https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 življenj, ki jih je rešil alkohol

23.8.2013  

Vedno poslušamo, kako alkohol uničuje življenja. Ob redkih priložnostih pa je prav alkohol tisti, ki je rešil že kar nekaj življenj.

10 Vino uporabljeno za gašenje požarov

Leta 2007 je serija požarov pustošila po južni Grčiji, za sabo pa pustila 60 žrtev in stotine uničenih domov. Ko je požar ogrožal domačijo nekega kmeta, se je ta domislil posebnega orožja: vino. George Dimopoulos je 300 litrov vina zlil v doma narejeno škropilnico in 17 ur polival svojo hišo, da se ne bi vnela. Ko so ga vprašali zakaj je ostal, je odvrnil, da je nekaj sosedov umrlo med begom in je raje ostal. Vode pa ni mogel uporabiti, ker črpalke niso delovale zaradi prekinjenega električnega toka.

9 Moški spregledal zaradi viskija

Po štiriurnem popivanju se je Denis Duthie odpravil v posteljo. Naslednje jutro se je zbudil slep. Zdravniki so mu povedali, da je bilo krivo mešanje pijače in zdravil, ki jih je jemal za diabetes, kar je ustvarilo formaldehid. Običajno se to zdravi z etanolom, bolnišnica pa ga ni imela na zalogi. V bolnišnici so zato poslali nekoga po viski v trgovino. Denisu so nato po infuziji dodajali viski, čez pet dni je spregledal. Obljubil je, da bo takoj prenehal s pitjem.

8 Pivo rešilo britanskega premierja

Kot desničarski premier Velike Britanije, Alec Douglas-Home nikoli ni bil popularen pri levici. Leta 1964 se je nekaj študentov Aberdeenske univerze odločilo, da ga ugrabijo. Ko so izvohali lokacijo, kjer je stanoval med obiskom Škotske, so skočili v akcijo. Vljudno so potrkali na vrata in ga prosili, če bi ga lahko ugrabili. Ker se tako vljudnemu vabilu ni mogel upreti, je prosil za nekaj časa, da spakira svoje stvari, medtem pa vsakemu ugrabitelju ponudil pivo. Sčasoma so si premislili in se raje napili ter pozirali za slike.

7 Tekila rešila dečka

Ko se je 13-letni Evan Hamilton odpravljal proti šoli, so ga sošolci izzvali naj spije osem štamprlov tekile. Hamilton je z veseljem praznil steklenico, kasneje pa v šoli padel v nezavest. Takoj so ga odpeljali v bolnišnico in po skeniranju so ugotovili, da ima v majhen tumor v možganih. K sreči se je do časa spravil k pitju, saj so mu tumor odstranili še preden bi postal nevaren.

6 Viski rešil moškega, ki je preživel potop Titanika

Titanik je potonil leta 1912 po trku z ledeno goro v Atlantskem oceanu. Od 2.435 potnikov in posadke je preživelo le 705 ljudi. En izmed teh je bil kuhar Charles Joughin. Na usodno noč je svoji ekipi ukazal naj razdelijo hrano in ostale potrebščine otrokom in ženskam v rešilnih čolnih. Nato se je umaknil v svojo kabino in spil nekaj kozarcev viskija. Ladja se je potopila, Joughin pa se je znašel v ledeni vodi. K sreči ga je alkohol v krvi ohranjal toplega, da so ga lahko kasneje našli in potegnili na rešilni čoln.

5 Zdravniki uporabili alkohol za povzročitev srčne kapi

Leta 2007 so starejšemu Britancu Ronaldu Alsomu diagnosticirali ventrikularno tahikardijo, redko vrsto srčne aritmije. Ponavadi se to zdravi z defibrilatorjem ali zdravili, v tem primeru pa nič ni delovalo. K sreči so dobili zdravniki genialno zamisel: skozi kateter so mu v srce vbrizgali majhno količino etanola, da bi sprožili srčni napad in uničili predel srčne mišice odgovorne za aritmijo. Metoda je delovala, gospod Alsom pa je preživel.

4 Pivo rešilo moškega pred plazom

Ko se je Richard Kral vozil po cesti v čeških gorah Tatra, ga je zasul plaz. Najprej je hotel razbiti steklo in se prebiti proti površju, a si je premislil, ker bi se avto lahko napolnil s snegom. Zato se je domislil nečesa drugega. V avtu je imel več ducatov pločevink piva, katerega je spil in uriniral na sneg pred oknom. Po več dneh je stalil dovolj snega, da je lahko začel kopati brez nevarnosti. Po štirih dneh so ga našli reševalci z bolečinami v ledvicah in verjetno najhujšim mačkom.

3 Pijanca aretacija rešila pred vulkanom

Leta 1902 je majhen karibski otok Martinique opustošila eksplozija vulkana Mt Pelee. Na tisoče ljudi je izgubilo življenje, poročali pa so o samo treh preživelih, eden je bil Louis-Auguste Sylbaris. Na dan dogodka so Sylbarisa aretirali zaradi pijančevanja in kratenja javnega reda in miru, zato so ga vrgli v samico. Celica je bila na pol pod zemljo, obdana s kamni, brez oken in samo z eno odprtino na vratih za hrano, zrak in svetlobo. Naslednji dan je vulkan eksplodiral, lava pa se je napotila proti Sylbarisovi celici. Zaradi trdne konstrukcije celice je Sylbaris preživel, utrpel je le nekaj opeklin zaradi vročega zraka. Našli so ga štiri dni kasneje in ga oprostili.

2 Moški preživel dva smrtno nevarna padca zaradi vodke

Alexei Roskov je užival v pijači, ko se je vrgel z balkona svojega stanovanja v petem nadstropju. Ponavadi se takšna nezgoda konča tragično, a preživel je brez praske. Predvsem zato, ker so bile njegove mišice zaradi alkohola bolj sproščene in so lažje utrpele pristanek. Po povratku v stanovanje se je soočil z jezno ženo. Naveličan njenega godrnjanja in v skrbi za svojo dobrobit se je še enkrat vrgel z balkona in spet preživel.

1 Vodka uporabljena kot zdravilo pri zastrupitvi z antifrizom

Leta 2007 je Italijan na dopustu v Avstraliji poskušal storiti samomor s konzumacijo antifriza. Pacienta bi lahko pozdravili z velikimi količinami medicinskega alkohola, a bolnišnične zaloge so bile majhne. Rešitev? Paket vodke so po infuziji pretočili v njegov želodec. V treh dneh so mu dali tri pijače na uro, vsega skupaj 200 pijač.

Vir in foto: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2013 ob 17:29 Del R gost

      Ja tau je najbokše tak si delati utvare, ka je alkohol resan dobra stvar, oz. ne škoduvle zdravji. Tipično slovensko :).

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.