https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Urgentni center konec prihodnjega leta, še bodo sledila odpuščanja in varčevanje

Rakičan, 20.06.2013 ob 15:37  

V prostorih Splošne bolnišnice Murska Sobota je danes dopoldne potekala novinarska konferenca, katere namen je bila predstavitev delovanja prvih štirih mesecev. Na njej so sodelovali trije govorniki: direktor splošne bolnišnice, Bojan Korošec, poslovni direktor, Marjan Maček in pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege, Metka Lipič Baligač.

 

Konferenco je začel direktor Bojan Korošec, ki je najprej omenil, da so rezultati sprejemljivi. Odhodkov je bilo za 17.884 evrov več kot dohodkov, medtem ko je bilo lansko leto odhodkov krepko čez 350.000 več od dohodkov. Pripomnil je še, da rezultat ni odličen, vendar da so v prednosti pred drugimi bolnišnicami. Zaradi povečanega števila bolnikov je bil plan primerov izpolnjen 102 odstotno, kar pomeni, da so obravnavali 116 bolnikov več, kot je po pogodbi z zdravstveno zavarovalnico.

Kot največji problem, je direktor navedel čakalne dobe, še posebej v ortopedskih dejavnostih zaradi povečanega priliva bolnikov od drugod. Ker se v javnem sektorju zmanjšuje število zaposlenih, bodo morali odpuščati. Že sedaj se dva, ki se upokojita, nadomešča samo enega. Direktor je zagotovil, da tistih s pogodbami za nedoločen čas ne bodo odpuščali, zato bodo iskali kandidate za odpuščanje med tistimi, ki so zaposleni za določen čas, teh je 114. Tako bodo poskušali z manj ljudmi in manj denarja narediti to kar so do sedaj ali celo več. A v istem času tega ne morejo narediti, prav tako ni denarja za nadure, ne gre pa pričakovati stalnega dežuranja ali drugih ur.

Tako bodo poskušali z reorganizacijo; če se bo izguba po šest mesečnem obdobju poglabljala bodo izpeljali nekatere ukrepe: združevanje obeh intenziv, dejavnosti znotraj internistike in kirurgije, strokovno bodo še vedno ločene, bodo pa združevali nego in administratorsko službo. Ključni rezultati bodo vidni po dveh mescih, s prvimi štirimi pa so zadovoljni.

Z rezanjem stroškov do "samo" 17.884 minusa

Nato je besedo prevzel poslovni direktor Marjan Maček, ki je razložil, da so znižali minus s 350.000 na 17.884 evrov z obrzdanjem stroškov, ki so bili 3% manjši kot lansko leto. Nadaljeval je s podrobnostmi o gradnji novega urgentnega centra. Do petega julija bo na Ministrstvu za zdravje trajal razpis za ponudbe, vrednost projekta je ocenjena na 6,3 milijona evrov, od tega bo 3,6 milijona evrov prišlo iz kohezijskega sklada, 651.000 evrov bo prispevalo Ministrstvo za zdravje, Splošna bolnišnica pa bo k temu dodala 1.960.000 evrov. Bolnišnica bo za svoj delež najela dolgoročni kredit, ki ga bo vračala iz lastnih virov amortizacije.

Če bo vse potekalo brez zapletov, se bo gradnja pričela po počitnicah, trajala naj bi od 12-14 mesecev. Odprtje bi tako lahko bilo oktobra naslednje leto. Maček je še naštel mnogo nadaljnjih ukrepov za znižanje stroškov, tako bo junijska plača nižja za 0,5%, ta ukrep bo v veljavi do 31. 12. 2014. Dvigovanja posameznih plačnih razredov ne bo, dodatek za delovno uspešnost se bo znižal s 60% na 20%, dodatka za magisterij in specializacijo bosta prepolovljena, nadomestila za bolniške se bodo zniža z 90 odstotkov na 80, prav tako bo drastično znižano plačevanje pokojninskega zavarovanja, omejeno bo tudi napredovanje.

Dodatno pomoč bodo iskali v prostovoljcih in javnih delih

Končna beseda je pripadla pomočnici direktorja za področje zdravstvene nege Metki Lipič Baligač, ki je dala poudarek na nekatere projekte, ki so se in se bodo izvajali. Trenutno se pripravljajo na projekt prostovoljstva z Društvom upokojencev Murska Sobota in Srednjo zdravstveno šolo. Omenila je tudi uspešen projekt, ki je v teku že od lanskega leta.

To je projekt Mobilna zdravstvena nega, v katerega so vključeni brezposelni prek javnih del iz različnih občin. V projektu, ki so ga lansko leto premalo poudarjali, sodeluje 20 različnih delavcev, ki so v okviru projekta pomagali pri transportu bolnikov z oddelka na oddelek. S strani zaposlenih in bolnikov ni bilo nobenih pritožb, nezdravstveni delavci pa so svoje delo opravili odlično. V tem projektu vidijo še veliko potenciala.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.