https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tomo Križnar: Usoda afriških plemen lahko doleti tudi nas

Murska Sobota, 15.08.2013 ob 12:00  

Mursko Soboto je obiskal slovenski popotnik in avtor dokumentarcev ter knjig o afriških plemenih, ki so na robu preživetja.

Predstavil je tri filmčke, na katerih je predstavil nubske šole, življenje deklice Koni ter filmček o Leni Riefenstahl, ki je v 70-ih izdala knjigo s slikami nubskih plemen. Zadnje čase pa se v Sudanu poslužujejo letal na daljinsko vodenje, na katerih so nameščene kamere. S tem želijo dobiti resnične posnetke, ki bi mednarodni skupnosti pokazale kaj se dnevno dogaja nubskim plemenom, kako bežijo pred bombniki, ki mečejo bombe na glave nemočnih in nedolžnih ljudstev, katera želijo iztrebiti. Tako kot so včasih počeli Američani z indijanci, nacisti z židi, se sedaj godi krivica avtohtonim ljudstvom v Sudanu.

Nad svojim delom je navdušil tudi učiteljico Bojano Pivk, ki je angažirala tudi svoje učence, ki so zbrali več kot 200 kilogramov šolskih potrebščin za nubske otroke. Kot je sama dejala, se moramo zbuditi in ne mižati, kar je najslabše kar lahko naredimo. Oktobra, ko se Tomo vrača v Afriko, da bi dokončal dokumentarec, se mu bo pridružila tudi Bojana. Tomo vztraja, kljub temu, da so ga že večkrat zaprli in izgnali, "mi lahko pomagamo s širjenjem dogajanja".

Za ljudstva v Sudanu se je zavzemal tudi ameriški igralec George Clooney, katerega pa je najbrž utišal predsednik Obama zaradi odnosov s Kitajsko, je dejal Križnar. Za Križnarjev boj se je zavzemal tudi nekdanji predsednik Janez Drnovšek, katerega pa so tudi potolkli še preden je šel Tomo na pot. Za Drnovška je dejal, da je bil utrgan, v pozitivnem smislu.

Križnar se je dotaknil tudi krize, ki prežema zahodne države. "Kar ni uspelo nacistom z orožjem, skušajo zdaj narediti podobno s finančnimi instrumenti", je Tomo komentiral dogajanje na zahodu, ki se lahko zelo kmalu zasuka v podobno smer, kot se dogaja v Afriki. Zato se lahko tudi sami dokaj hitro znajdemo v nevarnosti, če ne bomo odprli oči.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2013 ob 21:13 Del R gost

      Ja saj, mij že gračuvlemo prava plemena oz. zivimo na nivoju teh.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.