https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Združevanje občin: Virant pravi, da še ni formalnega predloga

18.06.2013 ob 7:35  

Virant je namreč združenje občin pred časom razburil z izjavami, da bi v Sloveniji lahko shajali s približno sto občinami.

 

STA poroča, da je včeraj minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant povedal, da v Državnem zboru še ni formalnega predloga za združevanje občin. Poslanca Jožefa Horvata (NSi) in Franca Pukšiča (SLS) naj bi namreč zanimalo, ali drži podatek, da namerava vlada do jeseni prihodnjega leta, ko bodo lokalne volitve, spremeniti sistem lokalne samouprave.

Lahko bi imeli sto občin

Virant je združenji občin namreč razburil z izjavami, da bi v Sloveniji lahko shajali s približno sto občinami. Po njegovem prepričanju je oblikovanje mreže občin v pristojnosti države, ki jih lahko tudi z zakon zmanjša. Nadalje se tudi nagiba k temu, da bi zmanjšali števil občin še pred lokalnimi volitvami prihodnje leto. Na ministrstvu bodo tako pripravili koncept ter ga dali v razpravo županom in koaliciji, potreben bi bil tudi referendum.

Foto: www.siol.net

Imamo 212 občin

Iz podatkov Statističnega urada je moč ugotoviti, da imamo v Sloveniji  212 občin. Več kot polovica občin ima manj kot pet tisoč prebivalcev, 48 občin med pet in deset tisoč, v 49 občinah živi med 10 in 50 tisoč ljudi, v dveh občinah med 50 in 100 tisoč ter v dveh več kot sto tisoč.

Postopek za ustanavljanje občin predpisuje ustava

Po najvišjem pravnem aktu v državi DZ ustanavlja občine z zakonom, in sicer po predhodno izvedenem posvetovalnem referendumu, s katerim se ugotovi volja ljudi, ki živijo na teh območjih. Takšen referendum, ki ga sicer DZ pri svoji odločitvi lahko upošteva ali ne, pa je potreben za vsako teritorialno spremembo

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2013 ob 8:11 groza gost

      e Virant, ne z nekimi všečnimi hitrimi fintami, ker te bodo ljudje hitro pogruntali......da je občin preveč vemo že dolgo, vendar ukinjanje ni rešitev.....ljudje bodo hitro ugotovili, da bi jim v teh manjših občinah po tej logiki ukinili vrtce, šole, zdravstvene domove...pa še kaj. Seveda, v velikih občinah bi pa zidali, zaposlovali.....po sistemu države, ko se bomo po takem zelo hitro vsi vozili v službo v Ljubljano. Raje več energije vložit v smeri ustanovitve pokrajin....in takrat, mogoče čez deset let krčiti občine!!! Naši politiki pa gledajo in vidijo le volitve?!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.06.2013 ob 9:10 Virant, ne hvala gost

      Dvoličen osebek tale Virant, ko gre za druge načelen in moralen, ko gre zanj pa čisto nič. Je tista nadomestila vrnil ali ne? Zakaj se je z Adrio letel skoraj zasonj?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.06.2013 ob 9:17 smrkci gost

      Občine bi morale biti samo v večjih mestih,ne pa skoraj v saki vasi,ker na občinah je naj več tajkunov.Na občinah so zaposleni,brat, sestra,bratranec,sestrična,kolegi,prijatelji,poznanci itd....,ko pa prideš in zaprosiš za javna dela pa rečejo da njim zavod za zaposlovanje ni odobril denarja za javna dela,za dva dni pa vidiš pa tiste,ki sem je naštel zgoraj,naprimer če gre cigan na občino dobi kaj hoče,če mu pa ne dajo pa jim zagrozi da pozove na socijalno ali na zavod za zaposlovanje,ker cigani imajo drug zakon kot mi navadni občani in to se lahko zahvalijo stricu kučanu.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.06.2013 ob 9:37 FERI gost

      VELIKO ŠTEVILO OBČIN JE NAJBOLJ POZITIVNO ZA MALE OBČINE,KI TAKO Z RAZPISI PRIDEJO LAŽJE DO EVROPSKIH SREDSTEV..DRUGAČE PA VSE POBAŠEJO IN POŽREJO VELIKE OBČINE..A MISLITE,DA BI BILI NPR.VERŽEJ,RAZKRIŽJE,KRIŽEVCI,PUCONCI,ITD.TAKO RAZVITI,ČE NE BI BILI SVOJA OBČINA..UPAM DA VIRANTU NE BO USPELO ZMANJŠATI ŠTEVILO OBČIN

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.06.2013 ob 9:51 RobinHood gost

      Ejjj, Virant. Si res taka prodana duša, da se prodaš za drobiž in pljuvaš po tistih, ki so ti še ne dolgo nazaj bili prijatelji? Ali te kdo drži v šahu s kakšno zelo hudo zadevo? Ali si pa navaden populist in blefer, ki menjaš mnenje in prijatelje, kot gate? Glede občin ti dam prav, da jih je preveč. Problem pa spet tiči v združevanju. Kako združevati? Po istem principu, kot so nekoč že bile občine? Kaj z večjimi kraji, ki ne bodo več občine. Bo pa potem krajevna skupnost. In bo tista krajevna skupnost imela nekaj uradnikov. Ostali pa na matično občino. V tem ni rešitve. Samo premeščanje ljudi in menjanje imen ne prinese nič. Tudi same pokrajine ne bodo prinesle nič novega, če se ne naredi popoln koncept, kaj sploh pokrajine bodo in kakšne pristojnosti bodo imele. Če se pokrajine samo ustanovi na papirju in zaposli nekaj deset novih uradnikov, se naredi še en velik strošek za davkoplačevalce. Karkoli se bo počelo, je potrebno od temeljev naprej doreči in postaviti stvari, da bodo lahko funkcionirale v praksi. Zelo smiselno bi pa bilo, da se do lokalnih volitev drugo leto, na novo opredeli funkcija župana. Županom je potrebno absolutno vzeti določena pooblastila, dati večjo težo občinskim svetnikom. Župan naj bo NEPROFESIONALNA funkcija. Protokolarna, kot predsednik republike. Direktorja občinske uprave postavlja občinski svet in NE več župan. Podžupane naj tudi postavlja občinski svet. In še nekaj. Celoten šolski sistem, tudi osnovno šolstvo in vrtce, naj prevzame država, kot ima sedaj srednje šolstvo. Tako bi se razbremenilo občine, da se več ne ukvarjajo s temi zadevami, ki ponavadi jemljejo veliko časa, za nič učinka.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.06.2013 ob 12:45 gost gost

      SLOVENIJA SE KONČA NA TROJANAH.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.06.2013 ob 0:37 veteran gost

      Virantovanje nas je pripeljalo sem, kjer smo,ta človek je največji blefer kar jih je na tem svetu.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.06.2013 ob 7:26 gost majo gost

      Tako je, male občine ukiniti, ker se same ne morejo financirati in samo žrejo denar države, pa makar evropska sredstva, vedno so odvisne od nekaj, kar same ne ustvarijo. Bravo Virant, to je treba narediti čim prej. Vsi ostali, ki tu nekaj pišete in blefirate, pa itak ne veste za kaj se gre, tako,da konec debate. Največji blefer pa je Robin, škoda čitati to, ka piše.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.