https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Bratuškova odprla sejem Agra

Gornja Radgona, 24.08.2013 ob 0:00  

Danes se je pričel 51. sejem Agra v Gornji Radgoni. Otvorila ga je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek. Gostje so bili minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, minister za obrambo Roman Jakič, predsednik odbora za kmetijstvo in okolje državnega zbora Jakob Presečnik, namestnik ministra za kmetijstvo Litve in podpredsednik  sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo Mindaugas Kuklierius, župan Gornje Radgone Anton Kampuš, ministri in veleposlaniki prijateljskih držav, poslanci državnega zbora in svetniki državnega sveta, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Cvetko Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, vinska kraljica Naža Pavlič.

"Težave v kmetijstvu so težave nas vseh, rešiti pa jih je mogoče samo z dialogom s predstavniki kmetijskih organizacij, vsak vaš odziv na naše predloge pa je signal, da moramo zadeve znova proučiti," je ob odprtju 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra dejala Batuškova.

Bratuškova je izpostavila kakovost v kmetijski panogi ter odličnost slovenskih pridelkov in izdelkov. Meni, da ni razloga, da kupci ne bi cenili slovenske hrane, saj imamo odlično gostinsko in turistično ponudbo in imamo nekaj, česar nima vsaka država. Meni še, da vlada mora podpirati povečanje pridelave lokalne hrane v trgovinah in javnih zavodih.

Premierka se je skupaj z ministrom Židanom pred odprtjem sejma srečala z vodji ministrskih delegacij, ki se udeležujejo Agre. Dejala je, da so si bili enotni predvsem v treh točkah. Prva so klimatske razmere, ki se jim bo kmetijstvo moralo prilagoditi, druga so voda in namakanje kmetijskih površin, kjer bo potrebno narediti več in tretje pridelavo beljakovinskih rastlin, kjer so ugotovili, da je Evropa preveč odvisna od uvoza, predvsem gensko spremenjenih rastlin.

Več fotografij v spodnji galeriji!

Minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan je na začetku dejal, da je za kmetijstvo vedno veljalo, da so prisotne težave, izzivi, pa tudi uspehi. Tako je bilo v preteklosti, tako je sedaj in napačno je pričakovati, da bo drugače tudi v prihodnje. Kot uspeh je izpostavil dobro izpogajano kmetijsko reformo. Za slovensko kmetijstvo bo v naslednjih letih na razpolago samo za neposredna vplačila 950 milijonov evrov, za slovensko kmetijsko politiko bo iz programa Razvoja podeželja v naslednjih sedmih letih na razpolago 1,1 milijarde everov in dodatno 200 do 300 milijonov evrov iz domačega proračuna.

Letos je ministrstvu za kmetijstvo in okolje uspelo skoraj nemogoče je dejal Židan. Od skoraj 60.000 subvencijskih vlog 1. julija ni bilo izplačanih samo 80 vlog, zaradi težav pri iskanju pravnega naslednika in podobno. To je manj kot 2 odstotka, evropski normativ pa je 5 odstotkov.

Tudi Židan je poudaril in nagovoril vse prisotne, da je Evropa skoraj v celoti odvisna od od uvoza iz tujine kar se tiče beljakovinskih komponent za hrano, in da si takšne odvisnosti  ne sme privoščiti. Da je nevarnost še večja, pravi Židan, večino beljakovinskih komponent iz tujine pripeljemo v obliki, v kakršni evropski davkoplačevalec enostavno ne tolerira. Razprava zadnje tedne, kjer je Slovenija bila kot vedno na strani tistih, ki ne dovoli sajenja, ne uporabe genetsko spremenjenih organizmov, je pokazala, da je evropska javnost do tega enotna, niti si ne želi. Dejal je še, da se bodo v naslednjih sedmih letih usmerjali v reševanje namakanja polj.

Peter Vrisk predsednik Zadružne zveze Slovenije pa je dejal, da je tradicija kmetijsko-živilskega sejma Agra pomemben sejem za slovensko kmetijstvo in agroživilstvo in da vsako leto znova prinaša informacije, strokovne dogodke, prireditve, ki nas povezujejo in izobražujeje. Poudaril je, da je kmetijstvo za slovensko gospodarstvo zelo pomembno, saj kmetje pridelujejo hrano, ki je in vse bolj postaja strateška dobrina, ter da se preko zadrug odkupi in proda več kot 80 odstotkov vse tržne pridelave v Sloveniji. Letno slovenske kmetijske in gozdarske zadruge ustvarijo preko 700 milijonov evrov prihodkov in da zaposlujejo skoraj 3000 delavcev, ter povezujejo 15500 članov je dejal Vrisk. Poudaril je pomen pridelave hrane za slovensko gospodarstvo, ki jo ogrožjo številne naravne katastrofe, vlogo kmeta in zadrug pri ohranjanju delovnih mest, poseljenega in obdelanega podeželja, domače živilsko predelovalne industrije in vseh ostalih podpornih institucij. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.08.2013 ob 21:26 maocetunk gost

      "Vsak vaš odziv na naše predloge je signal, da moramo zadeve znova proučiti". Priznajte tudi, da nimate pojma in odkrito povabite kmete da vas inštruirajo.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2013 ob 21:35 piot gost

      Spoštovani "novinar". Jakob Presečnik ni predsednik državnega zbora.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2013 ob 21:38 pilot gost

