https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Občina Odranci: Za izgradnjo vrtca se bomo zadolžili za 500.000 evrov

Odranci, 29.08.2013 ob 13:00  

V seriji intervjujev pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.

V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Odranci Ivan Markoja.

 

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu? Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

V tem mandatu smo in bomo v občini naredili strateške projekte za dvig standarda občanov. V zaposlitvenem smislu smo ustvarili 450 delovnih mest v tovarnah v naši industrijski coni. V razvoju turizma in ohranjanju kulturne dediščine smo delno izgradili Center kulturne dediščine (potočni mlin, muzej kovaštva, muzej žganjekuhe), ter parkirišče in povezovalni pločnik v Mladinski ulici. V komunalnem smislu smo za potrebe režijskega obrata zgradili garaže in delavnice. Za dvig telekomunikacijskega standarda se pravkar končuje izgradnja širokopasovnega omrežja (optike) na katero bo priključeno vsako gospodinjstvo v občini. V teku je izgradnja  nizkoenergetskega vrtca v Odrancih za 100 otrok, pred začetkom gradnje pa je krak pomurskega vodovoda, primarno in sekundarno omrežje po občini.

Smatramo, da več objektivno ne bi mogli storiti.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Širokopasovno omrežje, vrtec, vodovod in ureditev potoka Črnec.  

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Proračun je realen, zasnovan tako, da bo izvedba letošnjih investicij tudi realizirana.  Po realizaciji bo letošnji proračun najvišji v času obstoja občine.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Trenutna zadolženost znaša 47.000 EUR in izhaja iz najetja kredita bivše KS Odranci za izgradnjo čistilne naprave. Do konca leta se bo občina zadolžila za 500.000 EUR za izgradnjo vrtca.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti še potrebno lotiti?

Rekonstrukcije in povečanja kapacitete čistilne naprave. 

Kako poteka delo v občinskem svetu- je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Sodelovanje z Občinskim svetom je korektno, podvrženo razvoju občine.

Za mnenje smo povprašali tudi občinskega svetnika Jožefa Maučeca.

Glede na odprte projekte, ki v občini potekajo moram optimistično prikimati tudi za ta mandat da je storjenega dovolj. Najbolj sem vesel projekta »OPTIKA V VSAKO HIŠO« saj s tem dobi vsak občan možnost neomejenega zajema podatkov in komunikacije z zunanjim svetom. Odpre pa se tudi konkurenca ponudnikov teh storitev, kar bo imelo ugoden vpliv na kakovost in ceno. Enako pomemben projekt pa je tudi izgradnja novega nizkoenergijskega, okolju prijaznega otroškega vrtca v občini. Pomembno je, da je grajen iz okolju prijaznih naravnih materialov in da bo energijsko varčen. Nadaljevanje širitve obrtne cone KAMENICE je v zaključni fazi, kar bo spet prineslo nekaj delovnih mest. Ne smemo pozabiti niti na kulturno pridobitev »žganjare« in »kovačnice« ob potočnem mlinu. Čaka nas pa izgradnja pripravljenega projekta Pomurski vodovod. Upam in prepričan sem, da bo občina v naslednji finančni perspektivi tako uspešno črpala finančna sredstva kot je v pretekli.

Proračun občine je realno zastavljen. Pomembno ga bo izpeljati po zastavljeni poti. So pa seveda tudi tveganja in zunanji dejavniki, ki lahko vplivajo na realizacijo. V tem primeru bomo morali ustrezno odreagirati. Sem pa prepričan, da ga bo vodstvo občine z županom na čelu uspešno zaključilo.

Imamo nekaj projektov, ki jih zaradi zaključevanja finančne perspektive v ta proračun nismo uvrstili. Dokončati in finančno zaključiti pa moramo dva večja aktualna projekta.

Delo v občinskem svetu in delo z županom je na nivoju vzora, bom povedal malo v hudomušnosti – pridite se učit v našo občino Odrance in boste tudi vi tako uspešni. Ne glede na t.i. dovoljene demokratične razlike, se ključne odločitve morajo sprejemati soglasno. Mnenja sem, da je to ključ do uspeha v občini - pa tudi nasploh v življenju. Druge alternative ni. Projekti, ki nimajo soglasnosti niso nikoli uspešni. Da smo vedno prišli do soglasja projektom pa je v največji meri zaslužen naš župan g. Ivan Markoja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.08.2013 ob 16:54 mis gost

      BEDAKE.........

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.08.2013 ob 17:18 nik gost

      500.000 eur:) Rejsan bedaki! Trbelo bi jih stirati!! Kak sploj lejko takšni lidge mirno spijo!!! Verjetno se tudi že zna što de delo v vrtci....:) BAR SPEMLJAJTE NAUVE ZAPOSLENE IN JIH POVEŽITE Z PODBUDNIKI V OBČINI:)

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.08.2013 ob 10:11 Gost gost

      Opremo v vrtcu pa de delal Antolin, NE GLEDE NA RAZPIS. Se stavimo????

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.