https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z brezplačnim energetskim svetovanjem do znižanja stroškov

Lendava, 11.06.2013 ob 13:00  

Mag. Evgen Gömböš je energetik, ki se z energetiko ukvarja že skoraj 40 let. Z energetskim svetovanjem za občane, v Energetsko svetovalni pisarni Lendava, ki deluje v prostorih EKO parka, se ukvarja že nekaj let. 


V Sloveniji je 35 energetsko svetovalnih pisarn za občane, s 50 aktivnimi energetskimi svetovalci. Nasveti svetovalcev so strokovni, brezplačni in neodvisni. Svetujejo o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije na vseh področjih gospodinjstva, v zvezi z dnevnimi gospodinjskimi opravili, pa tudi tistemu, ki namerava obnoviti ogrevanje stanovanja, toplotno zaščititi ovoj obstoječe zgradbe ali pa si zgraditi novo hišo.

Strokovna in brezplačna svetovanja

V svetovalno pisarno so vabljeni občani, ki imajo porabo goriva nad 15 l kurilnega olja ali 15 m3 zemeljskega plina na ogrevani m2 stanovanjske površine, visoke račune za kuriva ali električno energijo, iztrošenost elementov toplotnega ovoja stavbe ali dotrajanost strojnih inštalacij, ki imajo hladne stene ali vlažne zidove, plesen na zidovih, ledene sveče na žlebovih, rosna okenska stekla, razpadajoč dimnik, temen in gost dim.

Glede na želje in potrebe občanov Svetovalna pisarna Lendava svetuje o energetski sanaciji stavb, toplotni zaščiti zunanjega toplotnega ovoja stavb, izbiri ustreznih oken, izbiri ogrevalnega sistema in naprav, izbiri sistema za prezračevanje stavbe, uporabi obnovljivih virov energije pri oskrbi stavbe z energijo, izbiri ustreznega energenta glede na danosti lokacije in značilnosti stavbe, zmanjšanju porabe goriva, uporabi varčnih gospodinjskih aparatov, pripravi tople sanitarne vode, vodenju energetskega knjigovodstva in možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov za URE ter uporabo OVE.

Nepovratna sredstva v višini 25% stroškov investicije

Subvencije daje EKO sklad. Občani, ki želijo pridobiti te subvencije, se morajo prijaviti na JAVNI POZIV 18SUB-OB13. Subvencije se dodelijo na podlagi predračuna izvajalca del, pravilno izpolnjena Vloga z zahtevanimi prilogami se odda pred pričetkom investicije.  Pomembna je tudi izbira opreme, vgrajenega materiala ter izvedba del, ki morajo biti izbrani iz seznama ustrezne opreme ter ustrezati navedenim zahtevam razpisa, ki se nahajajo na spletni strani EKO sklada. Investicije, za katere je možno dobiti nepovratna sredstva in višina teh sredstev se nahajajo v razpisni dokumentaciji. Informativno znaša višina subvencije 25% priznanih stroškov investicije, upoštevati pa je potrebno tudi določene omejitve.

Subvencije brez slabosti, problemi pri osebnih financah

»V kolikor vam nekdo ponudi 25 % nepovratne soudeležbe v vaši investiciji, je to lahko samo nekaj dobrega.« Občani, ki obiščejo svetovalno pisarno se zavedajo potrebe po energetski obnovi svojih ogrevalnih sistemov, zamenjavi obstoječih oken, toplotni sanaciji ovoja zgradbe in ostalih subvencioniranih ukrepov. Na to jih opozarjajo tudi mesečni in letni računi za energijo. Glavni problem pa je v tem, da večina njih nima realnih možnosti priti do preostalih 75%, potrebnih za izvedbo investicije.

Skozi dobro izolirano zgradbo izgubimo manj toplotne energije

Zaradi omenjenih vzrokov zanimanja za prijave na razpise niso največja. Gospodinjstva porabijo največ energije pri ogrevanju stanovanj. Tu so prihranki možni tako pri proizvodnji, kot tudi pri porabi toplote. Zaradi visoke cene kurilnega olja in plina je vse več investitorjev, ki vlagajo v bistveno cenejša in ekološko nesporna goriva. Večina jih preide na ogrevanje z lesom v obliki polen, temu sledijo peleti, sekanci in briketi.

Na porabo že proizvedene toplote pa bistveno vpliva sestava ovoja zgradbe. Skozi dobro toplotno izolirano zunanjo steno hiše izgubimo 5 krat manj toplotne energije, kot skozi neizolirano. Zaradi navedenega se večina investitorjev odloča za toplotno izolacijo zunanjih sten, stropa ali strehe in zamenjavo obstoječih oken z novimi. Za več informacij o subvencijah se lahko obrnete na energetskega svetovalca v svetovalni pisarni in na EKO sklad.

V Pomurju se malo posameznikov odloča za te razpise

Glavni vzrok je težka gospodarska situacija. Stranke se svetovalcem pritožujejo, da še račune za energijo težko plačujejo, denarja za investicije tako ne ostane. Takim primerom se ponudi nasvet o racionalni rabi energije z organizacijskimi ukrepi, pri katerih se lahko nekaj energije in s tem denarja prihrani brez vlaganj, potrebno pa je spremeniti ali vsaj korigirati bivalne navade. »Če znižate temperaturo v prostorih za 1 oC, boste s tem stroške ogrevanja znižali za 6%. Veliko energije se izgubi tudi z nepravilnim prezračevanjem. Pravilno prezračujemo tako, da vsa okna odpremo na stežaj večkrat (vsaj 3 krat) na dan in to za kratek čas. Veliko energije lahko prihranimo tudi pri kuhanju. Uporabiti moramo pokrovke, še boljše pa je, če kuhamo v ekonom loncu. Prihranek je tu opazen, pa še čas kuhanja je krajši.«


Porabimo manj energije, da bomo manj onesnaževali Zemljo

Gospod Evgen je na koncu povedal: »Postavimo se na stališče, da Zemlja ni naša, pač pa smo si jo sposodili od naših zanamcev. Zato jo bo potrebno vrniti nedotaknjeno, z vsemi lepotami in bogastvom. Porabljeno energijo moramo uporabljati čim bolj učinkovito, tako bomo porabili manj  energije in s tem bomo tudi  manj onesnaževali.«

 

Zemljevid in tabela prikazujeta višino nakazanih nepovratni sredstev za občane po regijah v letu 2012. Obseg podeljenih sredstev je odvisen od števila predanih vlog. Na navedeno pa bistveno vpliva velikost regije ter število in kupna moč občanov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.