https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Obrazna joga - trend, ki osvaja predstavnice ženskega spola

23.5.2013  

Kaj ni zanimivo, da se zavedamo, kako zelo je pomembna vadba telesa in krepitev mišic celotnega telesa za vsesplošno vzdržljivost in moč, na obraz pa smo preprosto pozabili? Kot da bi obraz ne sestavljale mišice, ki morajo biti prav tako utrjene in čvrste. In so zelo pomembne. "Ko začnemo na pravilen način natančno trenirati obraz, s tem ne koristimo samo delu, ki ga vadimo in ne brišemo samo gub, ter odpravljamo posledic gravitacije ... ne prižigamo samo žlez v glavi – ampak negujemo tudi notranje organe, živčni in celoten endokrini sistem," pravi Savina Atai, mojstrica obrazne joge, ki vaje za obrazne mišice podaja na številnih delavnicah po Sloveniji. Pravzaprav so novost, nekakšen "bum" za vse predstavnice ženskega spola. Nekaj strnjenih vaj si lahko preberete v tem članku.

Obraz je med drugim tudi najboljši diagnostični aparat na svetu kar jih je; iz njega je mogoče razbrati tako zdravstveno stanje (npr. povešena veka kaže oslabljenost vranice; navzdol obrnjeni ustni kotički, kažejo da maternica gravitira, področje žlebiča nakazuje našo plodnost, spodnja veka stanje ledvic …); kot tudi dejansko stanje na vseh ostalih področjih našega življenja. Npr. senčni del obraza kaže naše partnersko dogajanje, področje med obrvmi palačo življenja.

Vloga mišic je tukaj odločilna in strateško pomembna; le-te morajo biti nujno na svojem mesto, žive, sporočene, polne in dejavne; ker le tako lahko »pritiskajo« na mesta (organe, meridiane, energetske točke in mesta), skrbijo za njihovo aktivnost in videz, ki si ga zaslužimo. Ko recimo mišice na lobanji (še posebno mišica temporalis) gravitirajo in niso odzivne; potem to blokira pretočnost v možanih in žlezah znotraj glave.

Ko mišice na obrazu padajo in usihajo; se enako začne dogajati z našo življenjsko energijo na vseh področjih in obratno. Ko se enkrat zavedamo, kako pomembno je področje od vratu navzgor, ga z velikim spoštovanjem začnemo uporabljati in z njim mišično vaditi.

 »Popoln razcvet« - lifting vseh 57 mišic od vratu do temen

Ta vaja krepi, dviga ter učvrsti vseh 57 mišic od vratu navzgor (vključno z lobanjskimi mišicami) in vzpostavlja naravno silo proti gravitaciji. Aktivira epifizo in hipofizo ter hipotalamus, tudi ščitnico in obščitnične žleze. Stimulira tudi male in velike možgane. Poleg tega izjemno prekrvavi kožo, zaradi česar se obnovi, postane napeta, sveža in žareča. Ko je v »Razcvet« vključeno še trebušno dihanje, so njegovi učinki še potencirani, rezultat liftinga celotnega obraza pa 70 % boljši. Stimuliran je tudi celoten endokrini sistem, reproduktivni organi ter ledvice. Vaja poživlja in obnavlja na površini ter umirja in spočije v globini.

Z ustnicami oblikujte dolg in ozek o. Dihajte ter nekaj trenutkov vztrajajte v njem. Zgornjo in spodnjo ustnico močno, močno zavijte çez zobe navznoter, v notranjost ustne votline. Ta položaj ohranjajte približno 15 sekund. Usta nato še naprej vlecite navznoter ter se hkrati nasmejte z ličnicami ter jih potisnite jih čim bolj proti sencam. Ponovno zadržite. Vzdržujte vse gibe ter dodajte novega: zaprite oči in pogled usmerite proti temenu. Skrivajte usta, dvigujte lička … Glavo nagnite malenkost nazaj, brado občutno potisnite naprej. Dlani stisnite v pesti in počasi z njimi potujte navzgor. Predstavljajte si, dadvigujete nekaj zelo težkega. Usta potiskajte noter, lička gor, pogled neprestano obračajte proti temenu. Ohranjajte nagib glave. Dihajte. Zadržite 30 sekund.Inpostopno popustite. Zdaj združite trebušno dihanje in vajo za obraz ter zadržite napete mišice 30 sekund. 5-krat ponovite.

