https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Razočaranje nad bojkotom seje, Desus izključil Danico Korošec

Ljutomer, 23.05.2013 ob 16:09  

Kot smo poročali včeraj, bi v Ljutomeru včeraj morala potekati 18. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki pa je zaradi bojkota večine svetnikov odpadla. Zbralo se je zgolj 9 od 21 svetnikov.


Svetniške skupine Občinskega sveta Občine Ljutomer DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD in liste Mlada Prlekija, so namreč v torek v medije posredovale izjavo, v kateri pojasnjujejo, da se zaradi tožbe županje, ki jo je vložila proti OS, sej Občinskega sveta Občine Ljutomer do nadaljnjega ne bodo udeležili. Podrobneje o njihovih razlogih za bojkot seje in odgovor županje na njihove očitke, si lahko preberete v včerajšnjem članku TUKAJ.

Zbrani svetniki razočarani nad bojkotom seje

Včeraj so bili na napovedani seji prisotni naslednji svetniki: Jožef Heric, Silvester Perko, Janez Kardoš, Janez Vencelj, Jožef Panič, Anton Vrbnjak, Danica Korošec, Anton Heric in Ludvik Filipič.

Sejo pa so bojkotirali Franc Rošker, poslanec v DZ Branko Smodiš, Damjan Bogdan, Jože Klemenčič, Aleš Lipovec, Andrej Lah, Sara Karba, Aleksander Kavčič, Jože Grantaša, Tihomir Babič, Robert Štefanec in Dušan Kosi.

O trenutni situaciji in odločitvi nekaterih svetnikov, da se ne bodo udeleževali sej občinskega sveta, dokler županja ne umakne tožbe (oziroma vloženega upravnega spora glede na izdani sklep), so včeraj spregovorili še nekateri svetniki, o pritiskih in napadih pa je več povedala svetnica Danica Korošec.

Janez Vencelj je povedal, da do zastojev pri imenovanju predstavnikov občine v svet zavodov in druge organe prihaja prav zaradi te skupine svetnice in svetnikov včeraj z neudeležbo na seji. Tudi v prejšnjem svetu je zastoje povzročala prav ta skupina svetnikov. To je pojasnil s tem, da bi na včerajšnji seji morali dati soglasja k imenovanju predstavnikov občine v svete zavodov in druge organe, kar zaradi njihove odsotnosti ni bilo mogoče.

»Torej je namen te skupine očiten. Zaradi dobrega in uspešnega dela je potrebno kljubovati in nagajati županji in skupini svetnikov, ki smo z njo in jo podpiramo. Gre zgolj za boj za boljši rezultat na volitvah drugo leto. Pri tem se ne ozirajo na korist občine Ljutomer in njihovih občank in občanov, ampak jim je pomemben zgolj njihov politični, osebni, kadrovski interes ter kako dokazati, da županja in skupina svetnikov, ki jo podpiramo ne delamo dobro. To bi sicer razumel, če bi bilo to tri mesece pred volitvami, ne razumem pa, da se gre ta skupina volitve dejansko od začetka mandata. In predvidevam, da bo to trajalo do konca«, je še dodal Vencelj.

Povedal je še, da ugled občine Ljutomer, kot navaja skupina svetnikov v izjavi za javnost, ne zmanjšuje županja, ampak prav omenjena skupina svetnikov z neudeležbo na seji občinskega sveta in z drugimi blokadami in dejanji, kot je njihova izjava, kjer javnosti posredujejo laži in lažna obvestila ter javnost s tem zavajajo. Obenem je poudaril, da na seji ni poslanca Smodiša, ki bi moral biti vzor vsem in bi seveda, če bi hotel dobro občini in sploh delovanju sistema, moral biti prisoten na seji.

Janez Kardoš je povedal, da ravno take zadeve kot je neudeležba na seji in pa blokada sej, povzroča neko negotovost v Ljutomeru oziroma občutek izrednega stanja. »Ti razlogi, ki sem ji prebral v njihovi izjavi za javnost, se mi zdijo za lase privlečeni. Glede trditve, da so za tožbo izvedli iz medijev, ne drži. Na seji, ko je občinski svet razreševal člane v bivši sestavi KMVVI, smo vsi članki, ki smo bili takrat razrešeni, takoj napovedali tudi presojo zakonitosti pred upravnim sodiščem, zato neko hlinjenje presenečenosti nad tem ne razumem. Zadeva jim je bila takoj predstavljena«, je še pojasnil in dodal, da je tako ravnanje skrajno neodgovorno.

"Iskreno povedano sem razočaran, da preostalih svetnikov in svetnice ni danes tukaj", je pogovor nadaljeval Jože Panič, ter dodal, da so sami napovedali pritožbo na upravno sodišče in takrat je bilo tudi s strani svetnikov, ki so jih razrešili, povedano, da nič zato, če bodo oni sprožili upravni spor. »Da pa se zdaj zaradi tega bojkotira seje, pa se s tem razlogom zavlačujejo stvari, ki so pomembne za občino, pa se mi zdi nesprejemljivo«, je zaključil Panič.

Danica Korošec: Ali je dobro ali slabo, je vseeno, oni so proti

Danica Korošec je na začetku povedala, da se je prvič znašla kot svetnica v situaciji, ko sedijo za mizo, ki je skoraj prazna. »Sram me je, da se lahko to zgodi v enem občinskem svetu, kamor so občani predlagali in izvolili svoje predstavnike, katerim so zaupali in verjeli, da so to zreli, odgovorni ljudje, dostojanstveni in spoštljivi, ampak očitno najbrž ni tako«, je povedala, in dodala, da se določeni del občinskega sveta ukvarja sam s seboj in dela zgolj in le proti vsemu, karkoli pride od županje predlagano. »Ali je dobro ali slabo, je vseeno, mi smo proti«, je razložila njihovo obnašanje.

