https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V kmetijstvu nepopravljiva škoda zaradi suše

02.08.2013 ob 7:00  

Zaradi pomanjkanja padavin v juliju in visokih temperatur so že opazne posledice. Za polovico bo manjši pridelek koruze, veliko škode bo tudi na ostalih pridelkih. Ker se bo vročinski val še nadaljeval do konca prve polovice avgusta, bodo posledice katastrofalne.

Po poročanju časnika Dnevnik, je na nekaterih poljščinah in travinju že nastala nepopravljiva škoda. Najbolj je prizadeta koruza, ki ne bo dosegla normalne višine, na peščenih tleh ne bo niti storžev. Pridelek koruze bo 50 odstotkov manjši. Kmetje ne bodo pridelali zadostno količino voluminozne krme, saj je suša povzročila manj košenj. Trenutno zaradi razmer ni mogoča setev krmnih dosevkov za nadomestitev izpada pridelka.

Prehitro dozorevanje in znaki opeklin na sadnih vrstah

Veliko škode je tudi na zelenjavi, kjer so listi in plodovi ožgani ter prisilno dozorevajo. V namakalnih nasadih bodo pridelki nižji za 30 odstotkov. Škoda pa se kaže tudi v nasadih vseh sadnih vrst, ki prisilno dozorevajo, so drobni, kažejo se tudi znaki opeklin. Čeprav je vinska trta precej odporna na sušo, pa v Slovenski Istri in Podravju že venijo listi, bledijo in odpadajo. Tudi pri vrtninah, predvsem papriki in paradižniku, se že opažajo ožigi, piše časnik Dnevnik.

Ukrepi za blažitev vpliva suše

V takih trenutkih je treba čim večjo skrb nameniti povečanju humusa v tleh z organskim in zelenim gnojenjem, ustreznim kolobarjem ter stalni pokritosti tal, pomembne pa so tudi ustrezna izbira kultur in sort, optimalna prehrana rastlin ter kakovostna obdelava tal, predvsem večkratno rahljanje tal, strniščna obdelava tal, razbijanje plazine, globoko podrahljavanje, konzervacijske obdelave tal, piše Dnevnik. V sadovnjakih in vinogradih se priporoča redno mulčenje. Na bolj izpostavljenih legah se priporoča redčenje grozdja v vinogradih ter v sadovnjakih odstranitev poškodovanih plodov. Za blažitev vpliva suše se rastline naj škropijo s protistresnimi pripravki na osnovi aminokislin, priporoča pa se tudi dodajanje pripravkov s kalijem, saj kalij uravnava vodni režim rastlin.

Vir: Dnevnik

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2013 ob 9:26 smrkci gost

      Človek uničuje naravo in narava se mu mahčuje.Naj več je kriva ZDA in njihovi poiskusi na vse mogoče načine.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.08.2013 ob 10:44 ge gost

      vejpa na gesen je bilau preveč dežja zdaj pa opet suša. žmetno je kmeti nagoditi. zavarovalnice prpravte pejneze ka velki kmet ma dobro vse preračunano pa zavarovano,v zgubi nede.

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.08.2013 ob 12:57 antialsfaltar gost

      ''GE'' začni si z delon pejneze služiti!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.08.2013 ob 13:45 antiasfalter 2 gost

      Asfalter-praf maš,rejsan je že čas,ka "GE"začne nika čednoga delate,nej pa,ka samo saosede paze pa na vujo lovij,ka se pogočavlejo....................ja,ja-streja je že rejdno vednaka-ale pa še ger kakšna pikica gej? Aja,pardon,tij se ANTEasvalter-sory

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.08.2013 ob 14:56 ge gost

      vijden kak fejst vidva delata ka z menov vrejt po računalniki dregata. delat ita s traktoron vej mata klime v njen. ali računata kelko odškodnine mafneta¨?

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.08.2013 ob 22:09 xy gost

      što pa drugim da odškodnino, ka je takšna vročina narod nejde niti v gostilne, trgovine,....te naj zavarovalnice to tudi krijejo, ka je promet podnevi spadno,...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.