https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vrtec Fokovci - edino merilo je število vpisanih otrok

10.07.2013 ob 9:45  

Zakon o vrtcih in Pravilnik o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje govori, da je število vpisanih otrok edino merilo , tako so bili v Občini Moravske Toplice primorani ukrepati.

V enoti vrtca Fokovec naj bi v šolskem letu 2013/2014 obiskovalo 10 otrok, kar je 9 manj od tako imenovanega »fleksibilnega normativa, ki je tudi podlaga za izračun ekonomske cene. Razliko do polnega normativa mora pokrivati občina, kar predstavlja za dvanajst mesečno obdobje 40.000 EUR plus dodatni stroški.

Ravnateljica zavoda Vrtci občine Moravske Toplice je tako za novo šolsko leto zaprosila za potrditev sistemizacije in v odločanje posredovala dve varianti: po prvi se oddelek ohrani, po drugi pa se v njem program ne bi izvajal. Kot pojasnjuje, podatki o številu otrok niso obetavni, saj v enoto Fokovci ni vpisanega nobenega otroka rojenega leta 2009 in 2010, vpisani so le otroci rojeni leta 2001 in 1 otrok rojen leta 2012. To pomeni, da bi v šolskem letu 2014/2015 po teh podatkih vrtec v Fokovcih obiskovali le 4 otroci.

O njenem predlogu se je opredelil Odbor za družbene dejavnosti Občinskega sveta in občinskim svetnikom predlagal, da podprejo predlog B sistemizacije, torej brez oddelka v enoti Fokovci. Po burni razpravi s sedmimi glasovi ZA, petimi PROTI in enem vzdržanem so svetniki sprejeli varianto B. Župan Alojz Glavač je zagotovil, da bo v primeru, če se bo v enoto naknadno vpisalo še 4 oz. 5 otrok, takoj sklical Občinski svet in predlagal spremembo sistemizacije.

Kot pojasnjuje župan, se s tako potrjeno sistemizacijo enota Fokovci ne ukinja, ter da tovrstna namigovanja odločno zavrača.

Tudi, ko je bilo v šolskem letu 2011/2012 na čakalnem seznamu 18 otrok (za enoto Martjanci in Moravske Toplice), se nobeden izmed staršev ni odločil vključiti otroka v enoto Fokovci kljub temu, da je Občina Moravske Toplice ponudila tem staršem materialno stimulacijo.

Kot še navajajo, je neresničen tudi podatek, ki se je pojavil v nekaterih medijskih zapisih, da starši niso bili uradno obveščeni o predlogu sistemizacije . Zavračajo tudi obtožbe o odgovornosti za zaprtje poštnega urada in trgovine Fokovci, ki v nobenem primeru niso povezane s problematiko vrtca. Nasprotujejo tudi manipulaciji s starši in otroki, predvsem s strani tistih oseb, ki nimajo svojih otrok. Starši namreč imajo pravico po zakonu samostojno odločati o rojstvu otrok ter tudi o kraju predšolske vzgoje glede na njihove materialne in siceršnje razmere.

Vodstvo občine in vrtca zagotavlja vso zakonito pomoč staršem, ki bi v tej situaciji imeli morebitne težave.

 Tekst: Občina Moravske Toplice

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2013 ob 13:49 gost ris gost

      Tak je tudi prav. Če nega dece zapreti vrtce in šole, nej pa jih umetno vzdrževati. Vsi kričite za varčevanje, kda pa treba pri sebi kaj napraviti pa nič oz. zgražanje, zakoj prinas. Sicer pa je znano, ka se razne ravnatelce pa upraviteljice bojijo za svoje dobro plačane stolce, te pa zganjajo vik in krik kda trbej pri njihovi dominanci kaj ukrepati. Torej: upoštevati norme, tu se nema kaj več razpravlati. Isto velja za šole, sakša ves je že mejla svojo šolo, preveč se je popuščalo. Konec!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2013 ob 16:52 niko gost

      Ka samo za Fokovce vala ka pa Domajnjševci pa Hodoš,Prosenjakovci inxxxx drugih-u se nika drugo dogaja tak kak projekt Rimska Čarda što je kupo zemljišča pa po kelko zdaj pa pa nišče nede odgovarjo SRAM VAS BILO

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2013 ob 19:50 Ivo gost

      Strinjan se ka se zaprej ta vrtec, na račun takšnih vrtcev v katerh je par otrok eni plačujejo več. Glede trgovine in pošte v Fokofcij so si pa krivi sami, saj je pošta beležila obiske in na mesec je bilo po 10 obiskov pošte, na takšni način se je zaprla pošta. Trgovina pa isto, meli bi jo, v njej pa nebi kupovali, potem pa so krivi vsi drugi...

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.07.2013 ob 20:03 občan gost

      Niko, nika napamet pišeš, nika ne šteš, za nanjšinske vrtce plačuje država, ne pa občina, rimska čarda pa v lasti občine Moravske T...V novon vrtci pa do se otroci boljše počutili, pa meli vse...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.07.2013 ob 13:28 Vili gost

      To je pravilna odločitev svetnikov, to bi morali že zaprejti prlej, Đuro ma lejko ton pisarno, somo igralnica more ostati, ka de si mel kaj začnoti, za to bi bil najbokše....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.07.2013 ob 16:54 niko gost

      občan ge že zadosta šten pa tudi znon kak se financera zato pa tak ide ka so eni drugorazredni državljani drugi pa delajo z našimi pejnezi ka ščejo brez kontrole ,če sitak pameten čini so pa državni pejnezi od madžarov ?kak je pa z Rimskov čardov de se pa čulo za zdaj nišče nika ne vej vendar je sv.PETER dal projekt delati pa za naše

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2013 ob 17:04 občan gost

      Niko, strinjam se stebof, to so naši pejnezi, somo moreš razmiti ka je v pristojnosti občine, ka pa v pristojnosti države, taka je nej vse občina krijva. Gledej Rimske čarde, je delo posle Cipot, tak ka bi skoraj zgubili vse še zemlo, fala boge ka je končno bar to naše, ka se je to uredilo....Mislen pa ka se strinjaš ko se je napravo po telki lejtaj bar pošteni vrtec, ka nedo deca v kontejneraj....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.07.2013 ob 15:41 niko gost

      Absulutno vrtec trbej bole kak v glavi oko ka si deca pa stariši tao zaslužijo ali posel more biti transparenten nej izod stola valjda smo vsi keri plačuvlemo davke in prispevke za tao lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.