https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Poslanka SLS Jasmina Opec o zakonodaji »Mr. Muscolo«

15.05.2013 ob 10:30  

Podpredsednica in poslanka SLS Jasmina Opec je na javni predstavitvi mnenj o nekaterih predlogih zakonov predstavila stališče SLS.


Opecova je o zakonodaji »Mr. Muscolo« povedala: "Ne potrebujemo populistične zakonodaje, ki poskuša nabirati priljubljenost volivcev, ampak poštena dejanja, ki temeljijo na dobro razvitem občutku za prav in narobe."

Opecova je na javni predstavitvi mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v Državni zbor, o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poslancih, o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah predsednika republike, o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Vladi Republike Slovenije, o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalnih volitvah in o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi predstavila stališče SLS. Več si lahko preberete v nadaljevanju:

Spoštovani,

ključna težava naše države je kronično pomanjkanje zaupanja v ljudi, organizacije in institucije njenega upravljanja.  Pri tem nimam v mislih poraznih anket javnega mnenja, ki na primer ugotavljajo, da dobrih 70 odstotkov vprašanih ocenjuje delo parlamenta kot negativno. Namreč – ni treba čakati anket. Način in ton pogovora o javnih vprašanjih je negativen na celi črti. In problem je hujši, kot se zdi na prvi pogled.

Nezaupanje se že dlje časa širi v vse pore delovanja družbenega življenja. Kaže se v obliki delitev, zaničevanj posameznikov in tudi neskončnega cinizma, zato današnja razprava vsekakor presega pravno formalne okvire. Pravo je nenazadnje le orodje, s pomočjo katerega urejamo in uveljavljamo dogovorjene odnose med ljudmi.

In tukaj je prva velika zmota tega predloga. Namreč – nič novega se nismo dogovorili. To, da je narobe delati nezakonite stvari, je povsem jasno. In tudi to, da ko nekdo izgubi zaupanje, ne more več opravljati dela, ki temelji na zaupanju, je prav tako povsem jasno.

Ali bo Mr. Muscolo prispeval k povrnitvi zaupanja? Po mojem prepričanju ne. Ta zakon je le orodje in nabava orodja sama po sebi ne vodi do cilja, če potem orodje nabira prah v kotu dnevne sobe ali vrtne lope. Rezultat, pa naj gre za košnjo trave ali povrnitev zaupanja v politiki, je možno doseči zgolj z dejanji, ki so lahko tudi zelo težka.

Dokaz, da potrebujemo nekaj drugega, in ne Mr. Muscola, so nam v vmesnem času dostavili prav predlagatelji oziroma njihov nekdanji minister gospod Maher. On ni imel na voljo tega orodja, te zakonodaje, je pa imel nekaj mnogo bolj dragocenega. Imel je notranji občutek, da je izgubil zaupanje in da bi bilo nekaj narobe s tem, če bi nadaljeval mandat.

In pravi nesmisel predloga o katerem razpravljamo, je dejstvo, da poskušamo z zakonom predpisati notranje občutke ljudi. To je nemogoče. Občutki potrebujejo prave pogoje, v katerih se lahko razvijejo, zato ne potrebujemo populistične zakonodaje, ki poskuša nabirati priljubljenost volivcev, ampak poštena dejanja, ki temeljijo na dobro razvitem občutku za prav in narobe.

Pri nas na podeželju plevela ne kosimo lepo sedeč na vrtni kosilnici. Pri nas si za odstranitev plevela vzamemo čas in ga z rokami izpulimo s koreninami vred. 

Tako je nujno, da tudi mi v Državnem zboru premišljeno sprejemamo zakonodajo, ki bo dejansko v globini, če želite, pri koreninah, odstranjevala težave, ne pa zgolj urejale kozmetične olepšave.

Torej:

-          pobuda predlagateljev je populistična;

-          predlog je ustavno in nomotehnično sporen;

-          rešitev ne more doseči napovedanega namena, torej očiščenja politike.

 

V politiki je ključno zaupanje in pri vzpostavitvi, ohranjanju ali izgubi zaupanja največ štejejo dejanja.

Težkih sodb ne bomo odpravili s tovrstnimi predlogi zakonov, ampak – še enkrat – z dejanji, z občutkom za odgovornost in z iskreno željo, da sprejemamo odločitve za dobro vseh državljank in državljanov. Odločitve, ki nas zavezujejo k odgovornosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vidocq
      23.05.2013 ob 9:00 vidocq

      ker vemo zakaj nima teže , je stališče podano kot ladjica s prižgano svečko , ko jo za gregorjevo spustijo po reki ,,,,, potem pa grejo spat

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.