https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kako ozeleniti Mursko Soboto?

Murska Sobota, 16.08.2013 ob 16:30  

V okviru festivala Zbüjdi se 2013 je včeraj v mestnem parku potekala debata o ozelenitvi Murske Sobote. Jakob Borovšak iz društva Panonetum: Pot k samozadostnosti je predstavil idejo o postavitvi permakulturnih vrtov po neuporabljenih zelenicah Murske Sobote.

Ideja je povzeta po Incredible Edible, avtorice Pam Warhurst. Na vseh neuporabljenih zelenicah, v mestu malo večjem od Murske Sobote, Todmordenu, je postavila premakulturne vrtove v visokih gredicah. Tako po enem letu rastejo sadna drevesa pred policijsko postajo, ob kanalu je turistična pot, kjer se da videti načine opraševanja. Na vsem tem pa dela lokalno prebivalstvo, noben ni plačan, delajo za sebe. Takih neizkoriščenih površin je veliko v Murski Soboti, za katerih vzdrževanje pa je treba plačevati.

Namesto cipres in ostalih grmov so posadili paradižnike, paprike in podobno, vse to pa si lahko vsak mimoidoči utrga. Šli so tako daleč, da na zapuščenih grobovih, kjer je dobra zemlja, gojijo fižol. V društvu Panonetum so tako pripravljeni pomagati tistim prebivalcem bloka, ki bi se odločili za podobno preureditev neposredne okolice svojega bloka, pri načrtovanju, svetovanju, z orodjem in semeni ter pri sami postavitvi permakulturnih vrtov. V to aktivnost se lahko vključijo tako mladi, kot stari. V projektu se pojavljajo tudi ideje o rušenju ograj in meja med sosedi, ki bi lahko skupaj imeli večje in boljše vrtove, ki bi jih skupaj tudi lažje obdelovali.

Foto: incredibleediblenetwork.org.uk

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2013 ob 17:35 naraven gost

      podpiran takše ideje, ker predstavlajo večje sodelavanje med sovaščani/someščani, pa tudi spodbuja vrnitev k naravnin dobrinan, skupnome delovanje in življenje!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2013 ob 21:09 bandi gost

      Ja ideja je dobra samo ma pa en problem, je mogoča samo v idealni družbi.Ta družba pa je v Soboti nej doma večina blokovskih stanovalcov de raje celi den odila okoli pa gledala skozi okno, sprehajala psa itd.Ka bi pa kaj sami napravili to pa je praktično nej mogoče.Čakajo na komunalo okoli kanala, pa na Lendavski zaklonišče itd, ka ne gučin da pride sneg. To se nikak nede obneslo delo mislim, edino delo ka do ga napravili de to ka do sadeže dolik potrgali.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2013 ob 23:14 gost gost

      Odlična ideja, edino zna rejsan biti problem to ka je omejno bandi. Večina Sobočancof je zabitih do amena pa jih nigdar nede potejgnolo ka si morejo neka sami napraviti. Rajši glumijo bouge pa čakajo ka jin vse napravijo drugi. Za 30-40 lejt mogouče, zdaj pa je pri nas narod še preveč zaostali.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2013 ob 7:01 vinko megla gost

      Ja resan je rajši ležimo kak bi se kcoj spravili kakšnomi deli do eni rajšik do kolin po smetej odili kak kakši paper gor vzeli.Pa bi toj gospodi seljačoj tak povedo bi trebelo kvote razdeliti med vsakega pribivalca in to mesečne če ne opravi tega dela ali tej kvot ne dosegne avtomacki položnica in če to nebi zadostovalo.Bi se zgradila pri mađarskoj granici obora pa bi lepo te lidij ta odselili in to brez vsega se pač naj znajdejo in učinek je nadlani nedo več jamrali pa se sami sebi smilili kajti to so večinoma priseljenci kmetovje v varaš prišli .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.