https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Iztok Fister – Bakovčan, ki ga odlikujejo raziskovalni in športni dosežki

26.6.2013  

Iztok Fister, ki prihaja iz Bakovec in je letos dopolnil komaj 24 let, beleži že veliko raziskovalnih dosežkov, v mesecu maju pa je bil izbran tudi za najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Poleg tega je tudi uspešen športnik, in sicer v triatlonu.

 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Iztok se je po zaključenem izobraževanju na Gimnaziji Frana Miklošiča Ljutomer odločil za študij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Izbral je program Računalništvo in informacijske tehnologije, kjer trenutno že gre proti koncu 2. bolonjske stopnje, torej magistrskega programa.

Kot pravi mlad raziskovalec, kot otrok še ni imel nekih posebnih vizij, kaj želi postati v življenju, trenutno pa je v raziskovalnih vodah. S 1. julijem 2013 se bo zaposlil kot tehniški sodelavec v laboratoriju za Računalniške arhitekture in jezike na FERI-ju. V septembru 2013 bo zagovarjal magistrsko nalogo pri svojem mentorju prof. dr. Marjanu Merniku, oktobra pa želi nadaljevati  doktorski študij na isti fakulteti. "Prav gotovo bom največ časa posvetil raziskovanju, saj imam trenutno veliko močnih raziskovalnih idej, za katere upam, da bi lahko kmalu zaživele," dodaja Iztok.

Izbran je bil za najboljšega študenta Univerze v Mariboru

Študentski svet Univerze v Mariboru in Elektro Maribor, d. d., sta pred kratkim izdala razpis za najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Nanj se je prijavil tudi Iztok, saj ga je zanimalo, koliko so vredni njegovi raziskovalni rezultati in dosežki. Izkazalo se je, da so vredni veliko, saj je dobil potrditev, da izmed vseh prijavljenih dosega najboljše rezultate. Nagrada ga je prijetno presenetila, Elektro Mariboru, d. d., mu je poklonilo 650 evrov. Predstavlja mu potrditev, da je na pravi poti.

Iztokova bibliografija obsega 15 enot, za svoje raziskovalno delo pa je prejel že tudi druge nagrade: leta 2010 je zmagal na konferenci ERK v Portorožu za najboljši študentski članek, leta 2010 je dobil dekanovo nagrado FERI za posebne dosežke in leta 201 Perlachovo nagrado za raziskovanje in najboljše diplomsko delo s področja tehniških ved.

"Najpomembnejše je dejstvo, da sem v raziskovalnem delu 24 ur na dan. Če povem po resnici, v zadnjih dveh letih nisem imel nobenega prostega dneva. Vsak dan tudi spremljam nove objave na računalniškem področju. Zelo pomembno se mi zdi tudi sodelovanje v ekipi. Moji rezultati so namreč plod delovanja v raziskovalni ekipi. Dandanes v raziskovalnem svetu sam več ne moreš uspeti," meni Iztok.

 

Triatlonec, ki se je udeležil ž nekaj Ironmanov

Bakovčan ima triatlonsko licenco pri ŠRK Celje. Povprečno trenira šestkrat na teden, če mu dopušča čas pa tudi več. Večinoma trenira z bratom Dušanom, ki je prav tako triatlonec, pogosto tudi pozno zvečer. Udeležil se je kolesarskih tekmovanj v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in v Slovaški, kasneje pa je kot zimski triatlonec tekmoval na Slovaškem, Norveškem in v Avstriji.

Kot ultratriatlonec se je udeležil Ironmana v Nici (Francija), Monte Carlu (Monaco), Celovcu (Avstrija) itd. Vsega skupaj ima opravljenih že 14 polovičnih in 2 dolga Ironmana (3.8 km  – plavanje, 180 km  – kolo, 42.2 km  – tek).

