https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Kuzma: Deluje po izdelani strategiji, na kateri gradi svoje poslanstvo

04.07.2013 ob 10:55  

V seriji intervjujev pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Kuzma Jožef Škalič, ki je župan že od leta 1998.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

S storjenim sem zadovoljen, verjamem da bi se dalo storiti tudi več, vendar zelo malo več na račun delovanja organov, ki delujejo v okvirju občine, ampak na račun politike, ki jo izvaja država. V zadnjem času se je pogosto menjala vlada, kar vpliva na učinkovitost delovanja na nižjih nivojih.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

V tem trenutku ne izvajamo nobenega projekta. Smo pa tik pred izvedbo dveh pomembnih projektov za katere bomo črpali sredstva, ki so nam na razpolago v okviru razvoja regij in evropskih sredstev. Prvi projekt je kulturni center v Kuzmi, kjer gre za obnovo bivše občinske zgradbe, kamor so vključeni tudi vsi ostali poslovni prostori in tudi prostori, kjer deluje upravna enota ter sama kulturna dvorana. Ta investicija znaša približno 1.785.000 EUR, za katero pa smo pridobili evropska sredstva v višini 85% vrednostni celotne investicije.

Drugi načrtovan projekt je izgradnja kanalizacijskega sistema v središču Kuzme, ki zajema poslovne in druge objekte ter šolo. V ta projekt je vključena tudi izgradnja čistilne naprave. Višina projekta znaša okrog 1.200.000 EUR. Oba projekta morata biti zaključena do konca septembra naslednje leto.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Smo zategnili pasove in sicer povprečno za 10%, odvisno od postavke do postavke oziroma tam kjer se je to dalo. Zagotovo se ne da zategnit na področju sociale, kajti tu država v skladu z zakonodajo narekuje, da se zagotavlja osnovna socialna varnost, katera pa na podeželju žal šepa. Pasove smo zategnili na področju šolstva ter pri društvih in organizacijah, katera pa razumejo problematiko v kateri se nahaja občina. Pri samem varčevanju na področju infrastrukture pa ne moremo storiti nič, kajti gre za projekte na katere smo se zavesto prijavili že pred časom.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Dodatne zadolžitve nam bosta narekovala oba projekta, ki sta pred nami. Mi smo se v preteklosti dolgoročno zadolžili samo na račun vodovodnega omrežja. Takrat smo bili zadolženi dobrih 1000 EUR na občana, sedaj pa je ta dolg približno 250 EUR na občana. Moj osnovni cilj je, da bi občina skušala čim bolj funkcionirati brez predhodnega dolga. Včasih pa je dolg neizogiben, kajti velik nepredviden strošek nam lahko povzročajo različne naravne nesreče. V tem koledarskem letu je k temu veliko pripomoglo plazenje tal v občini, saj bi za sanacijo plazov potrebovali 12 milijonov evrov, letni proračun občine pa je približno 1.550.000 EUR.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti (nujno) še potrebno lotiti?

Kakorkoli javnost omenja, da bi takrat, ko so prizadeti na določenem področju, morali dati prednost tistemo projektu, ki jih neposredno tangira, ima Občina Kuzma izdelano strategijo področij na katerih gradi svoje poslanstvo. V prejšnjih letih smo zgradili vodovod, razsvetljavo in nato nekatere infrastrukturne objekte, med katerimi bi izpostavil vrtec pri OŠ Kuzma. Zgradili smo tudi zdravstveni dom in zobozdravstveno ambulanto ter posredno sodelovali pri izgradnji doma starejših občanov. S tem želim povedati, da so s pomočjo strategije zajeti vsi segmenti dela in življenja v občini.

Nadaljni korak, ki nas čakajo v prihodnje je izgradnja kanalizacijskega sistema, ki bi se nato nadaljeval v vseh ostalih vaseh občine in izgradnja večnamenskega kulturnega centra v Kuzmi, saj smo dosedaj na področju kulture storili premalo oziroma skorajda nič. Na področju šolstva in predšolske vzgoje imamo zadeve urejene. Ceste so alsfaltirane, vendar potrebne sanacije in popravil. Tako menim, da smo v občini v tem relativno kratkem obdobju naredili ogromno, zagotovo pa več kot bi, če bi bili v okviru kakšne večje občine.

V bližnji prihodnosti pa bi radi posvetili več pozornosti varnosti v prometu ter uredili pločnike in kolesarske steze. Vendar mislim, da bomo ta projekt lahko izvedli šele v naslednjem finančnem obdobju.

Kako poteka delo v občinskem svetu- je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Moram povedati, da političnih igric ne čutim. Seveda se pa čutijo različni interesi, vendar smo na koncu vedno prišli do nekega kompromisnega dogovora. Kajti zavedamo se, da je na vsaki strani potrebno nekoliko popustiti in poiskati rešitev, s katero bodo zadovoljni občani celotne občine. Zavedam se, da v vsem nismo mogli zadovoljiti njihovih želja in potreb, a po drugi strani upam, da nas razumejo pri tem, da je občinski proračun vendarle samo ena vreča, katera ima svoje dno.

