https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Helsinki - čudovito belo mesto pozimi in zeleno poleti

30.5.2013  

Helsinki so načeloma zeleno mesto, če ni ravno zavito v žametno zimsko belino. Glavno mesto Finske obiskovalce očara z bogato arhitekturo, poleti pa tudi s prelepimi parki.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Največje Finsko mesto ponuja veliko stvari, saj se v tem mestu enakomerno zrcalijo švedska, ruska in finska kultura. Poleti je to mesto z lepimi parki, obilo vode, svežo morsko sapico in čednimi uličnimi kavarnami, kjer ljudje posedajo v številnih barih in restavracijah. Tega občutka mi žal nismo dobili, saj smo Helsinke obiskali pozimi. Smo pa občutili malomestno atmosfero, saj tu ni nobenih visokih stavb oziroma nebotičnikov.

Vse helsinške znamenitosti najdemo v najožjem območju mestnega središča okoli južnega pristanišča. Tu leži mestni trg Kauppatori, ki je slikovito obdan z zgradbami iz 19. stoletja. Tukaj stoji simbol mesta, vodnjak Havis-Amanda z očarljivo morsko deklico. Ta je na začetku 19. stoletja zaradi golih prsi poskrbela za hud škandal. Na drugi strani stoji Kaupungitalo, klasična mestna hiša C.L. Engela, dve ulici naprej pa kraljuje dostojanstvena predsedniška palača s stoičnim stražarjem pred njo.

Na bregu južnega pristanišča stoji ruska pravoslavna katedrala Uspenski s svojimi čebulastimi zvoniki.

Na senatnem trgu stoji kip carja Aleksandra I., ki je mesto prebudil iz globokega spanja. Privlačni trg velja za enega najlepših v severni Evropi. Na vzhodni strani stoji nekdanji senat, zdaj sedež vladem na zahodu pa univerza. Najmogočnejša zgradba na Senatnem trgu pa je prav gotovo klasična luteranska katedrala.

Ogledali smo si tudi koncertno in kongresno dvorano Finlandia. Koncertna in kongresna dvorane Finlandia, je bila prvi del uresničitve nove ureditve mestnega jedra. Stavba je sestavljena iz glavnega horizontalnega kubusa in stolpičasto dvigajočih se avditorijev. Zunanji zidovi so iz marmorja, ki jih dopolnjujejo tikovi okenski okvirji in bakrena streha.

Spomenik Sibeliusu skladatelju slavne Finlandije je ogromna skulptura sredi enega izmed mestnih parkov. Predstaviti skladatelja skozi njegovo delo je bila ideja abstraktne umetnice, vendar je na zahtevo mesta ustvarila tudi njegov obraz, čigar uho se izmaliči v čudovito kompozicijo medtem, ko prisluškuje neslišnim zvokom Finlandije.

Soumenlinna je trdnjava, ki stoji pred pristaniščem. Utrdba je na Unescovem seznamu svetovne kulzurne dediščine in velja za enega najbolj priljubljenih izletniških ciljev. Utrjena zaščita je bila potrebna, potem ko je car Peter Veliki z ustanovitvijo Sankt Peterrburga zavzel ostrejše stališče na območju Baltika. Rusi niso te utrdbe sicer nikoli zavzeli, toda po zavzetju mesta jo je švedski poveljnik izročil Rusom. Mi smo jo žal videli le pokrito s snegom.

  Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.