https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Na seji v Lendavi tudi o cenah najema športnih objektov

Lendava, 18.07.2013 ob 7:00  

Na včerajšnji seji občinskega sveta Občine Lendava so svetniki obravnavali investicijski program za projekt »Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem A«, seznanili so se s poročilom o izvršenih prerazporeditvah ter vključevanju namenskih prihodkov v proračun Občine Lendava. Potrdili so tudi predlog sklepa o soglasju k upravljavski pogodbi za prenos upravljanja kanalizacijskega sistema na podjetje Eko-park d.o.o. Lendava ter soglasje k upravljavski pogodbi za čistilno napravo na Hotizi, prav tako so sprejeli cenik za najem športnih objektov v Občini Lendava.


Svetniki so v drugi obravnavi potrdili Investicijski program za projekt »Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem A«. Investicijski program korektno povzema višino investicije, dinamiko in vire financiranja. V delu, ki obravnava trajnost projekta, pa dopušča možnosti za ureditev lastništva po občinskem teritorialnem principu. Za izgradnjo vodovodnega sistema A niso dosegli vseh zastavljenih ciljev zaradi katerih so pristopili k projektu. Sistem nima ustreznega nadomestnega vodnega vira v primeru težav s črpališčem Gaberje. Zaradi tega vztrajajo, da se nadaljuje s konkretnimi aktivnostmi za vzpostavitev ustreznega nadomestnega vodnega vira.

Predmet projekta je zagotovitev dolgoročne varne, kakovostne in zanesljive vodooskrbe Pomurja na območju občin: Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Turnišče in Velika Polana, ki predstavlja zaključeno celoto, saj vsebuje izgradnjo vodnih virov, transportnih, primarnih in sekundarnih cevovodov s pripadajočimi objekti, tako da bo zagotovljena celovitost vodooskrbe po zaključku projekta.

Z omenjenim projektom oskrbe s pitno vodo bi razširili in posodobili črpališče Gaberje, priključili naselja Hotiza na osrednjo vodooskrbo, obnovili dotrajane dele občinskega sistema, zagotovili visoko raven investicijske dejavnosti in redno investicijsko obnavljanje sistema. Občina bo financirala projekt v deležu 4,30 odstotkov. Lokalni izvajalec na območju Lendave bo Legartis.

Zaradi težav pri uskladitvi uradnih podatkovnih baz in določil NUSZ nadomestne odločbe za fizične osebe

Svetniki so sprejeli sklep, da se zaradi težav pri uskladitvi uradnih podatkovnih baz in določil Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Lendava za odmero NUSZ 2013 za vse fizične osebe izdajo nadomestne odločbe. Pri stanovanjih se uporabi uradna podatkovna baza »uporabna površina dela stavbe«, ki predstavlja najmanjšo možno obremenitev občanov.

Pri vinskih kleteh se dosledno uporablja izraz »vinska klet« in upošteva »ad hoc« podatkovna baza za stanovanjski del vinske kleti, tako kot so jo sporočili lastniki. V primeru, ko lastnik ni sporočil velikosti stanovanjskega dela se upošteva »neto tlorisna površina stavbe« zmanjšane za 50 odstotkov.

Pri pravnih osebah ostanejo odločbe o odmeri NUSZ 2013 veljavne, pritožbe pa se rešujejo po predpisanem postopku.

Prerazporeditve v prvem polletju

V obravnavi je bilo Poročilo o izvršenih prerazporeditvah ter vključevanju namenskih prihodkov v proračun Občine Lendava  za obdobje od 16. marca do 30. junija 2013. V skladu z zakoni so župan Občine Lendava mag. Anton Balažek in predsedniki Svetov krajevnih skupnosti v omenjenem obdobju prerazporedili skupaj 1.282.097,00 evrov proračunskih odhodkov.

Eko-park kot upravljalec javnega kanalizacijskega sistema

Svetniki so dali soglasje k predlogu Pogodbe o upravljanju javnega kanalizacijskega omrežja v Občini Lendava, ki jo bo občina sklenila z javnim podjetjem Eko-park d.o.o. iz Lendave kot upravljavcem in izvajalcem javne službe odvajanja komunalnih in padavinskih voda.

Sprejem sklepa v vsebini bistveno ne spreminja finančnih obveznosti iz naslova izvajanja javne službe, bo pa imel finančne posledice za uporabnike. Pričakujejo namreč, da bo oblikovana nova cena storitev odvajanja v skladu z uredbo nekoliko višja od trenutno veljavne cene.

Prav tako so dali soglasje k upravljavski pogodbi za  čistilno napravo na Hotizi in izvajanju GJS čiščenja odpadnih komunalnih in padavinskih voda, ki jo bo občina prav tako sklenila z javnim podjetjem Eko-Park.

Določili cene najema športnih objektov v občini Lendava

Na včerajšnji seji je bil sprejet cenik za najem športnih objektov v Občini Lendava, in sicer za mestni stadion »Športni park Lendava«, za igrišče z umetno travo pri DOŠ I Lendava in za športno dvorano Dvojezične srednje šole.

Glede na povpraševanje po najemu in koriščenju športnih objektov v Občini Lendava in z vidika gospodarnosti pri razpolaganju z javnimi sredstvi je bilo nujno potrebno sprejeti cenike za najem oz. koriščenje športnih objektov v občini. Prav tako je bilo potrebno opredeliti pogoje koriščenja in uporabe. V ta namen je bil pripravljen in sprejet predlog cen najema oz. koriščenja športnih objektov, ki je primerljiv z cenami najema drugih športnih objektov v Sloveniji in omogoča pokrivanje tekočih stroškov vzdrževanja in uporabe.

S sprejemom cenikov in ob predpostavki, da se s tem pokrivajo tekoči stroški vzdrževanja in uporabe, bi se naj zmanjšala obremenitev proračuna iz tega naslova.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.