https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Ryanair - na krilih brez deklet, a skoraj zastonj polet

 

Leta 1971 je ameriško podjetje Southwest Aviation (SWA) začelo s konceptom nizkocenovnega letalskega prevoznika. Koncept  je baziral na predpostavki, da si ljudje želijo prevoza od točke A do B brez drugih dodatkov, ki podražijo prevoz.

Koncept, ki ga je definiral SWA, je vključeval sledeče: poenostavljeno vkrcevanje potnikov, uporaba enega tipa letal (zmanjševanje stroškov), pristajanje na manj znanih in cenovno ugodnih letališčih, zaposlovanje cenejše delovne sile, hrana in pijača za doplačilo … Z dovoljenjem pristojnih oblasti je SWA pričel z nizkocenovnimi notranjimi leti po ZDA leta 1978.

 

Foto: Southwest.com

Southwest je bil inspirator tudi za Ryanair. 

Osem let pozneje  so na evropskih tleh Christopher Ryan, Liam Lonergan in Tony Ryan, po katerem je družba tudi dobila tudi ime, ustanovili podjetje Ryanair. Skrbeli so za prevoz potnikov med Watterfordom in Londonom s 14-sedežnim letalom. Leta 1986 jim je Irska vlada zavrnila prošnjo za odprtje novih linij (ščitili so predvsem Aer Lingus). K sreči je bila britanska vlada tista, ki je izdala potrebno dovoljene. Ob dveh letalih so prevozili  86.000 potnikov letno.

Foto: RuthAS

Prva letala Ryanaira BCA 1-11

Najemali so nova in večja letala ter širili svojo ponudbo. Kljub povečanemu prometu so zaradi visokih stroškov beležili rdeče številke in tako so nujno rabili formulo za prestrukturiranje. Najboljša poteza družine Ryan je bila zaposlitev Michaela OLearyja. Z obiskom Southwest Airlines (SWA) je dobil idejo za implementacijo njihovega nizkocenovnega modela.

Pred dvanajstimi leti nakupili za dve milijardi dolarjev letal

Kot izvršni direktor Ryanaira je do podrobnosti izpilil in oplemenitil model SWA. Poteza se je izkazala kot prava in po desetih letih delovanja so prepeljali 2,2 milijona potnikov. Evropska unija je leta 1992 prižgala zeleno luč za prevoze po celotni uniji. Že tri leta pozneje so prehiteli tudi British Airways in Aer Lingus po številu pripeljani potnikov na relaciji Dublin -  London. Ryanair se je uvrstil na borzo in konec leta 1998 naročil 45 letal tipa 737-800 v skupni vrednosti dveh milijard dolarjev.

 

Letalske vozovnice je možno dobiti že za 1 evro!  

Foto: Ryanair

Michael O'Leary - prvi mož Ryanaira

Dodatno nižanje stroškov in večanje števila potnikov jim je omogočil splet. Preko www.ryanair.com  so začeli prodajali lete, hotele in rent-a-car. Ryanair je od leta 2001 beležil stalno rast, tako potnikov kot dobička. Leta 2006 in 2008 so se neuspešno potegovali za prevzem Aer Lingusa. Ryanair se iz leta v leto sicer bolj neuspešno trudi prepričati vlade, da znižajo davke in ostale prispevke. Tako na Irskem kot v VB znižujejo frekvenco letov in ukinjajo destinacije, ki zaradi previsokih taks niso dobičkonosne.

V letošnjem letu 70 milijonov potnikov

Priložnost vidijo predvsem v novih članicah Evropske unije. Danes se lahko pohvalijo, da letijo iz 44 baz po celotni Evropi, obvladujejo več kot 1200 linij na 160 destinacijah in si lastijo 250 letal tipa  Boeing 737-800. Zaposlujejo preko 8000 ljudi in v letu 2010 naj bi prepeljali več kot 70 milijonov potnikov! Povprečna cena vozovnice je bila v letu 2009 33 evrov – konkurent Easyjet pa 66 evrov. Že leta 2007 so najavili, da bodo po nizkih cenah leteli tudi v ZDA, vendar pa zaradi težav pri dobavi letal predvidevajo, da bo to leta 2014. Družba naj bi se imenovala RyanAtlantic.

Foto: Ryanair

S prodajo koledarja  vsako leto zberejo veliko sredstev za dobrodelne namene. 

 

Foto: Erevija.com

Leteli so tudi iz Maribora, a so se zaradi višanja dogovorjenih cen za oglaševanje linije umaknili.

 

 

Foto:vhttp://www.theage.com.au

Ryanair je v letošnjem letu predstavil tudi idejo o povečanju števila potnikov na račun stojišč.

 

Foto: Examine.com

Poigravali so se  tudi z idejo o manjšem številu stranišč na letalu in še ta naj bi bila plačljiva. Zaradi varnostnih razlogov je Boeing že zavrnil izdelavo letal z manj stranišči. 

 

Foto: Daily mail

Deležni so veliko kritik na račun doplačil.

 

 NAGRADNA IGRA

Ne pozabite, nagradna igra Pom-ture traja do 6.1.2011.

Sodelujte že danes in osvojite mogočno popotniško knjigo "The Travel book"- založbe Lonely planet

(več informacij)

 

V četrtek 28.10. bomo v POM-TURAH obiskali Hong Kong! 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sineson
      21.10.2010 ob 21:01 sineson

      Ne bi bilou slabo če bi še te ženske coj letele :P.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vinci
      22.10.2010 ob 10:29 vinci

      S temi nizkocenovnimi so vsaj omogočili polete tudi nan. Samo naši so pa ščeli meti polek vejdro. Dikline pa si moraš s sebov pripelati. Tudi če za njo plačaš karto, de še seeno cenejše, kak pa če s sebov zemeš ženo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. blue
      22.10.2010 ob 12:34 blue

      @vinci saj majo na letale stevardese :) še ceneje ;) se predstavlaš če be še mele na letale "rdeče" prostor :) 100 % zasedenost :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. cvetko
      01.11.2010 ob 17:00 cvetko

      Malo denarja - malo varnosti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.