https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Trenutna zadolženost občine Križevci je dobrih 108 EUR na občana

Križevci, 12.09.2013 ob 9:29  

Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan občine Križevci Branko Belec.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

S tem kar smo storili v občini v tem mandatu moram biti zadovoljen. To je tudi naša dolžnost in odgovornost celotnega vodstva Občine z županom na čelu. Po svojih najboljših močeh ustvarjamo pogoje za kvalitetno življenje občanov ter za uspešen razvoj in napredek občine. To pa nam vsekakor ne bi tako dobro uspevalo brez enotnosti in zavzetosti Občinskega sveta, odličnega sodelovanja s podžupanom ter učinkovitosti in strokovnosti Občinske uprave. Uspešni smo bili na vseh razpisih na katere smo se prijavili! Verjetno je res, da na podeželju nikoli ni bilo lahko in morda bi se tudi dalo narediti kdaj kaj bolje?

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Trenutno izvajamo investicije v skupni vrednosti 2,3 mil. EUR. Gre za energetsko sanacijo osnovne šole. Sanacija šole tako zajema zamenjavo stavbnega pohištva na telovadnici in vhodih, izolacijo celotne fasade in strehe ter zamenjavo kurilnega energenta, ki bodo dosedanje kurilno olje zamenjali sekanci. V izgradnji je fekalna kanalizacija v Iljaševcih in Vučji vasi. Zraven spada tudi nekaj sanacije zastarelega vodovodnega sistema in rekonstrukcija javnih cest in poti. Pri cestni infrastrukturi je potrebno še omeniti rekonstrukcijo javne poti proti pokopališču z izgradnjo enostranskega hodnika za pešce in javno razsvetljavo.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Proračun je realen in investicijsko naravnan saj namenimo  za investicije slabih 60 % proračunskega denarja. Za realizacijo načrta razvojnih programov se občina ne zadolžuje.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Trenutna zadolženost občine je majhna oz. dobrih 108 EUR na občana. Glede dodatnega zadolževanja še trenutno ne morem nič reči oz. odgovoriti.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti (nujno) še potrebno lotiti?

Prioriteta mora biti turistično področje. Tukaj mislim predvsem  na ureditev Gajševskega jezera z okolico.  V delu občine kjer teče reka Ščavnica bomo dokončali kanalizacijo po celotni občini, prav tako moramo v tem delu nujno poskrbeti za cestno in drugo pripadajočo infrastrukturo. V načrtu je tudi izgradnja telovadnice in kulturno - storitvenega središča zraven občine.

Kako poteka delo v občinskem svetu- je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Naš občinski svet dobro in normalno funkcionira brez političnih, opozicijskih ali kakih drugih težav. To pa ne pomeni, da se na vseh stvari dobro ne pripravimo, predebatiramo, odgovorimo na vse pomisleke in vprašanja ter potem najdemo rešitev, ki je za vse ali večino svetnikov sprejemljiva. Sodelovanje je na nivoju, odprto in korektno.

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom, smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave  nam je zaupala svetnica Lidija Koroša. 

Lidija Koroša je prepričana, da je bil prvi korak v pravo smer storjen že ob pričetku mandata svetnikov Občine Križevci ko so formirali sestavo posameznih delovnih teles. Ni šlo čisto gladko pravi, vendar z voljo, razumnim dogovorom in ne z izključno političnim interesom posameznikov nam je uspelo. In zato nam je uspelo realizirati dobršen del zastavljenih ciljev v korist in zadovoljstvo občanov. V občini je bilo storjenega veliko na različnih področjih! Vendar, saj veste, jutri smo lahko še boljši kot danes. Proračun za letošnje leto je optimistično zastavljen, v zavedanju vseh, da se je potrebno obnašati racionalno, gospodarno in v skrbi  za socialno varnost občanov. Bistveni del proračuna pa vsekakor predstavljajo sredstva pridobljena na različnih razpisih. Ker sem zaposlena v osnovni šoli Križevci, naj izpostavim zadovoljstvo ob  pridobljenih evropskih sredstvih za energetsko sanacijo šole. Po kvalitetno opravljenih delih na plašču naše šole in zamenjavi energenta, bo kvaliteta bivanja zagotovo višja, materialni stroški pa nižji. Ljudje so občutljivi na svoje okolje, na kvaliteto bivanja. In prav je tako. V vsaki vasi naše občine se izkazujejo določene potrebe. Za vsakogar so njegove želje in potrebe prioriteta, vendar prioriteta danes in v bodoče mora biti ureditev kanalizacije. S pridobljenimi  sredstvi se dela letos izvajajo v  Iljaševcih in v Vučji vasi, čakajo pa še druge vasi, predvsem v Ščavniški dolini. Žal je letos premalo denarja za razvijanje turizma v naši občini. Gajševsko jezero je še vedno izziv… Ponosna sem, da lahko konstruktivno delujem v občinskem svetu Občine Križevci. Seveda se na sejah pojavljajo različna mnenja, predlogi, včasih tudi nejevolja. Vendar, znamo poslušati drug drugega in se zavedamo, da je bistvo za napredek poenotenje različnosti.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.