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave sta nam zaupala Drago Šafer in občinski svetnik iz vrst NSP, Patricij Žohar.

Drago Šafer je zadovoljen s storjenim v tem mandatu, saj delo poteka po zastavljenem načrtu in tako uresničujejo postavljene prioritete v skladu z zmožnostmi oziroma uspehih na evropskih razpisih. Šafer upa, da bodo mandat končali z dvema velikima projektoma, to je kanalizacija in večnamenski kulturni objekt v Kuzmi. Ker je kulturno življenje v občini popolnoma zamrlo bodo na ta način poskušali zadeve vsaj malo prebuditi. Šafer je dodal, da je glede tega projekta prišlo do manjših trenj, vendar so za ta objekt pridobili evropska sredstva, kar bi bilo škoda zavreči. Patricij Žohar je dodal, da so se v tem mandatu držali zastavljenih smernic v začetku mandata. Priznal je, da niso udejanili kakšnih velikih projektov, vendar so delali v okviru svojih zmožnosti. Mogoče bi se dalo storiti še kaj več, vendar bi potem morali kakšno proračunsko postavko oziroma uporabnika prikrajšati za proračunska sredstva, čeprav že na začetku mandata niso dajali velikih obljub.

Patricij Žohar meni, da je letošnji proračun optimistično zastavljen in da bodo morali zategniti pasove, da bodo lahko izpeljali načrtovane investicije, kot sta kanalizacija in izgradnja kulturne dvorane. Šafer pa je prepričan, da bodo poleg sofinanciranja teh dveh investicij še ohranili sredstva za tekoče poslovanje in podprli tisto kar je prepoznavno v občini.

Drago Šafer pravi, da bi bilo marsikaj potrebno postoriti, vendar vedno kaj izpade. Zato poskušajo določiti prioritete, ki so za občane najpotrebnejše. Sam bi si želel urediti vaška jedra v ostalih vaseh občine ter urediti pločnike in kolesarske steze. Tudi Žoharju je najbolj žal, da niso uspeli s kandidaturo na razpisih za ureditev vaških jeder, saj s samim proračunom takim projektom žal niso kos. Prepričan je, da bi s tem zelo pripomogli k lepšemu izgledu krajev in pa sami varnosti v zvezi s prometom.

Patricij Žohar pravi, da delo v občinskem svetu poteka korektno in na nivoju, kljub temu, da se včasih "krešejo iskrice". Poudarja, da so potrebna različna mnenja in pogledi, da se lahko na koncu pride do primerne odločitve. Omenil je, da v nobeni točki delovanja ni prihajalo do blokad oziroma do onemogočanja delovanja občinskega sveta. Kot pravi Žohar je sodelovanje z županom korektno, ker si niso "metali polen pod noge", saj občinski svet deluje na apolitičen način in v dobro ljudi, kolikor je le to mogoče. Tudi Šafer se s tem strinja in dodaja, da je delovanje občinskega sveta dobro iz tega vidika, ker skušajo za vsako pomembno stvar najti konsenz, kar jim tudi dobro uspeva. Poudaril je še, da so odnosi z županom dobri, ker opravlja delo pošteno ter zna prisluhniti tistim stvarem, ki imajo določeno prioriteto. Veseli ga tudi, da razume, da je potrebno vlagati v ljudi in s tem izboljšati kvaliteto življenja ter omogočiti, da bodo tudi mladi videli perspektivo življenja v Občini Kuzma.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2013 ob 14:09 gost gost

      Mogoče pa ni vse tako kot ti trije predstavljajo! Vprašati občane za mnenje? pozdrav

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.04.2015 ob 9:16 gost gost

      Diktatura v občinskem svetu, glavno besedo pa ima Škalič in direktor uprave. ostali morajo biti tiho.Deluje glasovalni stroj. Pridite in vparašjte občane, kaj mislijo o naši občini. Vse najslabše. Zakaj niste vprašali za komentar druge svetnike?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.04.2015 ob 10:28 strah gost

      Vedeti morate, da vsak kovač svojga konja hvali. Ni vse tako, kot so sogovorniki izjavili. Ravno dva prava svetnika ste našli za pogovor. Zakaj ne vprašate občane, kako so zadovoljni z Škaličem in občinsko upravo. Ko so na Občnem zboru ljudje spraševali o določenih problemih jim je Škalič " požugal" naj pazijo, kaj govorijo, ker se vse snema. Nastopi strah in ljudje počasi odhajajo. To se ni dogajalo niti v stari Jugoslaviji. Zelo težko se najde kandidat za svetnika. To vam veliko pove.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.