https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Društvo oldteimer Abraham – s počasno vožnjo kljubujejo hitremu tempu življenja

Peskovci, 16.7.2013  

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike oldteimer Abraham združuje privržence starodobnih kmetijskih strojev in organizira srečanja ter razstave le-teh na lokalni ravni.

Društvo Oldteimer Abraham je bilo ustanovljeno februarja 2004 na pobudo zanesenjakov in ljubiteljev starodobne tehnike, ki so bili včlanjeni v Društvo ljubiteljev stare kmetijske tehnike, na Kmetijski šoli Rakičan, predvsem pa na pobudo Draga Abrahama, sedanjega predsednika društva. Društvo ne posega samo na področje kmetijske tehnike, ampak tudi na vsa ostala področja starodobne tehnike, na kar so še posebej ponosni.

Društvo, ki ima sedež v Peskovcih, je ob ustanovitvi štelo štirideset članov, sedaj pa jih imajo že 131 članov, ki se trudijo zbirati, restavrirati, predvsem pa ohranjati dediščino oziroma staro tehniko. Član društva lahko postane tudi ljubitelj starodobne tehnike, ki nima nobenega starega vozila ali kake druge stare tehnike.

Člane društva poleg ljubezni do starodobne tehnike združuje tudi prijateljstvo in dobra volja. Tako so pridobili člane iz vse Slovenije, saj so v njihovo društvo včlanjeni tudi simpatizerji starodobnikov iz Štajerske, Koroške in tudi iz Iga.

Tajnik Aleksander Bencik nam je povedal, da je glavni cilj društva ohranjanje kulturne dediščine, saj se je mnogo stvari uničilo ali prodalo v sosednjo Avstrijo. Sedaj opaža, da se je miselnost spremenila in ljudje shranjujejo ter restavrirajo oziroma znajo ceniti preteklost in njihovo dediščino. »Velikokrat vidim, kako na primer stari potač od kol krasi preddverje« z veseljem pripomni Bencik.

Člani se udeležujejo raznih prireditev, razstav in srečanj ter tekmovanj s starodobniki po Sloveniji in v tujini, kjer praviloma dosegajo najboljše rezultate. Ob prazniku državnosti pa vsako leto organizirajo v domači vasi mednarodno srečanje ljubiteljev starodobne tehnike, ki se ga udeleži okoli 150 razstavljavcev. Srečanja pa popestrijo s tekmovanjem v raznih šaljivih družabnih igrah.

Letos so tako že organizirali otvoritveno vožnjo po Goričkem, tehnični pregled traktorjev v Peskovcih, tradicionalni prvomajski rally, katerega so prvič organizirali leta 2004, ob vstopu naše države v Evropsko unijo in mednarodno srečanje starodobnih vozil in kmetijske tehnike ter se udeležili številnih raznoraznih srečanj po celotni Sloveniji in v tujini, kjer se vedno znova sklepajo poznanstva in dobra prijateljstva. Poleg standardnih srečanj starodobnikov in tekmovanj v oranju ali košnji s traktorji, se udeležujejo tudi drugih prireditev, kot je na primer obisk kozje farme na Madžarskem ali tekmovanje v kuhanju bograča.

Vrhunec letošnjega leta pa je bila šestdnevna traktorska vožnja po Sloveniji. Več o tem si lahko ogledate TUKAJ. Do sedaj so tako prevozili skorajda celotno Slovenijo, ostala jim je le Dolenjska, medtem ko so se odpravili tudi v sosednje države Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo, kjer so vedno doživeli topel sprejem ter doživeli zanimive zgodbe. Na madžarskem Lentiju so celo zaprli ves promet in jih s patruljami pospremili na cilj.

Bencik pravi, da vsi, ki svoj čas namenjajo za prostovoljno delo v društvu, želijo, da bi imel njihov trud čim večji učinek na ohranjanje kulturne dediščine, hkrati pa pri tem občutijo tudi osebno zadovoljstvo, katerega se ne da opisati z besedami. »S traktorjem se pelješ počasi in tako vidiš kaj se dogaja okoli nas ter občutiš naravo. Prav to pa je prednost pred potovanjem z avtomobilom, kajti v avtomobilu ti marsikatera zanimivost uide ter ostane neopažena« navdušeno razloži tajnik društva. Tudi srečanja starodobne tehnike so nekaj posebnega, saj otroci lahko vidijo, kaj je njihovim dedkom lajšalo delo na polju, starejši pa se nostalgično spominjajo dni, ko so v mladih letih z njimi opravili marsikatero kmečko opravilo ter razpravljajo s svojimi vrstniki o napredku tehnologije.

Tudi pobudnik za ustanovitev društva Drago Abraham je ponosen, da je njihovo društvo doseglo svoj namen in to je ohranjanje stare kmetijske tehnike. »Rad pogledam kmetije, ki imajo poleg novega, lepega in urnega traktorja, skrbno pod streho spravljenega starega, pa naj si bo to obnovljen ali pa ne. To se mi zdi kot sožitje dveh ali več generacij na kmetiji. Ravno tako več ne vidiš na dežju lesenih plugov, bran, ostale kmetijske tehnike, ki jih preraščajo koprive in pleveli. Ljudje so začeli ceniti to, še pred leti grdo opevano ropotijo, ki so jo prenekateri z veseljem peljali na smetišče, atraktivne in redke primere pa preko trgovcev v tujino. Propadanje dragocenih primerkov strojev je sedaj v veliki meri ustavljeno, saj se širša javnost zaveda pomena tehnične dediščine in njenega prispevka našemu razvoju« je predsednik društva razložil svoj pogled na ravnanje s starodobno tehniko.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2013 ob 7:30 Bojan gost

      Toti so ti pravi z traktori

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2013 ob 8:06 Dušan gost

      epšega potovanja kot je traktor verjamem,da ni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.