https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaključna konferenca županj in županov projekta City Cooperation

Gornja Radgona, 26.08.2013 ob 9:00  

V soboto je na sejmu Agra potekala zaključna konferenca City Cooperation, kjer so predstavili minulo delo ter načrtovali delo v prihodnje. Otvorili so skupno stojnico in pripravili nastop skupin treh dežel na odru na maneži.

Projekt City Cooperation je del evropskega teritorialnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo ter Avstrijo in Madžarsko 2007-2013. Gre za sodelovanje 24 mest, in sicer devetih slovenskih: Beltinci, Gornja Radgona, Lenart, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož, Ptuj, Radenci, osem avstrijskih: Fehring, Feldbach, Friedberg, Fürstenfeld, Gleisdorf, Hartberg in Weiz in sedem madžarskih: Körmend, Lenti, Letenye, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Vasvár in Zalalövő. Povezujejo se na področju mestnega marketinga, skupne promocije, prireditev, konferenc, vodičev po mestu za pametne telefone, skupnega prospekta, koledarja prireditev, knjižice ugodnosti, s poudarkom na razvoju sodelovanja med mesti ter njihovem tesnejšem povezovanju.

"Ni dolgo tega, da je bilo 24 mest hermetično ločenih s tremi železnimi zavesami med zahodom, vzhodom in južno Jugoslavijo. Kljub temu sosedje v tem času niso nikoli izgubili stika. Odprtje meja in pristop vseh treh držav v Evropsko skupnost je omogočil ponovno oživitev tisočletja starih gospodarskih, kulturnih in osebnih stikov. Medtem ko je 24 mest nekoč ležalo na obrobju gospodarskih blokov, se sedaj ponovno nahajajo združeni v središču Evrope”, so zapisali na svoji strani.

Po uradni otvoritvi skupne stojnice, katero je vodila moderatorka Simona Cizar, so se gostje udeležili zaključne konference projekta City Cooperation.

Na omenjeni konferenci so se pogovarjali o nadaljevanju projekta in dodatnih aktivnostih, katere načrtujejo. V bodoče  se bodo predvsem osredotočili na učinkovito porabo energije, v okviru projekta e-via za  podjetja in gospodinjstva. Organizirali bodo tekmovanja pri varčevanju energije. Med mesti bodo organizirali inteligentno mobilnost, vzpodbujali električna vozila, razvoj pomnilne infrastrukture, električni taxi ipd. Otrokom in družinam bodo v celoti prilagodili mesta. Nastale bodo posebne točke za aktivno preživljanje mest. Turistične pisarne bodo prilagojene otrokom, potrebno bo investirati v igrišča, igrala ipd. S projektom bodo pričeli leta 2014 in bo trajal 5 let. Na voljo imajo sredstva za večino investicij, za uresničitev vseh pa bi jih seveda potrebovali več. 

Po predstavitvi minulega dela in in projektov v bodoče, so župani odgovarjali na vprašanje, ali so občine še naprej pripravljene sodelovati pri projektih in kakšne prioritete ima posamezna občina?.

Župan iz Lentija Horvath Laszlo je dejal, da so predstavljene ideje zelo dobre, želeli pa bi narediti korak naprej tudi pri prodaji lokalnih produktov. Poudaril je, da je za izboljšanje turizma potrebno izboljšati promet in nato lahko pridejo "momenti", ki so bili predstavljeni na tej konferenci. 

Župan in poslanec v madžarskem parlamentu Bebes Istvan je dejal, da je na prvem mestu potrebno okrepiti gospodarstvo, pretok delovne sile, prometno povezavo, šele potem pridejo v poštev omenjene "atrakcije". Pozdravil je projekte za otroke, družine, saj ti predstavljajo prihodnost, in meni, da je to potrebno krepiti, vendar bi želel tudi sodelovanje vlad, ministrstev, saj ni vse odvisno samo od županov. Tako bi imeli dobro sodelovanje tudi v pravnih okvirih. Dejal je še, da morajo nadaljevati pri nalogah, ki so si jih zastavili in pozval ostale župane, da se ta projekt nadaljuje.

Župan Bad Radkersburga Sommer Josef je dejal, da ti projekti niso majhen zalogaj ter se strinjal, da se je potrebno posvetiti vprašanju infrastrukrure, prodaji lokalnih pridelkov in izrazil upanje, da se ta projekt nadaljuje.

Župan Lenarta Janez Kramberger je poudaril, da je projekt, ki poteka peto leto, postregel z  veliko poitivnimi stvarmi in da so se marsikaj naučili, ter da je to dobra podlaga za naprej. Meni, da so točke primerno napisane, da so primerna osnova za v bodoče. Seveda pa je od vsakega kraja odvisno, kako se bo sam vključil v to in potem bodo tudi rezultati temu primerni.

Župan Ormoža Alojz Sok  je izpostavil problem, ki ga ima po njegovem večina mest v Sloveniji in to je majhnost. "Težava je, da država ukinja številne funkcije, in da to ni samo slabitev negospodarske dejavnosti, temveč gospodarstava, zato se zatekamo k tistim zadevam, ki jih na lokalnem nivoju lahko urejamo, sodelovanje na kulturnem, turističnem področju, to je tisto, kar predstavlja v naši realnosti tiste "mehke" projekte, ne tiste "trde", ki bi jih potrebovali za razvoj. Posledica tega je, da se ne povečuje, ampak se zmanjšuje, saj se mladi odseljujejo in problem našega mesta je, da postajamo vedno bolj staro mesto". Dejal je, da danes nima odgovora ali bodo še naprej sodelovali, saj ni bilo nekih natančnih podatkov za Slovenijo in Madžarsko, razen za Avstrijo. Omenil je še, da so bili v tej zgodbi bolj opazovalci in niso bili tako aktivni kot avstrijska stran ter da se bodo na podlagi tega odločili ali bodo sodelovali v tem projektu.

Podžupan Ljutomera Janez Vencelj je dejal, da je Ljutomer zainteresiran za nadaljevanje tega projekta, predvsem so ineteresirani za področje gospodarstava, družine, turizma mobilnosti in zelene energije.

Mojca Marovič, direktorica občinske uprave v  Ljutomeru je dejala, da v Radencih ocenjujejo, da je bilo vloženega preveč finančnega in človeškega napora, da bi odstopili od projekta ter da ga absolutno podpirajo. Ker so turistična občina, in živijo neposredno od turizma in s turizmom povezane dejavnosti, seveda vidijo prednosti s sodelovanjem City Cooperation predvsem na tem področju - razvoju turizma.

Po konferenci in kosilu so spremljali nastope iz Madžarske in Slovenije. Najprej so se predstavili Tamburaška skupina Mlade strune iz Ljutomera in Pomurski dečki in deklica. Oboji skozi muziciranje in petje ohranjajo ljudsko glasbeno izročilo Pomurja.

Naslednji gostje pa so prišli iz Madžarske. Folklorna skupina Kerka iz Lentija, ki je prikazala madžarske ljudske plese iz pokrajin Magyarpalatka in Magyarlapád v Romuniji, kjer prebivajo predstavniki madžarske skupnosti in iz kraja Tyukod na madžarsko – romunski meji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.