal si vse in nič. Še enkrat ubogi narod, kaj vse mora prenesti. Konec

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.05.2013 ob 21:21 žuta barva gost

      SDS je napadno Prekmurje!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.05.2013 ob 21:53 legija gost

      Ja res ubogi narod prekmurski, da je dal takega osvoboditelja kot je gorička gamad Kučan in njegovi podrepniki, ta smet prekleta in potem taki kot je gost gost še to podpirajo. Kot neka SEKTA NIČ V SRCU NIČ V GLAVI. BOLJE SDS kot pa vsa GAMAD KOMUNISTIČNA. VI PA VAŠI SOVJETI OSVOBODITELJI. Peljite si jih domov in naj vam bo blagoslovljeno življenje v sivem betonu pa ko ste ŽIVELI NA KREDIT in sedaj pa BOSTE RES ODPRLI DENARNICE, ker PUST KOMUNISTOV IN ZOMBIJEV JE MIMO.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.