https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Podelili priznanja tekmovanja »Pot v prihodnost«

Ljutomer, 09.05.2013 ob 17:14  

V Ljutomeru so ob Dnevu Evrope slovesno razglasili rezultate in podelili priznanja dijakom, ki so sodelovali na tekmovanju Pot v prihodnost, kjer dijaki iz slovenskih srednjih šol izkazujejo svoje znanje iz novejše slovenske zgodovine. Tekmovanje je že sedmo leto zapored organiziralo Prleško društvo generala Maistra v sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer.


Letos so dijaki pripravili naloge na temo Dr. Franc Miklošič in njegov čas. Ta tematika je bila izbrana zato, ker na GFML v letošnjem letu praznujejo 200. obletnico rojstva dr. Franca Miklošiča, po katerem se sama šola tudi imenuje, prav tako pa šola v tem letu praznuje 50. obletnico delovanja. Kot so povedali, je namen tekmovanja predvsem spodbuditi mlade, da razvijajo pozitiven, a hkrati kritičen odnos do narodne zgodovine.

Način in oblika tekmovanja sta se skozi vsa leta delno spreminjala in prilagajala (kviz, eseji, raziskovalne naloge, računalniške predstavitve). Zadnja tri leta je pri izvedbi tekmovanja sodelovala Slovenska vojska. Zaključna prireditev in podelitev priznanj ter nagrad najboljšim dijakom je postala del vsakoletne prireditve v vojašnici Generala Rudolfa Maistra v Mariboru, ko maja v vojašnici izvedejo dan odprtih vrat. Svečana podelitev je letos izjemoma potekala v Ljutomeru, ker so na ta način želeli mladim iz Slovenije predstaviti Miklošičevo mesto.

Dijaki so v pisni obliki pripravili predstavitev izbrane teme, h kateri so dodali računalniško predstavitev (npr. v programu PowerPoint). V svoje predstavitve so vključili naslednje sklope: življenje in delo dr. Franca Miklošiča, zgodovinska vloga dr. Franca Miklošiča, zgodovinski čas in okoliščine, v katerih je živel in delal dr. Franc Miklošič, vrednotenje vloge dr. Franca Miklošiča v zgodovini Slovencev in njegova zapuščina ter ohranjanje spomina na dr. Franca Miklošiča danes.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali dr. Darko Ščavničar, predavatelj na Poveljniško-štabni šoli v Mariboru, dr. Dragan Potočnik, profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, dr. Miran Puconja, profesor filozofije in slovenščine na GFML, in Ivan Fras, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor.

Štiričlanska komisija je pregledala in ocenila vse prispele naloge, pri čemer so upoštevali tako vsebino kot tudi obliko naloge. Organizator se je v soglasju s strokovno komisijo odločil, da bo podelil priznanje in nagrade vsem, ki so dosegli več kot 75 odstotkov vseh možnih točk. Ostali sodelujoči in mentorji so prejeli potrdila in priznanja o sodelovanju na tekmovanju.

Odlični rezultati pomurskih dijakov

Na tekmovanju je sodelovalo osemnajst dijakov iz šestih slovenskih srednjih šol. Najboljši nalogi sta pripravila Ivan Smiljanić z Gimnazije Kranj in Špela Gubič z ljutomerske gimnazije, oba pa sta prejela zlati priznanji. Priznanja in nagrade so podelili: mag. Olga Karba, županja občine Ljutomer, Milan Bolkovič, predsednik Prleškega društva general Maister, in Zvonko Kustec, ravnatelj GFML.

Po svečani podelitvi so se nagrajenci in njihovi mentorji odpravili na ogled Muzeja taborskega gibanja na Slovenskem ter na ogled mesta Ljutomer.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Podrobnejše rezultate najdete v priponki spodaj:

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.