https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Čez nekaj let z vlakom od Beltincev do Lendave?

29.10.2010 ob 13:09  

Potem, ko sta že pred tremi leti načelno podporo projekta železniške proge Beltinci  – Lendava  – Redics dali slovenska in madžarska vlada, sta formalni interes izrazili še dve ministrstvi. Če bo kmalu soglasje dala še vlada, bi se v najboljšem primeru in če ne bo večjih zapletov, gradnja lahko pričela čez pet let.

Ministrstvo za promet je Ministrstvu za okolje in prostor je 28. februarja 2008 podalo pobudo za pripravo Državnega prostorskega načrta za progo Beltinci - Lendava - Redics. S prometnega ministrstva so nam na vprašanje, v kakšni fazi trenutno projekt, odgovorili, da je sklep za na vlado RS medresorsko usklajen in bo posredovan na Vlado RS, ko bo potrjen dokument identifikacije investicije projekta na Strokovni komisiji za pregled in izdelavo ocene investicijske dokumentacije. Preden bo sprejet državni prostorski načrt, bo minilo vsaj še tri leta od sprejetega sklepa vlade.

Interes obstaja na lokalni in državni ravni

»Proga bi bila izrednega pomena za širšo regionalno prometno povezavo, predvsem pa za gospodarstvo in ekologijo - prevoz derivatov in drugega blaga ter preusmeritev blagovnega prometa na železnico. Projekt ima načelno podporo slovenske in madžarske vlade. Vendar pa je uresničitev zamisli vprašljiva predvsem zaradi potrebnih vlaganj,« so nam o interesu v lokalnem okolju za omenjeno železniško progo odgovorili z občine Lendava. Kar se tiče interesa na državni ravni je s posredovanjem pobude ministra za promet na ministrstvo za okolje in prostor bil izražen formalni interes pristojnega ministrstva, s sprejetjem sklepa vlade pa bo potrjen tudi formalni interes države.

Študija izvedljivosti pokazala pozitivne učinke

Vsaj majhen interes države se kaže tudi z naročilom za izdelavo študije Strategija razvoja železniškega prometa v Pomurju s strani direkcije RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo je v letu 2008. Študijo je opravil Prometni inštitut Ljubljana ter ugotovila, da je v Pomurju potencial, ki ob tranzitnih tokovih, zadostuje za gradnjo železniške povezave Beltinci – Lendava. Problem in obremenjenost avtocest se bo reševal z nakladom in razkladom tovornjakov na območju mejnega prehoda v Dolgi vasi, kar bi sprostilo avtocesto za osebni promet. »Tudi z boljšo povezanostjo z železnico bo Pomurje zaživelo v novem gospodarskem duhu, da bodo ljudje kvalitetneje živeli, uspešneje gospodarili in sploh potegnili regijo iz gospodarske zaostalosti,« je še zapisano v študiji.

Obeti za dejansko gradnjo bolj optimistični kot pred tremi leti

Še pred tremi leti je predstavnik prometnega ministrstva Igor Prinčič povedal, da interes za omenjeno traso obstaja, vendar v načrtih do leta 2020 oziroma 2023, ki so v pripravi, železniške povezave Lendava – Redics trenutno ni. Kot kaže danes, kdaj bi se lahko pričela sama gradnja, so obeti bolj optimistični. »Takoj po sprejetju Državnega prostorskega načrta, pripravi projektne dokumentacije in pridobitvi ustreznih dovoljenj za gradnjo, zagotovitvi sredstev in odkupu potrebnih nepremičnin, ki so potrebna za izvedbo del. Po naši oceni najprej v petih letih, če ne bo večjih zapletov,« pravijo na ministrstvu za promet.

Projekt ima že dolgo brado

Prizadevanja za izgradnjo železniške proge po omenjeni trasi imajo že dolgo brado, pobuda izpred treh let je bila namreč že četrti poiskus. Že v programu razvoja slovenskih železnic 1995 je bilo predvideno, da bo proga Beltinci – Lendava zgrajena do leta 2005, vendar je zanjo zmanjkalo denarja. Naslednja obuditev projekta je sledila leta 2003, ko je prometni minister Jakob Presečnik podpisal pismo o nameri, ustanovljen je bil tudi konzorcij, vendar se je znova vse končalo pri denarju.

Pobudniki projekta pred tremi leti

Zadnjo pobudo je leta 2007 dala Regionalna razvojna agencija Mura kot prijaviteljica projekta, kjer so skupaj s partnerjema občino Lendava in Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Társaság na madžarski strani pripravili projektno dokumentacijo v okviru Programa pobude Skupnosti Interreg III A sosedskega programa Slovenija-Madžarska-Hrvaška 2004-2006, ki ga je financirala Evropska unija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sineson
      29.10.2010 ob 16:17 sineson

      Slovenske železnice so kak celota v k*, pa še tistoga nede nekaj let zriktano kak trbej tak da dvomin v te obljube.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. cvetko
      01.11.2010 ob 19:31 cvetko

      Upam, da to res kdaj dočakam.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.