https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Se v Radencih obeta referendum?

Radenci, 06.06.2013 ob 13:30  

Občinski svetniki so na tokratni 20.redni seji zavrnili predlog Civilne iniciative, potrdili so prejemnike priznanj in plaket za leto 2012 ter sprejeli zaključni račun.


Na tokratni seji obravnavali predloga Civilne iniciative

Na 19. redni seji, 21.marca 2013, je Civilna iniciativa podala predlog oziroma pobudo za razširitev dnevnega reda. Obe predlagani točki (Predlog odloka o spremembah odloka o režijskem obratu v občini Radenci in Predlog sklepa o spremembi sklepa št.355/18 z dne 28.10.2011) so občinski svetniki takrat zavrnili s petimi glasovi za in desetimi proti.

Civilna iniciativa je kljub temu vztrajala in svojo pravico nadalje iskala na upravnem sodišču. Slednje je odločilo, da mora župan Občine Radenci do 4. junija 2013 na dnevni red uvrstiti zahtevo Civilne iniciative, v kateri je cca. 30% občanov podpisalo predlog, da do nadaljnega prevzame upravljanje z vodo Režijski obrat.  Ob tem je župan Janez Rihtarič poudaril, da niso naredili nič narobe, saj je njihova dolžnost, da zahtevo Civilne iniciative na dnevni red uvrstijo v treh mesecih, kar so sami s sejo 3. junija tudi storili.

Na tokratni občinski seji je predsednik Civilne iniciative Roman Leljak, ki je sicer na seji konec marca povedal da iz te funkcije odstopa, po glasovanju svetnikov dobil besedo. 

»Režijski obrat rešuje nezakonitosti v občini. Glede na to, da je predlog podprlo okoli 30 % volivcev, v primeru da ne boste rešili zakonito poslovanje v tej občini, bomo po vašem današnjem eventualnem nesprejetju, v 8 dneh predlagali referendum in potem bo referendum odločujoč. Tokrat se ne bo odločalo o fnancah, ampak o odloku,« je povedal Leljak, še preden so svetniki z 12 glasovi proti (ostali zadržani), zavrnili predlog Civilne iniciative. »V občini Radenci je potrebno stvari postaviti na prave temelje,« je še dejal ob zaključku.

Še pred glasovanjem je svojem mišljenje povedal tudi župan Janez Rihtarič, ki je dejal, da »na vrat na nos« režijskega obrata ne bodo zaganjali, a odločitev vseeno prepušča občinskim svetnikom.

Potrdili novo svetnico

Meseca marca so občinski svetniki potrdili prenehanje mandata občinski svetnici Jasni Divjak z dnem 21. 2. 2013, iz razloga zaposlitve v Občinski upravi Občine Radenci, s čimer so nastopili razlogi nezdružljivosti občinskih funkcij po peti alineji prvega odstavka 37a. člena in prvem odstavku 37b. člena Zakona o lokalni samoupravi. Na tokratni seji so soglasno potrdili mandat nadomestni članici Občinskega sveta Andreji Breznik.

Potrdili so prejemnike letošnjih priznanj in plaket

Na podlagi Odloka o priznanjih Občine Radenci  ter javnega razpisa za zbiranje predlogov za podelitev priznanj Občine Radenci so na seji potrdili, da priznanja za leto 2012 dobijo PGD Kapela za 80 let uspešnega delovanja, Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina za deseto obletnico delovanja, dr. Alojz Slavič za dolgoletno predano delo v Društvu vinogradnikov in ljubiteljev vina, priznanje Občine Radenci za življenjsko delo v NK Slatina bo prejela ga. Ivanka Serec, za 20. let uspešnega delovanja in ohranjanja slovenskega ljudskega izročila pa bo priznanje prejel tudi Kapelski kvartet. Plaketo bosta dobili pa Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci za 50 let delovanja in ga. Živana Safran za večletno sodelovanje v mednarodnih projektih z učenci OŠ Kapela.

Sprejeli so zaključni račun proračuna

Odlok o proračunu občine Radenci za leto 2012 je bil sprejet na 11. redni seji dne, 29.12.2011 in objavljen v Uradnem glasilu slovenskih občin št. 35/2011 z dne 30.12.2011.

V letu 2012 sta bila pripravljena dva predloga rebalansa proračuna Občine Radenci in na 12. redni seji dne, 22.3.2012 ter na 15. redni seji dne, 28.9.2012 tudi sprejeta. S proračunom za leto 2012 so bile realizirane vse tekoče naloge in večina načrtovanih oz. predvidenih investicij v občinskem proračunu. Zaključni račun so soglasno sprejeli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2013 ob 16:18 Jojo gost

      Ne poznam točne zgodbe, ampak bom vseeno komentiral. Režijski obrat deluje kot podaljšana roka občinske uprave. To so običajno prerazporejeni ljudje iz občinske uprave. Zraven nastavijo vodjo, ki je namenjen sam sebi. Da bi se s tem preprečilo "nezakonito" poslovanje, pa močno dvomim. Četudi se režijski obrat ustanovi, dvomim da bo deloval neodvisno od občinske uprave in župana. S tem se bo procesija očitanih napak nadaljevala. Če že pride do ustanovitve režijskega obrata, pa bo o njegovi ustanovitvi in pristojnostih spet odločal občinski svet. Odlok bo pripravila občinska uprava in ga bo na predlog župana obravnaval isti občinski svet, ki je sedaj zavrnil predlog o ustanovitvi obrata...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2013 ob 18:28 Jojo gost

      Zanimivo bi bilo znati, kak je glasoval oni, ko na fotografijah veselo spi... za 100€sejnine :) :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2013 ob 18:40 Jože K. gost

      Jojo razmišljaš pravilno, s tem da moraš vedeti da je režijski obrat v občini Radenci ustanovljen že v letu 2007. S tem ko bi režijski obrat prevzel vodooskrbo v občini pa bi občina tako nabrani denar lahko namenila v posodobitev vodovodne infrastrukture, zdaj pa je ta denar samo dobiček zasebne firme Sim. To da pa so svetniki občine Radenci z redkimi izjemami svetniki firme Sim pa že itak ve cela Slovenija, samo njim samim še to ni jasno...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.