https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kandidata za novega evangeličanskega škofa Leon Novak in Geza Filo

28.06.2013 ob 9:00  

Evangeličani v Sloveniji bodo danes dobili novega škofa. Kandidata sta duhovnik ljubljanske cerkvene občine Geza Filo in duhovnik soboške cerkvene občine Leon Novak. Sedanji škof Geza Erniša po statutu Cerkve ne more več kandidirati.


Evangeličansko cerkev augsburške veroizpovedi na Slovenskem tvori 13 cerkvenih občin s približno 18.000 verniki. Cerkev v javnosti zastopata škof in inšpektor, ki hkrati predstavljata predsedstvo Cerkve. Izvoljena sta lahko za največ dva mandata, pri čemer eden traja šest let. Sedanjemu škofu ali inšpektorju bi načeloma lahko podaljšali mandat za eno leto le v primeru, če se ne bi prijavil noben kandidat.

Kot je za STA potrdil predsednik kandidacijsko-volilne komisije Robert Celec, sta evidentirana kandidata dva. Škofa bo izvolil volilni zbor, ki ga sestavljajo vsi duhovniki, vsi kaplani in vsi inšpektorji cerkvenih občin, to je okoli 30 ljudi, ter delegati, ki so določeni glede na število vernikov v posamezni cerkveni občini, to je od najmanj enega do največ šestih.

Danes bo znano, kdo bo zamenjal Ernišo.

Cerkvena občina Murska Sobota, ki je največja, ima tako šest delegatov in bo poleg njih na volitve poslala še duhovnika, inšpektorja in mladinskega delegata, torej skupaj devet. Po istem ključu bodo zastopane tudi druge cerkvene občine. Na 250 članov cerkvene občine pride en delegat, vseh delegatov pa je okoli 80.

Volitve potekajo tajno, glasuje se z navadno večino, pogoj, da so volitve veljavne, pa je 90-odstotna udeležba delegatov. Če te ni, se volilni zbor ne razpusti, ampak glasuje spet čez nekaj dni, je še pojasnil Celec.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2013 ob 11:47 VELSATIS gost

      škoda, mislim, da bi Erniša še lahko ostal kar nekaj let škof, trenutno se mi zdi še najbolj primeren:)

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2013 ob 12:04 pičo gost

      Što koli de, naj de pošteni in delaven ter malo bole "agresiven" napram javnosti, mislim na pojavljanje v medijih, na proslavah..... Želim mu Božji blagoslov !

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.06.2013 ob 13:04 indijanec gost

      .............pa zdaj če ga menjajo?de kruh cenejši ali de se svejt podrl ?dajte malo se pomerite

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.