»Palača obilja« – napredni lifting obrvi in vek

Ta vaja trenira tako mišico Oculi palpebral kot mišico Palpebral superioris, mišici, zadolženi za odpiranje in zapiranje oči. Pomaga zgladiti gube na zgornjih vekah in obenem dvigne obrvi. Hkrati krepi mišici Procerus in Corrugator na sredini čela in gladi gube mrščenja. S tem oživlja tudi meridian žolčnika in žleze v glavi.

Nasmehnite se. Trije prsti vsake naj roke gredo pod obrvi in jih dvignejo najprej navzgor, nato naj jih potegnejo še navzven. Prsti naj se čim bolj močno oprijemajo podlage – čelne kosti. Čutiti morate, da imate področje med obrvmi popolnoma zglajeno in napeto. Zatem začnite s čelom in obrvmi potiskati navzdol, kot da želite zapreti oči, a prsti naj to preprečujejo in tiščijo navzgor in navzven. Tako dobite dve izenačeni sili in upor. Držite 30 sekund in vsaj 5-krat ponovite. Ves čas budno pazite, da je področje med obrvmi gladko in napeto.

»Jasno nebo« – glajenje gub čela in mrščenje

Ta vaja gladi vse gube na področju čela in med obrvmi, hkrati pa krepi lobanjske mišice Oksipitalis in Temporalis, zaradi česar se zgodi lifting celotnega obraza; moč in stabilnost se vzpostavita, koža pa se vrne na svoje mesto. Ugodno vpliva na žleze v glavi ter srce. 

Nasmejte se, dvignite ustne kotičke, konico jezika pa močno pritisnite nam nebo – tako boste stabilizirali spodnji del obraza ter aktivirali akupresurno mesto za topljenje maščob in zaviranje prekomernega apetita. Čelo, obrvi in pogled usmerite navzdol. Dlan pritisnite na čelo, nato začnite z vso silo in mimiko potiskati čelo, obrvi in pogled navzdol; dlan pa naj vleče navzgor. Čutiti morate tako upor kot proti upor.Bodite močni – v obe smeri. Vztrajajte 30 sekund in 5-krat ponovite.

»Balonček«

Ta vaja oživlja, krepi in dviga skupino mišic Buccinator in Risorius, ki se uporabljajo za žvečenje in smejanje. Pomaga pri zmanjševanju smejalnih gub okoli ust in ustnih kotičkov ter gub, ki potekajo od ustnih kotičkov navzven in navzdol proti bradi. Ko se to področje napolni, se obnovi pomembno skladišče življenjske energije, ki nikoli ne bi smelo biti prazno oziroma vdrto navznoter. S krepitvijo krožne mišice ust (»Okno življenja«) oživljamo tudi energijo v spolnih organih in v medenici. S pritiski jezika ob nebo pa se dodatno aktivirajo žlezni centri, ki so odgovorni za pomlajevanje. Poleg tega pa je jezična mišica tesno povezana s srčno mišico, zato je zelo priporočljivo, da je živa in igriva.

Smejte se. Smeh je koda za komunikacijo z žlezami in notranjimi organi. S konico jezika najprej močno pritisnite na področje neba tik za zobmi. Držite nekaj sekund. Nato pritisnite jezik na sredino neba, na podroçje kjer se stikata mehko in trdo nebo. Ohranjajte nekaj sekund. Dihajte s trebuhom. Zatem potisnite jezik čim bolj nazaj proti požiralniku in se dotikajte zadnjega dela neba. Po nekaj sekundah jezik sprostite in malo pomigajte z njim. Nato celoten potek še 2-krat ponovite. Zdaj z zrakom napolnite ličnice, kot bi do zadnjega prostorčka napihnili balonček. Poskrbite, da je zrak tudi na področju pod ustnimi kotički. S tremi prsti močno pritisnite na ustnice; s tem zadržite zrak v ustih. Moški poskrbite, da boste s sredincem pritisnili na podroçje žlebiça (mostiček med nosom in ustnico), saj se s tem regenerirajo moda in prostata. Tudi za ženske je to področje zelo pomembno. Potem pa z drugo roko intenzivno pritisnite na podroçje spodnjega dela ličnic, tako da se bo zrak iz tega predela premaknil na drugo stran obraza. Držite, kolikor časa zmorete, ter ves čas pozorno in sproščeno.

