https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Tišini odmevale ljudske pesmi in zvoki godcev

Tišina, 04.09.2013 ob 9:00  

Ponedeljkov večer na Tišini je bil v znamenju ljudskega petja in godcev iz Pomurja, prišli pa sta tudi dve društvi iz Hajdine in Markovcev pri Ptuju.

Iz Puconec je prišel Puconski duet in Pištek s harmoniko, iz Moravskih Toplic je prišel ženski pevski zbor Marjetice, iz Satahovec je prišlo KTD Goska, med njimi sta plesala tudi murskosoboški župan Anton Štihec s soprogo, in ljudski pevci in godci, iz Hajdine so prišli pevci upokojenskega društva Stane Petrovič, iz Filovcev so prišle ljudske pevke, iz Černelavcev KUD ljudski pevci in godci Černelavci, iz Radencev KUD Bubla ljudske pevke Večnica, iz Gornjih Petrovcev Društvo pevcev in godcev Gorički Lajkoši, domačine je zastopela kvintet Prekmurci (na odru jih je bilo sedem), iz Petanjcev so prišli Mörski godci, iz Beznovcev pevke Vrtnica, kot zadnji pa so nastopili gostje iz Markovcev pri Ptuju in sicer domač ansambel. Obiskovalci so lahko uživali ob petju ljudskih pesmi, glasbi odigrani na doma izdelana glasbila in ljudskem plesu. Po prireditvi pa so se lahko okrepčali ob pijači, pecivu, kruhkih, ki so jih pripravile tišinske gospodinje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2013 ob 12:34 domačin gost

      dobro obiskano in lepo pripravljeno. vendar se moramo zamisliti nad početjem nekaterih skupin mislim da nekoč niso takole igrali na takšne inštrumente kakšne jih imajo nekateri nastopajoči igralci danes s seboj na nastop tudi večglasno petje je bilo .nej samo dvoglasno ali pa še toga nej.. petje naj bo petje igranje pa igranje.. če hočemo ohranjati tradicijo lepega ljudskega petja se moramo tega nekako držati. nej je zadosti se lepou našemiti pa fajn larmati .pri vsem tem je potrebno imeti posluh in nekaj osnovnega bontona za nastop pred občinstvom..

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2013 ob 6:35 domačin 2 gost

      Pa poglejmo: gre za ljudske pesmi in zvoke godcev. Ljudskih, ne profesionalcev, ki včasih "pojejo" kar na matrico ali playback. V današnjem svetu, ko smo vedno bolj odtujeni, je vsaka taka skupina, pa čeprav malo "fušajo", odraz tega, da se ljudje še vedno radi družijo. Svoj prosti čas preživljajo ob petju in igranju ljudskih pesmi. S tem se ohranja tudi kulturna dediščina teh krajev. Sicer sam takšne glasbe ne poslušam, zato je tudi ne sodim, je pa pomembna za prej napisano. Bolj me skrbi izbor govornikov, še posebej gospoda, ki je svoj čas imel lep običaj preganjanja nezaželjenih občanov iz svoje pisarne. To je ljudska prireditev in pri tem bi moralo tudi ostati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.09.2013 ob 9:09 malo stroka gost

      Kdor koli ste domačin, boljšega res STROKOVNEGA komentarja ne more napisati niti strokovnjak. TO JE ČISTA RESNICA. Na žalost se danes lahko počne vse - nekdo se spomni da bi se šel to in ono pa se gre, brez vsakega znanja in spoštovanja tistega za kar se je odločil, da se bo šel. Čestitam za vaš komentar in poznavanje resničnih dejstev.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.