https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pričetek trgatve 2013 v Radgonskih goricah

04.09.2013 ob 7:00  

Letošnjo trgatev v družbi Radgonskih goric so pričeli na prvi ponedeljek v mesecu septembru, kar je nekaj dni pozneje kot prejšnja leta.  Ta čas v njihovih vinogradih, ki jih je zasejanih z vinsko trto okoli 330 hektarjev, obira grozdje 180 beračev.


Večino beračev so napotili iz Zavoda za zaposlovanje s cele Pomurske regije, nekaj pa je delavcev, ki se vsako leto sami odzovejo za pomoč pri obiranju grozdja. Obirati so pričeli avtohtono sorto radgonsko ranino, sledilo pa bo obiranje sorte schardonnay.  Že deveto leto pa jim je v pomoč pri obiranju grozdja tudi lasten stroj za obiranje, ki nadomesti  od 50 do 60 pridnih obiralcev. Na dan se obere tudi do 5 hektarjev, v času trgatve stroj obere dobrih 100 hektarjev vseh vinogradov.

Po besedah tehnologa Radgonskih goric mag. Gorazd Rudolf Kovačiča pričakujejo, da bo letošnja trgatev povprečno dobra. Suša in vročina prav gotovo nista dobro vplivali na sam razvoj trte in samega grozdja. Sladkorne stopnje in stopnje kisline so še dokaj nizke, odvisno od  lege in zemlje. Letos so visoke vrednosti ph-jev, zato bo treba veliko znanja in truda, da se bo izšolalo v njihovih kleteh dobro vino, ki ga v Radgonskih goricah vestno in skrbno proizvajajo že več kot 160 let. S prodajo produktov nimajo nobenih težav, kar je dokaz, da je ob začetku letošnje trgatve njihova klet skoraj prazna. Letošnji plan trgatve je okoli 1,5 milijonov kilogramov od zasebnikov in 2,7 milijonov kilogramov lastne proizvodnje.

Letos so na sejmu AGRA Radgonskim goricam podelili laskav naziv Vinar 2013, med številčnimi dobitniki priznanj pa se lahko pohvalijo tudi z šampionom Zlata radgonska penina letnik 2007.

Foto in besedilo: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.