»Zajemanje« – za učvrstitev mišic čeljusti in vratu

Ta vaja čvrsti skupino mišic na, okoli in pod brado, vključno z mišicami: Triangularis, Depressor Labii, Mantalis, Mylohoyis, Digastric in Playtsma. Pomaga dvigniti povešene ličnice in upadlo spodnjo čeljust. Poleg tega tudi zmanjšuje gube na obeh straneh brade, t. i. »vrečke«, odpravlja podbradek, gladi vrat, krepi celotno čeljust, vključno s čeljustim sklepom. Ugodno vpliva na jetra, ledvica in ščitnico.

Smejte se. Odprite usta in oblikujte »aaaaa«. Spodnjo ustnico in kotiçke ustnic ovijte čez zobe, jih potisnite čim bolj v usta ter jih tam čvrsto zadržite. Dvignite lične mišice. Predstavljajte si, da je spodnja çeljust zajemalka in da boste zajeli nekaj zares težkega. Medtem ko spodnjo ustnico še kar vlečete navznoter, začnite potiskati spodnjo čeljust čim bolj navzven – kolikor gre. Lička ves čas porivajte navzgor. Ko čeljust ne bo mogla iti več naprej, jo začnite porivati še navzgor in zadržite na tistem mestu, kjer boste čutili, da mišice spodnjega področja obraza najbolj delajo. Ohranite gib 30 sekund (lahko si z dlanmi pokrijete mimiko); spodnjo ustnico potiskajte navznoter, spodnjo čeljust pa naprej in navzgor, smejte se z ličnicami, ne da bi mečkali področje okoli oči. Dihajte s trebuhom, pozornost je na vsaki nastavitvi obraza. Vsaj 5-krat ponovite.

»Joker«

»Joker« je ena izmed najdragocenejših vaj v zakladnici joge obraza. Ko so ustni kotički obrnjeni navzgor, njihove mišice pa močne, smo kot posoda, v kateri prebiva življenje. Nakazujejo, da so reproduktivni organi dejavni in povezani s srcem, pri ženskah prsi dvignjene in mlade (pri moških moda). Obraz pa se ne poveša.

Ustne kotičke izrazito povlecite navzgor; razprite usta in recite: »aaaaaaaa«. Dlani prislonite pod ustne kotičke – na spodnji del ličnic. Zdaj izgovorite: »eeee«; kotičke potisnite nazaj proti zobem in hkrati navzgor. Zgornjo ustnico zavijte čez zobe, a ves čas vlecite kotičke noter in gor – kot bi jih želeli raztegniti vse do vrha ličnic. Ko jih potiskate navzgor, začutite, kako se vračate vase, domov, na svoje mesto. Držite 30 sekund; nato vajo še 6-krat ponovite.

»Adijo podbradek«

Glajenje vratu pomaga krepiti in definirati mišico Playtasmo. Ta velika, ravna mišica poteka od brade navzdol, preko celotnega sprednjega dela vratu. Vaja tudi gladi kožo celotnega vratu, definira spodnji del čeljusti in dviguje gravitiran spodnji del obraza (odpravlja t. i. »vrečke«) ter pomaga krepiti mišice na in ob bradi. To področje obraza je povezano z ledvicami, glavnim organom moči, ki je odgovoren za pomlajevanje in komunikacijo z endokrinim sistemom. Od stanja ledvic je odvisno delovanje vseh žlez; šibka ledvična energija pa ne slabi aktivnosti epifize in hipofize, ampak vpliva tudi na gostoto kosti ter na »živost« kostnega mozga. Ko Platysma ni na svojem mestu oziroma izgubi čvrstost, ne more več pomagati pri aktiviranju ščitnice in obščitničnih žlez, zato je ključnega pomena, da jo ohranjamo v optimalnem stanju.

Najprej si zmasirajte področje vratu; najveç pozornosti namenite delu, kjer je ščitnica. Glejte naravnost naprej. Brada naj bo sproščena. Nato čvrsto položite eno dlan ravno na vrat in z njo drsite navzdol, dokler vaše zapestje ne počiva na ključnici. Drsenje mora biti moçno. Čutiti morate, da »odmikate« kožo z vratu in jo »vozite« navzdol. Drugo dlan pritisnite na vrh prve dlani – da dodate pritisk. Roki čvrsto držite. Nasmejte se z ličnicami, malce odprite usta; spodnjo čeljust potisnite navzven; upognite vrh jezika in se z njim dotaknite neba. Zdaj brado iztegnite gor in naprej, glavo pa malenkost nagnite nazaj. Še kar se smejte z ličnicami, jezik pa še čvrsteje pritisnite na nebo. Občutite, kako se mišice vašega vratu krepijo. Položaj držite 60 sekund, nato pa z jezikom pulzirajte. Dotaknite se z njim neba, zadržite nekaj 10 sekund in popustite jezik. Potem pa ga spet pritisnite na nebo, zadržite in spustite. Ves čas se smejte z ličnicami in globoko dihajte s trebuhom. Celoten postopek ponovite 6-krat.

