https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Srečanje etničnih skupnosti v Lendavi

Lendava, 14.05.2013 ob 7:00  

V nedeljo, 12. maja, se je v Lendavi odvijalo regijsko srečanje folklornih, pevskih in godčevskih skupin manjšinskih etničnih skupnosti Slovenije. Izvedbo srečanja je omogočil Zavod za kulturo in promocijo Lendava. Pri organiziranju srečanja pa je pomagalo hrvaško kulturno društvo Pomurje Lendava.

 

Na odru koncertne in gledališke dvorane so se predstavile naslednje etnične skupnosti: tamburaška skupina HKD Pomurje Lendava, otroška folklorna skupina Cicibani, srbsko kulturno društvo Maribor, pevska skupina KD Biljana Maribor, FS KD »Međimurje« Velenje, ženska pevska skupina »Amanet«, tamburaška skupina KD Međimurje Velenje, mladinska folklorna skupina, srbsko kulturno društvo Novo mesto in FS HKD Pomurje Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2013 ob 12:25 ... gost

      v toj lendavi najdeš vse, samo Slovencof nej...

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.05.2013 ob 12:38 gost gost

      "Slovencof"res ni v Lendavi, je pa kar nekaj Slovencev,ki so tukaj prišleki, večinoma iz štajerskega in primorskega konca.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.05.2013 ob 12:49 Slovenec gost

      Ti prišleki vam vsaj malo dvigujejo povprečje.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.05.2013 ob 14:19 gost domačin gost

      Ta Lendava postaja že geto za Madžare, to pa so si napravili sami. Ni šanse, da bi prišel tja v službo z kakršnokoli izobrazbo ne. Pogoj je seveda aktivno znanje madžarščine, pisno in usmeno. Torej se tam zaposlujejo le iz njihovega konca, ker, kje drugje v SLO pa znanjo njihov jezik. Žalostno, da tudi v šoli, pa čeprav učiš angleščino ali slovenščino ali telovadbo nmoraš aktivno znati njihov jezik. Toga nega nigi, san se pozanimo, n ikjer v zamejstvu. Pa še na TVmajo vsaki dan nekše oddaje, prek satelitske pa lahko gledajo kaj hočejo. Ja biti slovenec v Lendavi in v Prekmurju je res težko, s tem getom pa bodo sami sebi napravili največjo škodo. Vprašanje, če vsi ti, ki tam zaradi znanja jezika dobijo službe res izpolnjujejo vse pogoje. Bilo je že dokazano, da ne.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.05.2013 ob 15:30 sobočanec gost

      Tudi sam imam zelo slabo izkušnjo iz Lendave. Pred davnimi leti sem bil zaposlen na vodilnem mestu v eni od finančnih ustanov. Po določenem času pa prispe anonimka na upravo moje firme z obtožbo da jemljem podkupnine (kar seveda ni bilo res). Ker se je tip ki je napisal anonimko celo sam izdal mi ni preostalo drugega kot vložiti civilno tožbo zaradi obrekovanja. Pride tip na sodišče, prizna da ni res da bi prejemal podkupnine, nato ga vpraša sodnica zakaj je to naredil in odgovor je bil - "Sem madžar in nisem prenesel da sredi Lendave zaseda vodilno mesto nekdo ki ni madžar". Mene je tako opral obtožb a spomin na izkušnjo je še danes svež.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.05.2013 ob 18:19 gost gost

      To, kar je napisal gost sobočanec je pa res izkušnja brez presedansa in vredna širše objave. Tožiti bi bilo potrebno tistega, ki je to povedal in sicer, da samo madžar lahko dela v Lendavi, čeprav je le ta tudi in predvsem slovenska. Preveč so oholi, preveč se obnašajo gospodovalno. Tudi meni se je že zgodilo da na občini niso hoteli z mano govoriti slovensko, čes da ne znajo. Spomnil sem uslužbenca, da mora znati tudi slovensko. Vse to je treba posredovati širši javnosti in tudi politikom. Vsekar kar je madžarsko je boljše, edino s slovenskimi plačami se strinjajo. Prav je napisal sobočanec. vse to se bo dolgoročno maščevalo njim. Tako so se začeli obnašati v zadnjem času, pred dvajsetimi leti so bili bolj strpni. Poglejte samo, kaj si dovolijo, ne praznujejo državnega praznika dneva priključitve Prekmurja Sloveniji. Ne praznovati praznika džave, v kateri imajo vse in še več pravic. To si ne bi dovolila udejaniti nobena manjšina na svetu, razen oni sami. Ko pa jim predstavimo, kako živijo porabski Slovenci pa je vse prav, čeprav vemo, da so v primerjavi z njimi daleč in predaleč zadaj. Madžarska država za njih ne naredi nič. Še bi se dalo marsikaj napisati, vendar naj bo dovolj. Čas bo pokazal svoje, ko bodo zasres geto.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.05.2013 ob 19:46 gost gost

      samo je pa najlepše gda ti ga lendavska mađarica dvojezično potejgne

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.05.2013 ob 20:19 vili gost

      Gost, zakoj lažeš, ka ne vejo oz. ka neščejo gučati slovensko na občini? Pa kdo ti to vrvle?? Pa to je javna ustanova, nej pa neki zabačeni Mercator, ge pa ene stare pred penzijof resno ne vejo slovenski oz. znajo slabo... Misliš, ka nebi tou bilo že te zdavna v novinaj, ker tij te nebi bil edini, keromi se je tou zgoudilo. Nej lagati, gučite po istini. Je pa res, da vodilna mesta javnih zavodov zasedajo večinoma ljudje madžarske narodnosti. Pa da ne bo kake pomote, Slovenec san po narodnosti...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.05.2013 ob 20:52 gost gost

      Kak lejko nešče keri cejlo življenje živi v SLOVENIJI ne vej slovensko in ti postreže v merkatori s tešik??? Mađari so isti kak cigani pri nas.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.05.2013 ob 20:54 sobočanec gost

      še ene sem se spomnil. Pisalo se je leto 1991, leto naše osamosvojitve. Delal sem na banki, bili smo edini ki smo takrat dajali kredite v mestu. Pride k meni stranka-madžar in mi madžarsko nekaj govori. Sklepal sem da verjetno želi najeti kredit. Mu lepo prijazno razložim da ga ne razumem in če se lahko pogovoriva slovensko. Bil sem prijazen, nikakor aroganten, pripraljen pomagati. In tip razburjen vstane, nekaj zabrunda in odide iz moje pisarne. Torej, raje ni vzel kredita katerega bi dobil (ja, takrat je bila tombola dobiti kredit) kot pa da bi se ponižal in z mano spregovoril po slovensko. Ja, takšne izkušnje sem imel v tej službi zelo pogosto. Nisem noben rasist, lahko bi celo za sebe rekel da menim da večnacionalnost in večkulturnost lahko bogati okolje in ljudi v tem okolju. Ampak te moje izkušnje pa so žal negativni zgledi ki sem jih imel moram priznati izključno z madžari, nikakor z hrvati ki jih je tudi veliko v Lendavi.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.05.2013 ob 17:01 pač eden gost

      Torej članek ni pomebno o čem je reč nego svoje frustracije nabijate z komentari. Tu ni bilo niti ednoga mađarskog društva, nego srpska, makedonsko in hrvaška! Mislim da pa ta kulturna društva ne ogrožajo SLOVENSTVO v prekmurju. Pa brez zamere dragi moji!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.