https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S kužkom na počitnice

02.08.2013 ob 13:42  

Poletne počitnice so tudi čas večne dileme lastnikov štirinožnih prijateljev, ali psa vzeti s seboj na oddih ali je bolje pustiti doma. Če ste se odločili da brez hišnega ljubljenca ne greste nikamor, se pred odhodom na pot dobro pripravite, saj kužki poti, spremembe okolja, predvsem pa vročine ne prenašajo najbolje. O tem kako se pripraviti na oddih s kužkom in mu zagotoviti čimboljše počitnice, smo se pogovarjali z  dr. vet. med. Smiljo Nabergoj. 

Ponavadi so kužki pred vsako potjo nekoliko nemirni. Kako ravnati potem na samem začetku poti?

Če se vendarle odločimo, da bomo psa vzeli s seboj na pot je potrebno potovati na prazen želodec. Če je pes občutljiv na vožnjo ali jo težko prenaša, kljub temu, da ni nič jedel, mu je potrebno preventivno dati tabletke proti slabosti. Med prevozom se je potrebno večkrat ustaviti, ponuditi psu manjše količine vode, s hrano pa raje počakati do konca vožnje. Dobro je s sabo vzeti določeno količino hrane, katere je pes vajen, saj je morda v kraju počitnikovanja ne bo možno kupiti. V avtu je potrebno imeti manjšega psa v prenosnem kovčku, lahko pa sedi z vami, vendar mora biti potem zaščiten z zaščitnim pasom. Na pot vzamemo določeno količino hrane ki jo psu ponudimo, če na vožnjo seveda ni občutljiv. Večkrat pa mu damo piti.

Kako v primeru potovanja z letalom?

Če je le možno se izogibamo vožnji z letalom, če pa ne gre drugače, pa določen čas pred potjo povprašajte za natančna navodila o poti. Seveda mora imeti pes s sabo potni list s čipom, na to nikar ne pozabite.

Kaj dati kužku v njegovo osebno prtljago?

Med prtljago za psa ne sme manjkati njegova posodica, kakšna tanka koca, katere je vajen, zdravila kot so linex kapsule proti driska, razkužilo za rane, gaza in povoj, pa tudi kakšen claritin proti alergijam bi bil dobrodošel.

Kakšne težave se lahko pojavijo v bivanju v hotelu, ali če smo s svojim ljubljenčkom v šotoru – na kaj moramo biti pozorni?

Nekateri hoteli imajo zelo močne klimatske naprave in za psa je to lahko nevarno, lahko si prehladi mehur, oči ali ušesa, zato kakšen antibiotik ni slabo vzeti s sabo. Za psa je bolje, da je ves čas na vrvici, da ga imamo ves čas pod kontrolo, tudi, da ne bi v okolici pojedel kakšen strup. Voda v hotelih ni najbolj primerna za piti ali kopanje psa, saj je precej klorirana. Isto je v campih, zato je bolje, da dobi vodo iz plastenke.

Kakšne posebnosti lahko pričakujemo na samem oddihu in kako ravnati ob posameznih problemih, ki se na počitnicah morebiti pojavijo?

Ker je pes v neznanem okolju, je zanj to  zanimivo, polno informacij, če pa je kuža bolj prestrašene sorte, potem lahko zanj predstavlja to hud stres, prestraši se lahko vsakih glasnejših zvokov in reagira nerazumno, želi pobegniti, zato je bolje, da je ves čas na povodcu.

Stres zniža odpornost imunskega sistema, zato lahko izbruhne kakšna njegova bolezen, ki naj bi že bila pozdravljena. Potrebno pa je psa na vsak način sčistiti notranjih parazitov, zaščititi pred zunanjimi paraziti - vredni pozornosti so komarji in peščena muha s pikom prenašajo filaride, med njimi srčnega črva. 

So kakšne posebnosti glede količine ter razporeditve hrane?

Količina hrane naj se na začetku malo zniža, nato pa, ko vidite, da se vaš pes počuti dobro, lahko dobi svojo standardno količino, razdeljeno vsaj na dva dela. Pomembno je, da dovolj pije in redno odvaja blato in urin. Ob vsaki spremembi je dobro obvestiti svojega veterinarja.

In sprehodi na morju?

Sprehodi ob morju ali v gorah so gotovo manj naporni, četudi so visoke temperature, jih lažje prestajamo. V primeru suhe vročine brez vetra  pa je bolje, da kuža počiva nekje v senci. Kar se tiče kopanja,  je morska voda zelo ugodna za kožo, če le lahko se izogibajte tuširanju.

Psi z belo dlako naj se raje izogibajo pretiranemu izpostavljanju sonca (opekline, pregretja...). Letos je na morju precej kač in strupenih pajkov, zato pazite kje stopa ali leži.

Če imate doma možnost varstva, pa je bolje, da vaš kuža ostane doma. V primeru, da gre vseeno z vami, se poleg tega ali sme v hotel, pozanimajte tudi, kje je najbližji veterinar.  Če boste upoštevali pravila, bo njegov oddih in tudi vaš prijetno doživetje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.