Veliki dvig ličnic

Ko so ustni kotički obrnjeni navzgor, smo kot posoda, v kateri prebiva življenje. Nakazujejo, da so reproduktivni organi dejavni in pri ženskah prsi dvignjene in mlade (pri moških moda). Vaja povleče ustne kotičke navzgor, jih stabilizira na optimalno mesto; dvigne srednji in spodnji del ličnic ter gladi gube na tem področju. Pri suhih obrazih napolni vdrt spodnji del obraza, pri okroglih pa a definira. Ličnicam daje volumen ter tonus.

Ustnice oblikujte v dolg in ozek »o«. Čim bolj ga razvlecite in raztegnite. Nato zgornjo ustnico zavijte çez zobe ter zelo pazite, da se usta ne odprejo ali zaprejo preveč. Zgornjo ustnico še naprej potiskajte v notranjost ustne votline in se istoçasno nasmejte z liçnimi mišicami.Nasmeh naj gre od ustnih kotičkov proti sencam, ličnice hkrati potiskajte navzgor in navzven – čim bolj močno. Ko čutite, da so se ličnice zbudile, položite peti dlani k ustnim kotičkom in z rokami moçno pritisnite v napete ličnice; prsti naj se z veliko jakostjo dotikajo področja senčk. Dlani naj bodo v vlogi uteži; z njimi obtežite (z vašo lastno silo) dvignjene lične mišice, kar bo ustvarilo in potenciralo protiupor, z redno vadbo pa volume in izjemen tonus tretiranega področja. Položaj zadržite 30 sekund; nato ga še 6-krat ponovite.

»Kitajček«

Ta vaja trenira mišico Orbicularis oris, ki je locirana okoli oči. Pomaga okrepiti in dvigniti tako zgornji kot spodnji veki; pospeši krvni obtok na celotnem področju oči in zmanjšuje zabuhlost pod očmi. Hkrati odpira očesno jamico in ustvarja večje, vedrejše oči ter gladi gube. S krepitvijo tega dela obraza se aktivirajo tudi epifiza in ledvice, saj je področje pod očmi povezano s tem glavnim pomlajevalnim organom našega telesa – za katerega je izrednega pomena, da je v optimalnem stanju.

Ponovno zmasirajte področje ščitnice. Med masažo dihajte s trebuhom – počasi in z užitkom. Ženske ob vdihu stisnite vaginalne in analne mišice in jih z dihom povlecite čim bolj navzgor, moški pa pokrčite presredek in analne mišice. To bo aktiviralo spolne in nadledviçne žleze. Ob izdihu sprostite. Kazalca položite na zunanjo stran oči, blizu senc. Sredinca pa postavite naprej od notranjih kotičkov oči; med obrvi – tako da bosta blizu en drugemu. Poglejte navzgor in med smejanjem pomežiknite z očmi. Skoncentrirajte se na dvigovanje vaših spodnjih vek. Z močjo uma poizkusite napeti spodnji veki in ju potisniti navzgor. Koža pod očmi in ob strani oči bo potegnjena navzgor in proti nosu. Mežikajte tako, kot če bi gledali v sonce. Počasi premaknite kazalca navzven, tako da se vaše oči zožijo (naredite »kitajske oči«). Zdaj pa ločite še sredinca in raztegujte veko z obeh strani. Položaj držite 5 sekund in ga potem sprostite. Ponovite, a tokrat zaprite zgornji veki. Vso koncentracijo usmerite na dvigovanje in napenjanje spodnje veke. Položaj čvrsto držite 20 sekund. Še naprej se smejte in dihajte. Celoten postopek 15-krat ponovite.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2013 ob 14:29 NIK gost

      KAJ MALO TO ŽENSKO REKLAMIRATE! TA NJENA JOGA NI VREDNA NIČ. ŠE SAMA HODI V LEPOTNE STUDIJE (SO JO UJELI)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.