Ob tej priložnosti je še povedala, koliko negativizma in kritik je slišala čez županjo, še preden je začela delati v svetu. »Nisem verjela temu, ker sem človek, ki se želi prepričati vedno, kaj in kako stvar stoji in moram reči, da me županja niti približno ni negativno presenetila, da je človek ne samo besed, ampak dejanj, da se je v resnici veliko naredilo v času njenega županovanja, skupaj seveda z občinskim svetom in vsemi službami v naši občini, da ne bom ponavljala, kaj vse od dolga, ki ga je pustil bivši župan (Jurša) in do katerega so vsi ti, ki jih danes ni, tako lojalni in ne morejo čez to in zaradi tega se grejo igrice do županje. Zelo žalostno«, je o svojem razočaranju dodala Koroščeva, obenem pa je povedala, da razume, da vsemu, vsem in kadarkoli ni mogoče ustreči in če si v politiki, moraš biti sposoben sprejemati kompromise in vedeti, kaj je prioriteta za ljudi in kaj ne.

Danica Korošec pritiskom ne bo popustila.

Stranka Desus vrši pritiske na Danico Korošec

Ob tej priložnosti je na kratko povedala o tem, kaj se ji je zgodilo kot članici Desus-a, »ker pač ne razmišljam tako, kot želijo določeni ljudje, ki so na vrhu stranke«, je nadaljevala. Kot primer je povedala, da je na prejšnjem sestanku izvršnega odbora Desus-a bilo govora o tem, kako se v občini nič ne naredi in kako se je realiziralo samo osem odstotkov vsega, da se zadolžuje itd. Skratka, kot sama pravi, samo negativno, samo slabo. »Jaz sem samo gledala, kako in kaj. Prepričana sem, da isto delajo strankarski veljaki v vseh drugih strankah in zavajajo svoje člane strank. Ne vem, kje imajo ljudje svojo glavo in za kakšno ceno pač kimajo«, je povedala o zavajanju ter dodala, da ona pač ni človek, ki bi kimala, ampak hoče delati, tako kot je treba.

»Name se je vršil pritisk že lep čas, ker pač sem na strani županje, ker sem v istem kot ona, da nimam kaj iskati itd., da me bodo poklicali na odgovornost. Bila sem na eni izmed sklicanih sej prav zaradi mene, izvršnega odbora, kjer sem bila napadena z vseh strani, z vsemi mogočimi lažmi, o katerih danes ne bi… Vendar na kratko bom rekla tako. Če nisi z njimi, si proti njim in nimaš kaj iskati med njimi«, je o pritiskih pojasnila Koroščeva.

Koroščeva ne bo predala stolčka, ampak bo nadaljevala kot neodvisna svetnica

Včeraj ji je županja povedala, da je dobila elektronsko pošto, kjer ji sporočajo, da so jo (Koroščevo) izključili iz stranke. Ob tem je izrazila ogorčenje nad tem, da s tem bremenijo županjo, nje same pa o izključitvi niso obvestili.

Dodala je še, da se določeni veljaki v Ljutomeru gredo umazane in grde igre in jim ni mar za navadne ljudi, samo da si bodo razdelili določene stolčke, pri tem pa ni važno, ali imaš za to izobrazbo, ali ne.

»Razočarana sem do konca, ampak vdala se ne bom. Zagotovo se bom pritožila, kajti verjamem, da sem delala dobro v Desus-u in v občinskem svetu, vedno sem bila za stvari, ki so pozitivne, ki prinašajo razvoj, ki prinašajo neko razvojno perspektivno, ki dajejo vsaj nek optimizem.. verjamem, da s tem nisem delala greha vsem občanom Ljutomera in ostalim. Zato ne mislim predati niti tega stolčka in bom potem kot neodvisna. Po drugi strani, pravni,  pa poiskati vzrok, čemu tako ravnanje«, je zaključila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      24.05.2013 ob 12:16 RobinHood

      Ne vem, kaj se sedaj svetnica nekaj razburja. Vsak izvoljen svetnik ali svetnica je dolžan spoštovati program svoje stranke in zastopati interes tistega, ki ga je postavil. Skrajno neodgovorno in nepošteno se je tako obnašati do stranke, ki je človeku omogočila izvolitev. Marjan je pred časom naredil zelo pošteno potezo. Vsi tisti, ki pa so zaradi svojih interesov obrnili hrbet strankam, ki so jim omogočile izvolitev in sedaj vstrajajo kot "neodvisni", se pa naj zamislijo nad svojo poštenostjo in moralo. Skrajno neprofesionalno pa je tudi dogajanje oziroma, se je seja kar prelevila v tiskovno konferenco. V kolikor sklepčnosti ni, se seja zaključi in KONEC. Županja pa je prisotnim dajala besedo, kot, da seja poteka in so lahko po mili volji napadali tiste, ki niso bili prisotni in niso imeli možnosti podati svojega mnenja. Tako so pod plaščem občine pljuvali po strankah in svetnikih, ki jih ni bilo tam in med drugim tekmovali, kdo bo v svojem govoru bolj ugajal županji. Jasno bi se moralo povedati, da je to novinarska konferenca in ne seja občinskega sveta. Sicer je tudi težko znati, koga so nekateri svetniki sploh predstavljali, ker so strankam, ki so jim omogočile izvolitev obrnili hrbet.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.