https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Po treh milijonih let na Gradu zopet izbruhnil vulkan

Grad, 31.08.2013 ob 14:30  

Doživljajski park Vulkanija je danes slavnostno odprla svoja vrata, kjer lahko spoznate zadnji bruhajoči vulkan na območju Slovenije ter doživite njegov izbruh.

V okolici Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Danes pa so ga ponovno prebudili v Doživljajskem parku Vulkanija, kjer ga lahko spoznate ter dobesedno doživite njegov izbruh. Ob tem pa lahko spoznate še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta ter še posebej Goričkega.


Obisk doživljajskega parka, ki je izdatno podprt z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami, ponuja obilico presežkov v slovenskem prostoru s stališča interpretacije in uporabe sodobnih tehnologij. Obisk Vulkanije je primeren za individualne obiskovalce, družine, šole in večje skupine. Doživljajski park Vulkanija na zanimiv način predstavlja sile iz Zemljinih globin in geološke procese na površju ali blizu njega, ki spreminjajo podobo kopna in morja skozi geološko zgodovino Zemlje ter še posebno skozi geološko zgodovino ozemlja današnjega Goričkega.

Na začetku obiska smo tako spoznali krtka Olija, ki nas je vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem, prišli na površje.

Na sodobni interaktivni mizi pa smo spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov in kaj nam življenje z vulkani prinaša. Nato nas je pot vodila skozi lavino cev, v kateri se dogaja marsikaj vznemirljivega, vse do dvigala, ki nas je popeljalo v globino Zemljine skorje, kjer ima Oli poseben časovni stroj. Za vse, ki vas narava in geologija zanimata še podrobneje, pa so pripravili posebno razstavo o geoloških značilnostih Goričkega, kjer predstavljajo mineral olivin ter nekatere druge minerale in fosile Goričkega, značilne kamnine, mineralno vodo in za kaj vse so naravni materiali z Goričkega uporabni, kot na primer kremenovi peski ali pa glina, iz katere izdelujejo posebne črne izdelke.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2013 ob 14:35 kazares gost

      San si pogledno to zadevo in morem povedati, ka je meni všeč. Tisti, ki jih vsaj malo zanimajo vulkani, geologija itd. si to skoraj morejo pogledniti. Tisti, ki jih pa to ne zanima, do pa tak samo šinfali, kak je že standard v Prekmurji. Privoščo bi njim, da bi zadeva zaživela in bi, če drugega ne vsaj ena ali dve osebi imele zaposlitev s pomočjo tega. V zadnjem času vsekakor ena bolj zanimivih turističnih pridobitev v Prekmurji, pa na nek način tudi v Sloveniji. Zagotovo bo ogromno OŠ in SŠ imelo kakšne izlete, da si pogledajo to.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.08.2013 ob 17:00 Del R gost

      Pohvalno, ka se tuj v slovenskoj "Sibiriji" nekaj dogaja na vsaj nekon področji. Če bomo ščeli, kaj napravti mo pa mogli doživeti " intelektualno razsvetljenje" tudi med večino naroda, ki tava še vedno v temi.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.08.2013 ob 17:45 Domačinka gost

      Vsekakor pohvalno, ko se razmišljanje in dejanja v naši občini odmikajo od nenehnega nerganja in merjenja uspešnosti občine glede na količino navoženega gramoza in kilometrov asfalta. Torej ponovnovno razsvetljenstvo in dokaz, da dobre ideje lahko uspejo tudi izven velikega centra. Zato čestitke županu v upanju, da bo Vulkanija pripeljala Slovenijo in Evropo k nam, in in da bo bruhala lava v Evrih, ki bi občini vsekakor pomagali pri nadaljnjem razvoju. Vrnitev tri miljone let nazaj nam bo gotovo prinesla nova razmišljanja in vrednote, ki se v današnjem času vedno bolj razkrajajo. Bodimo ponosni na pridobitev in dajmo priznanje o uspehu tistim, ki so za to zaslužni. Čestitke, čestitke....

