https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Puconci pristopila h Konvenciji županov

Puconci, 21.06.2013 ob 14:30  

Včeraj je potekala 21. redna seja Občinskega sveta Občine Puconci, na kateri so svetniki spremenili odloka o načinu opravljanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo na območju občine in o priznanjih Občine Puconci ter sprejeli spremenjeni Odlok o ustanovitvi skupne občinske uprave »Medobčinska inšpekcija in redarstvo«.


Občinski svet Občine Puconci je pooblastil župana Ludvika Novaka za podpis Konvencije županov in s tem potrdila pristop Občine Puconci h Konvenciji županov. Konvencija županov je evropsko gibanje, v katerem sodelujejo občine, ki so se prostovoljno zavezale k povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije na svojih območjih. Podpisniki Konvencije se prostovoljno zavezujejo, da bodo izpolnili in presegli cilj Evropske unije 20% zmanjšanja emisij do leta 2020.

Občinski svetniki so sprejeli tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu opravljanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo na območju občine. S tem so uskladili določia veljavnega Odloka z dejanskim stanjem ter z določili Zakona o gospodarskih javnih službah, Odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah v Občini Puconci in Odloka o ustanovitvi javnega podjetja Vodovod sistema B d.o.o., ki določa, da dejavnost obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo na območju občin ustanoviteljic, med katerimi je tudi Občina Puconci, opravlja to novoustanovljeno podjetje. Do začetka delovanja tega podjetja pa se bo sklenila pogodba za izvajanje teh storitev z izbranim koncesionarjem po izvedenem postopku koncesije.

Posledično so občinski svetniki sprejeli tudi Odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesijie za opravljanje obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v Občini Puconci. Gre za tipski akt, ki se mora sprejeti za to, da se lahko izvede postopek javnega razpisa. V njem se povzemajo določila Zakona o gospodarskih javnih službah. S tem odlokom so določili pogoje in obveznosti, ki jih bo imel koncesionar pri javnem razpisu v obdobju petih let oziroma do ustanovitve javnega podjetja Vodovod sistema B d.o.o., saj se bo potem izvajanje te gospodarske javne službe preneslo na to javno podjetje.

Medobčinska inšpekcija in redarstvo

Svetniki so sprejeli tudi odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinska inšpekcija in redarstvo«. Bistvena sprememba tega odloka je, da vodenje skupne uprave namesto tajnika sedežne občine, prevzame uradnik na položaju, kot vodja skupne uprave, ki nima mandata. Prav tako so določili, da bo župan sedežne občine lahko imenoval in razreševal vodjo skupne uprave, sprejemal kadrovski načrt, program dela in finančni načrt skupne uprave, nadzoroval delo ter dajal usmeritve na podlagi predhodnega soglasja vseh in ne večine županov občin ustanoviteljic, kot je bilo določeno v prvi obravnavi. Sodelujoče občine pa so Občina Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogaševci, Šalovci in Tišina.

Oddali v najem zemljišče v Mačkovcih

Na seji so se tudi odločili, da bo Občina Puconci oddala v najem zemljišča v Mačkovcih, ki so v izključni lasti občine za dobo petih let Avto moto društvu Štefan Kovač Murska Sobota. Najemnina za letošnje leto znaša 379,80 EUR. Za podpis najemne pogodbe se je pooblastil župan Ludvik Novak, s tem da je potrebno predhodno urediti problematiko glede odškodnine vaščanom Mačkovec zaradi hrupa in prahu, ki ga povzroča dejavnost na teh zemljiščih

Podelitev naziva častni občan vsako drugo leto

Na koncu so sprejeli še spremembo Odloka o priznanjih Občine Puconci in sicer glede podelitve naziva častni občan. Po novem se bo ta naziv podeljeval na vsaki dve leti na parno leto. V kolikor predlagani kandidati ne bodo izpolnjevali določenih minimalnih kriterijev, ima komisija pravico, da naziv častnega občana ne podeli nikomur.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.