https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Časarov mlin omogoča potovanje v preteklost

Berkovci, 20.06.2013 ob 12:00  

Časarov mlin leži ob Ratkovskem potoku na robu gozda, v majhni vasici Berkovci. Mlin je bil zgrajen leta 1930 in je proglašen za kulturno-tehnični spomenik Slovenije. V njem sta posebno zanimiva Francisova turbina in mogočni stroj katerega poganja lesni plin.

Mlin so začeli graditi leta 1929, prvi zapis o mletju pa izhaja iz leta 1931. Ob izgradnji je služilo za pogon mlina veliko leseno mlinsko kolo, ki je po šestnajstih letih svojega delovanja dotrajalo. Tako je bila leta 1946 vgrajena v mlin za to območje prirejena Francisova turbina, ki izkorišča nakopičeno vodno maso. V bolj suhih obdobjih je tako nadomestila vodno kolo.

V prizidku iz opeke pa je na ogled tudi batni stroj, ki je bil izdelan na Madžarskem. Služil je za dodatni pogon mlina v primeru pomanjkanja vode v potoku. Prav ta kombinacija pogona mlina je največja posebnost muzeja, saj je lahko deloval v vseh mogočih situacijah. V obdobjih, ko je bilo dovolj vode je deloval na vodo, v sušnih obdobjih in pozimi pa je deloval na batni stroj, ki ga je poganjal lesni plin. Takšnih strojev je v Sloveniji zelo malo in ta muzej je eden izmed redkih, kjer se ga da še videti.

Za opravljanje mlinarske dejavnosti je služil valjčni mlinski mehanizem, ki je popolnoma ohranjen ter kamen za mletje koruze. Valjčna mlina (enojni in dvojni) sta bila izdelana leta 1905 in 1911 na Madžarskem v tovarni Ganz. Stroj iz leta 1911 je obnovljen. Zainteresiranim skupinam radi prikažejo njegovo delovanje.

V sklopu mlina je bila nekdaj tudi oljarna in si je mogoče ogledati še delujočo hidravljično stiskalnico za pridelovanje bučnega olja.

Konec leta 1968 je vodni mlin prenehal delovati. Vnukinja mlinarja Anica Petje in njen mož Zvone sta mlin dobila kot poročno darilo in sta ga leta 1995 začela preurejati v muzej ter ga čez pet let odprla za oglede.

V notranjosti mlina je urejena etnološka zbirka orodja in predmetov, ki so jih v starih časih uporabljali za kmečka opravila in za mlinarske dejavnosti.

Poleg individualnih ogledov muzeja Časarov mlin ponuja tudi vodene skupinske oglede s pogostitvijo z raznoraznimi domačimi in sezonskimi dobrotami. Največ obiskovalcev prihaja iz sosednje Madžarske, saj je večina strojev izdelana v Budimpešti.

Mlin je bil prvenstveno pripravljen za organizirane oglede za šole v okviru tehničnih dni, vendar Ministrstvo za šolstvo ni potrdilo tega programa za sofinanciranje, tako da sedaj prihajajo le šole, ki si to lahko same privoščijo. Tukaj mimo namreč poteka 2,4 km dolga učna pot "SELO", kjer med drugim učenci spoznajo značilnosti in posebnosti Časarovega mlina, se seznanijo z njegovim nastankom in delovanjem skozi čas, z energijo in obrtjo (mlinarstvo, izdelava bučnega olja) ter si ogledajo zbirko starega kmečkega orodja in ob tem spoznajo delo in življenje na vasi nekoč in danes.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.