https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z »Dnevnikom potovanj« do aktivnega, zdravega in varnega potovanja v vrtec

05.09.2013 ob 13:00  

V okviru projekta ZDRAVE SKUPNOSTI, z akronimom »HEALTHY« (Operativni program SI-HU 2007-2013), katerega osnovni namen je vzpostavitev trajnostnih osnov za bolj zdrav življenjski slog predšolskih in šolskih otrok ter njihovih staršev, se je dne 29. avgusta 2013, v prostorih salona podjetja Španik d.o.o. v organizaciji Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, izvedla izobraževalna delavnica za vzgojitelje, katerim so se poleg projekta predstavili koraki, kako izvajati kampanjo Dnevnik potovanj v njihovih vrtcih.


Z izobraževalno delavnico se je uradno začela izvajati kampanja Dnevnik potovanj, ki se bo v šolskem letu 2013/2014 izvajala v kar v 33-ih vrtcih iz 23 občin Pomurja in v kateri bo skupaj sodelovalo 86 oddelkov z okrog 1400 do1500 otroci.

Potovanje v vrtec in šolo na aktiven in zdrav način bi morala biti priložnost in zgled za izboljšanje zdravja, prometne varnosti in odnosa do okolja

Življenjski slog je tista determinanta zdravja, ki bistveno vpliva na zdravje skozi vse življenjsko obdobje, zdravstveno stanje, delovno zmožnost in ne nazadnje prispeva h kakovosti človeškega kapitala. Ker ima spreminjanje življenjskega sloga dolgoročne posledice, hkrati pa je zdrav življenjski slog otroku pomembno privzgojiti v zgodnjih letih, ko vpliva na njegove kasnejše navade skozi vse življenje in pomembno vzpostavi temelje zdravega življenja – je velik pomen uvajati zdravo miselnost v sklopu izobraževanja v vrtcih in šolah.

Pot v šolo in vrtec je ena takšnih priložnosti, a žal je trenutno v prevladi situacija, ko dajemo otroku prevečkrat slab zgled tako glede gibalnih navad, ravnanja in obnašanja v prometu kakor tudi glede odnosa do okolja. V današnjem času starši svoje otroke v vrtec v glavnem pripeljejo z avtomobili, kar seveda doprinese k nastanku prometnih zastojev pred vrati vrtca ter v njegovi bližnji in daljni okolici. Avtomobili, katere starši parkirajo na površinah namenjenih prometu pešcev in kolesarjev ter na zelenih površinah ovirajo otroke ter ostale udeležence v cestnem prometu, zaradi česar se prometna varnost vseh vključenih v prometu močno zmanjša. Tako so jutranje minute do šole in vrtca, ko bi se lahko starši s svojimi otroki odpravili proti šoli ali vrtcu peš ali s kolesom, velikokrat polne nepotrebnega stresa, gneče in onesnaženega okolja.

Kot je na sami izobraževalni delavnici povedal vodja kampanje »Dnevnik potovanj« Zlatko Mesarič, dipl. inž. prom. s Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, želijo s kampanjo pozitivno vplivati na vse tri pomembne determinante zdravja – gibalne navade, prometna varnost in odnos do okolja ter na ta način vzpostaviti trajnostne osnove za bolj zdrav življenjski slog predšolskih in šolskih otrok ter njihovih staršev in sicer v čezmejnih regijah Madžarske in Slovenije, pripadnikov madžarske skupnosti v Pomurju ter pripadnikov slovenske skupnosti v Porabju.

Enotedenska kampanja, ki bo potekala 3x v šolskem letu 2013/2014, bo vključevala razvoj skupnih trajnostih struktur na področju krepitve in varovanja zdravja, razvoj programov in pristopov ter njihovo izvedbo, skupno izobraževanje ter izmenjavo dobrih praks.

V vrtec aktivno, zdravo in varno – že v začetku oktobra

Kampanja Dnevnik potovanj bo na zanimiv, zabaven, a učinkovit način analizirala potovalne navade otrok in njihovih staršev ter ostalih družinskih članov, ki spremljajo otroka na poti v vrtec in domov, s ciljem povečanja uporabe do okolja prijaznih, aktivnih in zdravih načinov potovanj. V določenem časovnem razdobju (en teden), bodo vsi oddelki na pripravljalnem igralnem transparentu z nalepkami beležili vse načine potovanja otrok v vrtec. Tako bo vsako jutro otrok na transparent prilepil tisto nalepko, ki z različno barvo in motivom prevoznega sredstva ponazarja njegov način prihoda v vrtec. Nalepke z motivi različnih prevoznih sredstev bodo posredno spodbujale pešačenje, kolesarjenje, kombiniran prevoz ter uporabo skirojev in poganjačev.

Kampanja se bo v tekočem šolskem letu izvedla 3x, prva pa je na vrsti že v začetku oktobra, torej od 30.09 do 04.10

Izobraževalna delavnica za vzgojitelje je bila dodatno obogatena z zanimivimi vsebinami na temo gibanja in trajnostne mobilnosti, saj sta se delavnice udeležila dva strokovnjaka, ki sta s svojima predstavitvama podala svoje dosedanje izkušnje ter na konkretnih primerih predstavila pomembnost gibanja za zdravje človeka ter kako se zdravje in trajnostna mobilnost med sabo prepletata. Iz vrst Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) se je delavnice udeležila dr. medicine, Janet Klara Djomba, ki je z vzgojitelji delila predstavitev z naslovom »Gibanje za zdravje v vseh življenjskih obdobjih«, iz vrst Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru pa se je delavnice udeležil  mag. Sebastian Toplak, ki je z vzgojitelji delil predstavitev z naslovom »Mehki ukrepi za doseganje trajnostne mobilnosti«. Izobraževalne delavnice za vzgojitelje se je udeležil tudi predstavnik PU Murska Sobota, vodja policijskega okoliša Murska Sobota g. Tomaž Trajbarič.

»Naj zaključimo z mislijo enega od staršev, ki je ob eni od tovrstnih kampanj zapisal: »Otrok ni potovalni kovček, katerega bi prenašali iz enega kraja v drugega, zato se otrok mora gibati kolikor je to možno in pri tem ga moramo spodbujati vsak dan!« 

Foto: czr.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2013 ob 18:20 oto gost

      Neverjetno koliko uporabnih "programov" in "projektov" v tej lepi deželici.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2013 ob 20:08 zip gost

      Na jadranski obali sta igrala šah policaj in medved. Mimo pride nemški turist in reče; Glej kako pametna žival. Pa se oglasi policaj: Kurac pametna žival, jaz vodim 3:2!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.