https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Pomurskem poletnem festivalu kuhali bujto repo za Guinnessa

Velika Polana, 08.08.2013 ob 7:00  

Včeraj je Pomurski poletni festival zaznamovalo kuhanje bujte repe za Guinnessov svetovni rekord. Skuhali so 1089,5 kilogramov bujte repe.

Pobudnik postavljanja rekorda je bilo DRUŠTVO ZA ŠPORT TURIZEM RAZVOJ IN KULTURO Slovenije. Organizatorji so se odločili za vpis bujte repe v Guinessov rekord, da bi bujta repa, njena tradicija in receptura postali del slovenske kulinarike in svetovne dediščine. Ob 9.26 so uradno pričeli s postavljanjem Guinnessovega svetovnega rekorda za največ skuhane bujte repe v visečem kotlu, na odprtem ognjišču. Kotel je bil narejen po naročilu, premer 2,38 metrov, volumen okoli 3600 litrov, teža 479,5 kilogramov. Za  pripravo bujte repe so porabili 93,6 kilogramov svinjskih pleč, 185,7 kilogramov svinjskih reber in 235,7 kilogramov kisle repe. Kuharji so razrezali 42,1 kilogramov čebule in stiskali 4,47 kilogramov česna. V kotel so dali tudi 20,8 kilogramov prosene kaše, poper, lovorjev list, sol, posušene mešanice začimb, šetraj in na koncu še jed zabeliti. Vsako sestavino so morali stehtati.

Celotna ekipa je bila sestavljena iz 22 ljudi. Kuharski del ekipe je obsegal 6 kuharjev. En profesionalni kuhar, ostali so bili člani ekip, ki so zmagali v zadnjih treh letih na Kuharskem tekmovanju v kuhanju bujte repe na Pomurskem poletnem festivalu. Kuhanje bujte repe so spremljale tri priče, notarka Marija Ternar, medijska osebnost Irmo Benko in upokojena profesorica Srednje gostinske šole v Radencih Zdenko Tompa. Kuhanje jedi se je zaključilo ob 16.44. Ko se je kuhana jed stehtala in so se vsem udeleženim podelila priznanja, se je bujta repa razdelila med obiskovalce, bila pa je odlična. Sedaj je potrebno urediti vso dokumentacijo in jo poslati na Guinness World Records v London, kjer čez slab teden sporočijo, ali je bil rekord veljavno postavljen.

Istočasno pa je potekalo tudi tradicionalno 4. tekmovanje v kuhanju bujte repe, na katerem so sodelovale ekipe Polanski pücki, Jenamena, Maximo, Društvo vinogradnikov Velika Polana, Trio Malibu, Občina Turnišče, Mrdaši in Bacardi boys. Ocenjevalna komisija je odločila, da je najboljšo bujto repo skuhala ekipa Jenamena.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.