https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pokrivanje strehe s slamo ob Pozdravu jeseni

Černelavci, 08.09.2013 ob 13:30  

V sklopu prireditve Pozdrav jeseni je včeraj v Černelavcih potekalo pokrivanje manjšega objekta s slamo. Prireditev organizira Kulturno turistično društvo Černelavci.

Od semena do strehe

V zadružnem domu je bila na ogled razstava čebelarskih predmetov, orodij in medu, pri gasilskem domu je potekalo prijetno druženje ob glasbi, pred zadružnim domom pa je potekalo pokrivanje hišice za počitek s slamo. Delo sta opravljala oče in sin Rogan iz Trdkove. Jože in Damijan sta kmetovalca, kot dopolnilno dejavnost pa opravljata pokrivanje streh s slamnato kritino. Oče Jože se s tem ukvarja že več kot 20 let, sin okrog 5.

Pri starejšem Roganu smo se pozanimali o tej dejavnosti, ki je že skoraj izginila na našem prostoru. V Pomurju je tisoče hiš bilo pokritih s slamo, ironično, pa največ delata mojstra v tujini, predvsem Avstriji, in drugje po Sloveniji, Notranjska, do Novega mesta, tudi v Tolminu sta že bila. Zelo malo pa delata v Pomurju, kjer je bilo včasih veliko s slamo pokritih hiš. En od razlogov bi lahko bili Madžari, ki pokrivajo s trsiko, ki raste v vodi, s tem pa je tudi veliko cenejša. Žito je potrebno pravilno posejati, ga požeti, zmlatiti in očistiti, vse to pa Roganovi postorijo sami. Lahko bi rekli, da streho naredijo od semena do strehe. Ob tem seveda uporabljajo drugačna orodja kot pri klasičnem pokrivanju strehe. Snope stisnejo in pritrdijo z žico, slamo tudi "počešejo" in poravnajo. Slamnata streha poleti odbija več toplote kot klasična, pozimi pa je več zadrži, s tem so slamnate strehe kvalitetnejše od klasičnih, kvadratni meter pa stane od 50€ naprej. Taka streha naj bi zdržala okrog 30 let, zamenjati pa je treba samo sleme.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.