https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Črešnjevcih se obnavlja domačija Petra Dajnka

Črešnjevci, 30.08.2013 ob 12:00  

Te dni je stekla obnova znane domačije Petra Dajnka iz Črešnjevec.


Peter Dajnko znan kot duhovnik, čebelar, pisatelj in jezikoslovec se je rodil v tej hiši leta 1787. Njegovem času delovanja je bil napreden vizionar, tako je v začetku 19. stoletja poskušal uvesti novo pisavo imenovano dajnčico, znano pa je tudi njegovo pisni delo, ki je bilo pisano v slovenščini oziroma njegovi dajnčici knjiga o čebelarstvu. Nekaj časa je bil kot kaplan v Gornji Radgoni, svoje delo pa je kot župnik in dekan nadaljeval v Veliki Nedelji kjer je umrl leta 1873 in je tudi tam pokopan.

Dajnkova rojstna hiša danes velja za lokalno znamenitost, saj je ena od redkih dobro ohranjenih tipično panonskih hiš izdelanih iz tramov in obdanih z ilovico ter kritih s slamo. V hiši je etnološka zbirka in zbirka Petra Dajnka. Danes je lastnik  domačije njegov sorodnik Janko Fekonja, ki se ves čas trudi, da bi se ta zgodovinski, muzejski spomenik ohranjal še v prihodnje rodove. Streho  na novo pokriva z slamo družinsko podjetje Golnar Antona iz Sovjaka, okna, vhodna vrata in notranja , ki so iz masivnega lesa pa Mizarstvo Katje Kampuš iz Gornje Radgone. Tako celotna investicija za obnovo znaša 18.000 evrov. Ker pa gre za edinstven kulturni spomenik so se tudi na podlagi tega pridobila finančna sredstva iz evropskega  denarnega sklada, petino pa prispeva lastnik sam.

Žal pa ko gre za obnovo tako pomembnega kulturnega spomenika v samem kraju in občini bi sama občina in Zavod za ohranjanje kulturne dediščine lahko imela veliko večji posluh , vsaj z minimalno finančno donacijo. Zagotovo so takšni in drugačni lepo urejeni in vzdrževani kulturni spomeniki vsem krajanom in celotni občini v ponos. Vredno je omeniti da je doprsni kip Petra Dajnka postavljen v alineji velikih v Gornji Radgoni, kjer so zbrani vsi pomembni radgončani skozi zgodovino, tam pa se tudi vsa zgodba konča.

Foto in tekst: Marjan Slavič

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.