https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sabina Trokić v POM-KLEPETU: Mladim bi svetovala, da najprej preverijo možnosti zaposlitve v svojem poklicu

Murska Sobota, 03.09.2013 ob 11:00  

V POM-KLEPETU v živo smo v sklopu projekta »Zaposli me, sosed!« gostili Sabino Trokić, višjo svetovalko na Ministrstvu Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti .

 
Višja svetovalka Sabina Trokič je odgovarjala na zanimiva vprašanja na temo vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij v Republiki Sloveniji, in sicer glede zaposlovanja v drugih državah članicah, kadar so omejitve na trgu dela, in sicer v primeru reguliranih poklicev. To so tisti poklici, za opravljanje katerih je potrebno izpolniti določene pogoje, ki jih predpisuje zakonodaja. Vsaka država članica ima seznam reguliranih poklicev, tudi Slovenija.
 
Na vprašanje, "v katerem jeziku je potrebno predložiti dokumentacijo za priznanje diplom in katerih ter za katera znanja je potrebna nostrifikacija diplome in doktorata, je mogoče potrebno opraviti psihološki preizkus ali kaj podobnega?", je ga. Trokić odgovorila: "Določene dokumente boste morali prevesti v jezik države, kjer boste zaprosili za priznanje poklicne kvalifikacije. Ponavadi so to diplome, spričevala, potrdila o poklicnih izkušnjah. Katera dokazila in dodatna znanja ali preizkuse bodo od vas zahtevali, je čisto odvisno od države članice in kateri poklic želite opravljati."

 
Odprlo se je tudi vprašanje o znanju jezika države gostiteljice, v kateri si posameznik išče zaposlitev. "V primeru reguliranih poklicev je potrebno predložiti potrdilo o znanju jezika države gostiteljice, samo v primeru opravljanja poklicev, ki vplivajo na javno zdravje in varnost. Gre predvsem za zdravstvene poklice in tiste, ki imajo neposreden stik s pacineti, strankami, itd. Vendar to niso potrdila jezikovnih šol temveč kakršnakoli potrdila, ki dokazujejo znanje jezika države članice."
 

CELOTEN KLEPET SI LAHKO PREBERETE TUKAJ!

 
 
 
 
 
 
Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.
 

    Fotogalerija