https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Hodoš: Zadani cilji v tem mandatu se uresničujejo

Hodoš, 23.05.2013 ob 10:00  

Na Pomurec.com pripravljamo novo serijo intervjujev. Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Hodoš Rudolf Bunderla, ki je županski stol zasedel leta 2010.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Z doslej storjenim delom sem zadovoljen. Mogoče bi se dalo narediti še nekoliko več, vendar smo začrtane cilje, ki smo si jih zadali v tem terminu, tudi uresničili.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Trenutno največji projekt je iz kmetijske dejavnosti, in sicer komasacija III Občine Hodoš za vas Hodoš. Ta projekt traja že od leta 2010, dokončan bo v letu 2014, vreden pa je slabega pol milijona evrov.

V fazi priprave pa je trenutno tudi izgradnja javnega parkirišča v naselju Hodoš in obnova fasade vaško-gasilskega doma Krplivnik z dvoriščem.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste morali kje "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Letošnji proračun smo poskušali nastaviti realno. Je pa dejstvo, da se pripravlja rebalans, ki bo predvidoma konec meseca maja, in sicer zaradi spremebe projektnih pogojev skupnega projekta z LAS Goričko, natančneje izgradnje igral. Ta rebalans ne bo bistveno vplival na proračun, ampak je potrebno zaradi formalnih zahtev to urediti. Drugače pa je proračun v letošnjem letu naravnan bolj realno kot pa optimistično.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Zadolženost ni pretirana, imamo dva dolgoročna kredita, ki pa izhaja že iz prejšnjih let. Obroki kreditov se tekoče poravnavajo skupaj z obrestmi. Sicer je predvidena manjša zadolžitev v primeru morebitne nabave traktorja, katerega bi uporabljali za določene javne službe, ki jih izvajamo preko režijskega obrata v Občini Hodoš.

Katerih projektov oz. reševanja katere problematike bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti nujno še potrebno lotiti?

Trenutno je aktualna problematika glede Pomurskega vodovoda. Pomurski vodovod, ki ga je občinski svet v prvi obravnavi zavrnil, oziroma so zavzeli stališče, da se nanj ne bi priklopili, vendar so pozneje na peti izredni seji mnenje spremenili. Izhajali so namreč iz stališča, da je potrebno tako za nas kot tudi za naslednje generacije zagotoviti varno in trajno oskrbo s pitno vodo, ob tem, da ohranimo naš lasten vir katerega trenutno uporabljamo.

Poleg vse javne infrastrukture, ki jo trenutno imamo, smatram, da bi bilo v bližnji prihodnosti potrebno razmišljati o posodobitvi športne infrastrukture ter povečanje bivalnih kapacitet v mladinskem domu na Hodošu.

Kako poteka delo v občinskem svetu – je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je kdaj težko?

Moram povedati, da je delovanje v občinskem svetu korektno, konstruktivno in produktivno. Z njimi se da dobro sodelovati. Ne samo sodelovanje z občinskim svetom, ampak tudi sodelovanje z madžarsko narodno samoupravno skupnostjo bi izpostavil kot primer dobre prakse sodelovanja. Nenazadnje vsi delamo za dobrobit naših občank in občanov ter poskušamo sprejemati odločitve, ki so najboljše za njih.

 

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom, smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave nam je zaupal podžupan Darko Roman.

Občinski svetnik Darko Roman, ki je kandidiral s podporo stranke Zares, je s storjenim v občini v tem mandatu zadovoljen. Kot pravi, so razmere v državi in v naši pokrajini takšne, da se enostavno ne da storiti več. Bolj pomembno se mu zdi, da je občina stabilna in da ne ostanejo nikomur nič dolžni. Roman meni, da je letošnji proračun sestavljen realno, dodaja, da so ga župan in njegovi sodelavci tudi lani dobro sestavili, in verjame, da tudi letos ne bo večjih odstopanj.

Kot pravi Roman, je bilo v času kandidiranja obljubljeno, da bodo v občino pripeljali industrijo. To je edini korak, ki ga do sedaj še niso uspeli izpeljati. Roman opozarja, da če želijo, da mladi ostanejo v občini, jim je potrebno zagotoviti delovna mesta in sigurnost. Kot pravi, je to edina črna pika, ki jo bo potrebno čim prej odpraviti. Svetnik Zaresa je sicer pohvalil delo z županom in dodal, da je sodelovanje tako z njim kot tudi z upravo korektno. Župan je ves čas odprt za dialog s člani občinskega sveta in dosegljiv za občane.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.