https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pričel se je že 20. Mednarodni romski tabor

Murska Sobota, 07.08.2013 ob 7:30  

Včeraj se je v prostorih Dijaškega doma Murska Sobota pričel že tradicionalni 20. mednarodni romski tabor, ki je namenjen 35 prijavljenim udeležencem, ostali romski in ne romski populaciji, aktivistom in romskim funkcionarjem in bo trajal vse do devetega avgusta. Glavna tema tabora je priprava Romsko - slovenskega slovarja v dialektih romskih skupin Slovenije.

Na številnih predavanjih bodo udeležence tabora številni strokovnjaki seznanili o različnih vidikih življenja in delovanja romske skupnosti, od zgodovine do romskega jezika. Prav tako pa Zveza Romov Slovenije in Inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo pripravljata projekt: Romsko – slovenski slovar v dialektih romskih skupin Slovenije, ki bo ob zaključku projekta obsegal okoli 9000 romskih besed, narečij slovenskih Romov.

 

Tabor se je pričel z nagovorom predsednika Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom Mucom, ki je poudaril, da romščina izumira in da je vedno več tujk v romskem jeziku in tako posledično vedno manj prave romščine.

Prisotne je nagovoril tudi Stane Baluh iz Urada za narodnosti RS, ki je izpostavil, da se pripravlja Evropska finančna perspektiva za leto 2014/15 in nacionalni programi ukrepov, kateri zajemajo tudi romsko skupnost; prav tako pa se ustvarja tudi pravna komisija za romska vprašanja.

V nadaljevanju tabora je sledil kratek kulturni program s plesnim nastopom romskih deklet, nato pa predavanje dipl. teol. Danijela Šarkezija na temo „Vpliv vere/verovanja na kulturo in identiteto Romov“, sledila je delavnica priprave slovarja, katere mentorja sta Jožek Horvat Muc in Una Beriša.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2013 ob 22:08 krofaš gost

      ta Baloh je tudi eden njihovij ?po faci je isti purdi

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.