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.08.2013 ob 18:02 NIK gost

      hehe, ka tu ste vsi tisti ki se sodelovali pri ton projekti in sedaj vabite občinstvo, Verjetno vas je vaš župan zadolžil, da pišete pozitivne komentare! Enako je delo kangler:) Zadeva je zanimiva, ampak čede tau laufalo pa je piranje. Tu se verjetno palik ide da se pejnezi zapravijo in, da se koga zaposli. Na konci pa do palik jamrali! IN ŽALOSTNO, DA SE ZDAJ TUKAJ OGLAŠAJO OSEBE KI SO SODELOVALE PRI PROJEKTU OZ. NJIHOVI SORODNIKI! VI 3 ZGORAJ STE SIGURNO TAKO ALI DRUGAČE S TEM POVEZANI IN ZA TO SEM PRIPRAVLJEN DATI ROKO V OGENJ!!!!!

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.08.2013 ob 18:42 niku gost

      Nik, ti si takšo budalo ka ti para nega. Daj se rajšine oglašaj s svojimi bednimi komentarji , ki se ponavljajo

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.08.2013 ob 18:42 kazares gost

      @NIK no pozovi me, da de se to zgodilo, pa pridem poglednit tvojo gorečo roko ;)

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.08.2013 ob 20:15 Del R gost

      Ma eni itak nucajo "katarzo", ka do prišli malo k sebi oz. gledali načik na svejt. Samo tau se nemre zgoditi čez noč. Trbe malo nika za sebe oz. na sebi napravti. Pa ne zamerit, samo nasvet oz. tanač san dao.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.08.2013 ob 21:13 domačinka - niku gost

      Žal mi je tvoje roke. Verjemi, da sem samo opazovalka tega projekta, sem tik pred zasluženo penzijo in ne rabim nobenih županovih točk. Sem pa s toliko življenske kilometrine, da odkrito pohvalim uspehe, ki si to zaslužijo. Z dogajanjem v občini se velikokrat ne strinjam, pa tudi takrat odkrito komentiram. Želim ti več pozitivne naravnanosti in prepričanja, da ni vse črno, in da je življenje lepo. Tudi ti boš nekoč odkrito moder in se boš veselil družbenega napredka. Čas prinese svoje!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.08.2013 ob 21:53 gost-nevtralni gost

      Zadeva je zanimiva. Seveda se oglašate tisti, ki ste oz. boste pri "kopanji" in pa "nasprotniki ", ki so vam dogodki zadnjih let" v občini Grad v prid, ker so bile več ali manj vse "zgrešene investicije". Največji problem vidim v višini vstopnine s katero naj bi se pokrivala investicija. Je absolutno previsoka za najmlajše. Lahko bi za ta denar-3 MIO € -napravili mogoče kaj drugega - veliko novih delovnih mest- dodano vrednost ali.... Čas bo pokazal ali je vse to upravičeno, če pa bo to še ena " v vrsti zgrešenih invseticij" pa bi verjetno bil čas za " korenite spremembe v občini." Želim veliko uspeha pri" delovanju Vulkanije" in da si posamezniki " ne bodo preveč nabasali svoji žepov" in da bo pomenila razvoj za celotno občino.Kaj več pa prihodnjič. Lp

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.09.2013 ob 9:12 eden gost

      Katastrofa.... 3.mil evrov., v obcini pa so od posledic plazov še 1m ceste nej popravele.Malo pojdite okoliške občine po prekmurju pogledat,kaj se dogaja. (pri Gradu je pac tak,ka se dela za " lastno korist", pa malo za nogomet ,za kaj drugo pa prej,ka več ni denarja, .............pa tak naprej

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.09.2013 ob 10:17 serki gost

