https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Google danes pričenja s fotografiranjem slovenskih mest

09.07.2013 ob 8:00  

Ameriški internetni velikan Google bo danes začel s fotografiranjem Slovenije. Snemalni avtomobili - gre za osebne avtomobile znamke Opel Astra srebne barve z Googlovimi logotipi in nameščenimi kamerami - naj bi fotografiranje začeli v Ljubljani, kasneje pa bodo na vrsti še ostala slovenska mesta.


Celoten projekt bo predvidoma trajal tri mesece, fotografije pa naj bi bile objavljene v spletni aplikaciji Street View (Ulični pogled) v začetku naslednjega leta, je pojasnil vodja programa Street View za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod Ulf Spitzer.

S posnetki bodo pri Googlu dopolnili svoje spletne zemljevide, fotografije pa so ključne za aplikacijo Ulični pogled, ki uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi 360-stopinjske posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Aplikacija že vključuje posnetke iz petdesetih držav, med drugim tudi iz sosednje Italije, Hrvaške in Madžarske.

Google bo vožnjo po Sloveniji začel po večjih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval z manjšimi mesti ter obrobji mest. Kot so sporočili iz podjetja, bodo vožnjo prilagajali vremenskim razmeram in drugim okoliščinam, načrt vožnje pa bo sproti objavljen na spletni strani http://google.si/streetview.

Foto: www.zycie.pila.pl

Ujeti v neprijetnih situacijah

Zaradi podrobnih posnetkov je fotografiranje ulic v mnogih državah sicer sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Čeprav pri Googlu z računalniškimi algoritmi zameglijo številke registrskih tablic in obraze naključnih mimoidočih, pa je marsikje po svetu prišlo do komičnih in tudi neprijetnih situacij - v Nemčiji so na primer starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika, na Finskem pa je kamera ujela domačina, ki se je brez hlač sončil na balkonu hiše.

Google zagotavlja visoko raven varovanja zasebnosti

Kot obljubljajo pri Googlu, bodo pri fotografiranju slovenskih ulic zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je opozorila, da se je družba Google zavezala k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost, "do katerih neizogibno pride pri tovrstnih storitvah".

Med omenjene ukrepe sodijo redno obveščanje o lokacijah Googlovih avtomobilov in več informacij o sami storitvi, zameglitev obrazov in registrskih tablic še pred objavo, mehanizem za sporočanje napak (gumb 'prijavi napako' na vsaki sliki, s katerim lahko uporabniki zahtevajo dodatno zameglitev) in drugi ukrepi.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.07.2013 ob 10:12 gost gost

      še vedno nikjer ne piše kje se trenutno nahajajo. Upam da bodo, da bom vedel kateri moment izobesiti slovensko zastavo!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.07.2013 ob 19:47 @gost gost

      saj so rekli, da ne bodo izdali točnih lokacij zaradi reklam. ljudje namreč izkoriščajo slikanje v reklamne namene..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.