Iztoku pripada naziv svetovnega prvaka v zimskem triatlonu (Eidsvoll – Norveška 2010), enkrat pa je dosegel tudi 3. mesto na svetovnem zimskem triatlonu (Gaishorn – Avstrija 2009). Leta 2011 je na Madžarskem postal  evropski prvak v kros triatlonu, dvakrat je bil tudi evropski v zimskem triatlonu (Latky Mlaky in Lygna – Norveška 2009 in 2010) ter osvojil tudi 2. mesto na evropskem prvenstvu v Powermanu (Horst – Nizozemska 2010). Uspeh je požel tudi na pomurskih tleh, in sicer je v Radencih leta 2008 postal državni prvak v maratonu na 42 km.

Že od mladih nog je bil navajen trdega dela. Kolesarski treningi v KK Tropovci so zahtevali veliko odrekanja, samodiscipline. Tako je že od tretjega razreda osnovne šole moral usklajevati naporne treninge in številna tekmovanja s šolskimi obveznostmi. "Izzivi so seveda ostali. Vedno so me zanimale najtežje stvari. To me je pripeljalo tudi v ultratriatlon. Če vse dejavnosti dobro načrtuješ, potem stvar teče," nam pojasni Iztok.

Že od nekdaj povezan s tujino

Mlad Pomurec se je s tujino najprej srečal prek kolesarskih tekmovanj, preko katerih je obiskal veliko evropskih držav. Poleg tekmovanj se s tujino vse bolj spoznava tudi preko raziskovalnega dela. Tako je nastop Ironmana v Singapurju izkoristil za obisk na univerzah NTU in NUS, kjer je navezal stike z večimi profesorji, ki so vodilni na področju optimizacije z inteligenco rojev (angl. Swarm Intelligence). Lani je navezal stike tudi s prof. Yangom, očetom algoritmov na osnovi kresnic, netopirjev in kukavic. Omenjeni profesor mu je somentor pri izdelavi magistrske naloge. Iz tujine je dobil kar nekaj ponudb, vendar se je odločil, da ostane doma.

Za finančno podporo in spodbudo med študijem je Iztok zelo hvaležen svojim staršem, ki mu pomagajo ob vsem tem.

Recept za uspeh: šport in meditacija

Iztok vsem študentom kot nasvet, kako čim bolj kakovostno izkoristiti študentski čas, daje, da naj se ob študiju posvetijo športu in meditaciji, ki jim bosta pomagali na poti do uspeha. V svoji bližnji prihodnosti pa želi uspešno nadaljevati raziskovanje: "Glavni cilj mojega raziskovalnega dela je, da bo moje delo uporabno in koristno za družbo."

 

 

Iztokovih TOP 5:

Svetovni voditelj:Dalajlama

Glasbena pevka: Vedran Franc Husar

Knjiga: Stephen Hawking – God created the integers (The mathematical breakthroughs that changed history)

Kraj v Pomurju: Bakovci

Želja v življenju: Končati 20. IRONMANA in Badwater ultramarathon.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2013 ob 16:58 DelR gost

      Vsaka čast! Ka bi se več takšnih se najšlo v prihodnosti, ker jih Prekmurje močno pogreša in posledično tudi čimveč potrebuje.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.06.2013 ob 17:54 Iceage gost

      Dečko je izjemen, enako tudi njegov brat. Ta dva sta nej zapravljala mladosti v parku. Spoštovanje!

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.06.2013 ob 18:03 323232 gost

      Zapravljala mladosti v parku?? v parku se mladost lejko super uživa, nej mus zapravla ...

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.06.2013 ob 20:22 Iceage gost

      Očitno si nej razumel...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.06.2013 ob 20:45 Miško gost

      razmo je razmo ,samo tij si nej razmo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.06.2013 ob 22:15 Miha gost

      Bravo, Iztok, vsaka čast! Lejko si zgled in idol praktično vsen tvojin vrstnikon glede vztrajnosti, delavnosti in vlaganju truda v izpolnitev svojih želja. O tebi bomo še sigurno dosta čuli, kar tak naprej!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.06.2013 ob 13:31 byte gost

      Lahko bi še kaj več povedal o krvnem dopingu....

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.06.2013 ob 0:07 323232 gost

      Byte je opravil še statistično dolžnost - na takih straneh se pač vedno vsaj en bedak najde :D

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.