      @eden Eni ste resan malo čudni. Te pejnaz ne bi nikoli vidli v tej občini, če ne bi šlo v nekši takšen projekt. Taka to nikak ne bi mogli potrošiti za popravilo cest. Eni resan ne vejte ka gučite. To, ka je pa glede popravila cest pa nogometa je pa druga zgodba. Sicer pa mi je en kolega povedo, ka je bil pred kratkim končan razpis za popravilo cest taka do verjetno tudi te plazove počasi začali sanerati. Pa ka nede pa štoj muto ge nemam nobene povezave ne z županom, ne z nogometom, ne z občino in niti približno ne bi zagovarjo hobotnice Kalamara.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.09.2013 ob 11:23 krtek gost

      Najprej bi mogli pri Gradu kanalizacijo zriktate pa te se ite turizem, ka kda de turist doj z avtobusa stopil njeme nede glih fajn

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.09.2013 ob 12:17 eden gost

      Ja,Ja,Ja, bla,bla,bla to je tak. Tisti keri imajo kakšno korist iz obcine- so vedno za,keri pa nej so pa proti - ali ednok bi že bil čas,ka bi nekak red napravo.Tou ko tej delajo na občini,pa roke zdigavlejo na sestankih,vse v naprej zgučano,pa nikšen bog jim nič nemre. Zavolo mene,naj še tri vulkanije napravijo samo ges pravim,ka trbej marsikoj drugega prej porihtat.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.09.2013 ob 13:21 lol gost

      Letos bo Noč čarovnic v Rakičani z Modrijani,mi se pa moramo zadovoljiti z Vulkanijo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      02.09.2013 ob 14:06 krofaš gost

      ka pomaga če ostali v Sloveniji ne vejo ge je vas Grad .končno pa nikaj posebnoga škoda ta vrženij pejnez kak stalno .buuuuuuuuuuuu

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      02.09.2013 ob 14:17 joco gost

      tij krofaš se daj z imenom pa priimkom ven napijsati ka mu te znali što nas blati. boj frajer pa napijši ime in priimek.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      02.09.2013 ob 16:58 Opazovalec z goričkoga gost

      Sam ne prihajam z občine Grad. Sicer poznam občino, ne svetnikov.... mislim, da je to pridobitev okej vsaj za zdajšnji čas. Čas bo tudi pokazal ali se bo sama Vulkanija sposobna vzdrževati.....? Z obiskom, ki bo šel čez 10000 tisoč obiskovalcev se bo zadeva verjetno izšla (nevem koliko zaposlenih planirajo, jaz 2-3).... sicer je verjetno investitor naredil kalkulacijo in prag rentabilnosti, da nebi bila kasneje to vreča brez dna.... Sicer tudi navedene številke obiskovalcev ni tako lahko doseči.... ne iščem po netu obiskovalcev Gradu ..... tu imajo sigurno realen podatek koliko vstopnic prodajo... to jim je pokazatelj ali se bo izšlo ali ne..... ? Za Vulkanijo bo verjetno ustanovljen javni zavod ali pa bo priključena KPG? V kolikor pa je planirana le poraba denarja iz skladov EU bo občina imela preglavice, saj bo to verjetno javni zavod, ki ga bo financirala občina Grad ali pa priključeno KP Goričko (sam ne poznam zadeve podrobno) Želim vsem, ki so pri projektu sodelovali, da jim Vulkanija uspe in srečno.......

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.09.2013 ob 21:06 krofaš gost

      joco ----- ne blebeči brezi veze ka te man pun kufer ajdi oladi .cecek tudi tij napiši ajde mudonja

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.09.2013 ob 22:20 gost gost

      tebe govno krofaško mamo tudi pomali pun kufer. ajd bejži na lego kocke klečat za kazen.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      03.09.2013 ob 13:23 gomilice gost

      Hja ka mijslite ka je tou za pridobitve v tistem delu Goričkega .Tou je za njij kak da bi z Amerike raketo pripeljaji v muzej na prostem .Končno pa vsak ma v nečem veseljeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      08.09.2013 ob 20:46 pal gost

      http://www.delo.si/novice/slovenija/je-dozivljajski-park-vulkanija-na-gorickem-plagiat.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.