      Se opravičujem, spoštovana "novinarka", Jakob Presečnik ni predsednik državnega zbora.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.08.2013 ob 22:22 masen ferguson gost

      pravi kmetke ka so se znajšli so zadavili vse ostale hobi kmete , zdaj pa krofčejo , kaje prišlo k nepovratnin igrican konec , , pijtajte se , če bi z delon lejko si spravili te velke grdosije vrejdne velke kupe everov na svoje grunte ,, enostavno ne serte

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.08.2013 ob 22:36 bandi gost

      Pa ka so toj Alenčici v vodi lače merili, vej se je pa oblekla kak en fašenek, ja ona se pa rejsan razmi na kmetijstvo, tak kak Židan: ednok kmetam laže, te pa poleg ovih "velikih" niti čivkati ne upa, pa to ti je neki minister, ka nema svojga jaza.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.08.2013 ob 22:47 česnek gost

      masen ferguson, jako maš praf, pa šče te tej velki le joučejo!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.08.2013 ob 8:04 Pia gost

      Vsi bi samo nepovratna sredstva - kmetje, delodajalci ..., delavci kateri še imajo delo pa za minimalca. Od meseca do meseca životarijo, da bi si še povrhu kaj kupili ni šans, kot kmetje, da imajo polna dvorišča kmetijskih strojev, pa še jamrajo. Naj si iz svojega truda kupijo tako eni kot drugi! Ta vlada pa nas bo tako in tako še nad grla zapufala! O razvoju gospodarstva in o novih delovnih mestih pa ne duha ne sluha. Le odpuščali bi, da bi imeli več za svoje r..i.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.08.2013 ob 11:30 kmet gost

      kak ste lejko proti subvencijam in nepovratnim sredstvam?! kmet dobi subvencije, da bi lahko hrana bila cenejša in predvsem kvalitetnejša. kmet dobi nepovratna sredstva, da bi lahko ucikoviteje opravil delo in s tem zmanjsal stoske pridelave, s tem je poslednicno hrana cenejsa. kmetijska panoga je najpomembnejsa panoga na svetu. celi svet subvencionira kmetijstvo z namenom omogočiti cenovno ugodno hrano. kake nepovratne igrice, tu so pogoji, dolznosti in odgovornost. hobi kmete ni unicil velki kmet, vsak lahko enakovredno kandidira za nepovratna sredstva. ko pa vidi kaj potrebno, fdn knjigovodstvo, ipl, itd., pol pa marsikoga mine. kmetijstvo je industrija in tako se moramo obnasati.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.08.2013 ob 12:17 RobinHood gost

      Spoštovana "novinarka". Jakob Presečnik je res en čas vodil Državno zbor DZ. To je bilo v začetku leta, ko je odstopil dotedanji predsednik Gregor Virant. Takrat je bil Presečnik še podpredsednik je je, kot najstarejši med podpredsedniki prevzel vodenje. Ko se je postavljala nova vlada, so poslanci DZ tudi izbrali novo vodstvo DZ. In še mimogrede. "Otvoritev" imajo južno od Slovenije, ker tam stvari otvorijo. Pri nas zadeve odpremo in zato je odprtje. Glede gostov na odprtju pa samo toliko. Veliko je prisotnih "fac", ki tam nimajo kaj početi. Kot prvi je minister Jakič. Spet je zapravljal davkoplačevalski denar, da so ga vozili v Radgono. Se kdo vpraša koliko stane davkoplačevalce, da si je minister Roman Jakič ogledal sejem? Službeno vozilo, dva varnostnika, kosilo za njega, kosilo za varnostnike, dnevnice, sobotne nadure in še bi se našlo. Dalje ne bom obremenjeval tipkovnice, ker je brez veze. Kmetje se pa naj po vzoru podjetnikov gredo posel. Če ne gre pa stečaj in bo prevzel nekdo drug. Tako deluje tržno gospodarstvo. In ne vem zakaj ne bi mogli biti kmetje del tega sistema.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.08.2013 ob 14:30 kmetic gost

      Saj so podjetniki tuj stimulerani. Razpisov malo morje. Ge san prvi ka se subvencije ukinejo. Samo te mi nisce nede kokandero ka naj povan pa s ken skropin. Maximalizacija proizvodnje na racun nicelne samooskrbe. Mo pac meu 90ha ijdusttijske konoplje pa adijo. Evropa nam da subvencije ka mi pridelujo tau ka narod nuca. Za predstavo: eno leto celi svet prideluje sladkorni trs. Rezultat: lakota in vojna! Taka henjajte s fausijo pa malo prebrodite.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.08.2013 ob 17:03 kmet gost

      Pa Jakič je pravi kmet edino njimi falijo posrani bataši.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.08.2013 ob 18:21 Tanja gost

      Se opravičujem, prvih nekaj besed mi je zbrisal škratek :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.08.2013 ob 11:52 Kmet gost

      Jakić je v Radgono prišo zastjnj jest in pit.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.08.2013 ob 12:41 gost gost

      ka je Kmet? si nevoščejni ka si tij nej mogo zastonj piti pa jesti? me zanijma ka bi tij šibo v Radgono, če bi te povabili na šenki jedačo in pijačo. do riti bi masen biu tak bi se baso, tele zabito. ges bi tudi, če bi me povabili tak ka se ne glupejraj neka brezveze pa se tu neka pametnoga delaš.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.