https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Petek 13. - spet tisti zlovešči dan!?

13.09.2013 ob 11:30  

Danes je spet napočil tisti zlovešči dan v koledarju, ki se ga zaradi starih vraž boji toliko ljudi - petek, 13. Vendar ali gre res le za stare vraže, za praznovernost ali je nekaj več na datumu, ki zbuja nelagodje že tisočletja?

 

Britanski znanstveniki so pred kratkim na podlagi analiz prometnih nesreč ugotovili, da je verjetnost le-teh 52 % večja ob petkih, 13., kot na običajni dan. Kot razlog pa so navedli podzavestni strah, zaradi katerih se potem zgodijo številne nesreče. Razlog naj bi tičal v podzavestnem strahu, zaradi katerih se na ta dan zgodijo številne nesreče. Obstaja celo strah pred petkom 13. ter nesrečami, ki se imenuje: paraskavedekatriafobija.

Vendar zakaj je tako? Izvor strahu pred zloveščim petkom ima nejasne korenine. Številka 13 se je v več kulturah obravnavala kot nesrečna, celo povezana s hudičem.

Zakaj petek?
Jezus je bil križan na petek po zadnji večerji s 13 gosti (on in 12 apostolov) - 13. je bil prav Jezusov izdajalec Juda Iškariot. Petek je bil v starem Rimu dan pogubljenja - takrat so izvrševali smrtne kazni, najverjetneje splošna fobijja izhaja prav iz tega.

Petek je tudi pojmovan kot ženski (vsaj med tistimi, ki so proti nežnejšemu spolu) in kot tak slab dan. Na primer, v angleščini edino petek nosi ime po ženski boginji Frey (Frey day - Friday).

Številka 13 je tudi predstavljala ženskost, ker je odgovarjala številu mesečnih ciklov v letu (28 x 13 = 364), kar je bilo v patriarhalni družbi sinonim za "hudičevo orodje". Nekateri verjamejo, da so se zlovešča znamenja združila 13. oktobra 1307, ko je dal francoski kralj Filip IV. aretirati in mučiti na stotine vitezov Templarjev. Čeprav ni zanesljivih zapisov o tem, kako so se ljudje pred 19. stoletjem bali petka, 13., je nesrečni dan najverjetneje sestavljen z enostavno logiko: petek je nesrečni dan, 13 je nesrečna številka, torej je petek,13., bolj nesrečen petek od preostalih. Petek je torej nesrečni dan, 13 je nesrečna številka, torej je petek,13., bolj nesrečen petek od preostalih.

Tudi Nordijske legende in egipčanska duhovnost priča o strahu pred št 13
Stari Vikingi so verjeli, da če jih bo v istem času za mizo 13, bo vse goste kmalu obiskala smrt. V Valhallu je bilo namreč poklicanih 12 bogov, medtem ko je 13., zlobni Loki, prišel nepovabljen in ukanil bogove, da so se med seboj pobili, in tako izzval Tora, vrhovno nordijsko božanstvo.

Stari Egipčani so skozi življenje šli čez 12 duhovnih stopenj, 13. pa je bila tista po smrti. Zaradi tega so 13-ico povezovali s smrtjo. V zahodni kulturi je bila številka 12 sveta (12 apostolov, 12 mesecev v letu ...), medtem ko je 13 rušila to popolnost in so se je bali celo bojeviti Vikingi. Nekatere študije segajo še dlje v preteklost in izhajajo iz tega, da so prvi ljudje imeli za štetje deset prstov in dve stopali, tako da je vse, kar je bilo več od tega, nerazumljivo in predmet praznoverja.

Apollo 13

Po raziskavah je 13 število, v kar resna podjetja ne bi nikoli vložila denarja. Po podatkih Phobia Instituta v Ashvillu v Severni Karolini več kot 80 odstotkov stanovanjskih zgradb v ZDA nima 13. nadstropja, številna letališča nimajo 13. vrat, veliko bolnišnic in hotelov nima 13. nadstropja ali številke sobe, kar nekaj glasbenih plošč pa nima 13 pesmi. Torej je strah pred trinajstico kar velik.

Tudi potovanj se ljudje na ta dan množično izogibajo, strah pa je utemeljen tudi z nesrečo ladje HMS Friday iz 18. St., ki je izplula iz Anglije in se nikoli več ni vrnila. Temu se je še pridružil nesrečni Apollo 13, ki se mu več nikdar ni uspelo vrniti z odprave na Luno.

Triskaidekafobija in paraskavedekatriafobija

Za strah pred številko 13 obstaja ime: triskaidekafobija. Še več, ime obstaja tudi za strah pred petkom 13.: paraskavedekatriafobija. Strah pred petkom, 13. je tako razširjen, da je dobil strokovni izraz, samo v ZDA pa za njim trpi približno 20 milijonov ljudi. Vendar pravega razloga za paniko ni. Psihologi trdijo, da smo sami krojači svoje usode. Torej si na petek 13. ne dovolite, da vam črne misli pokvarijo dan.

Kristjani verujejo, da Bog preprosto ne deluje na tak način
Številne vraže izvirajo verjetno iz ideje, da bo temperamentno božanstvo ali nadnaravna sila poslala nad nas nekaj slabega, če se nečemu ne bomo ali izognili ali naredili nekaj za pomiritev bogov."Vraževerne navade nakazujejo, da ljudje čutijo, da nimajo nadzora nad stvarmi, zato je opravljanje vraževernih obredov način, da imamo neposredno ta nadzor," pravi Fulton. Številne stare religije so verjele, da obredi pomirjajo bogove, a kristjani, tako kot številne druge večje današnje vere, verjamejo, da Bog preprosto ne deluje na tak način. Zato Fulton pravi, da bi mirne duše vzel hotelsko sobo v 13. nadstropju.

Vir: rtvslo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2013 ob 12:41 jure gost

      Fajn bi bilo, če bi si avtor zel pet min čsa pa prebral svoj zapis preden ga objavi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2013 ob 13:42 gost gost

      V SLOVENIJI JE VSAK DAN PETEK 13.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2013 ob 13:51 tinč gost

      jure od kod si vse tole uspel prepisati''¨ tole so same kvasenice, same vraže. pošteni,dobrosrčni in z ničemer obremenjeni, ljudje se z takimi stvarmi ne ukvarjajo in kaj bolj pametnega razmišljajo. streznite se in postavite na realna tla, pa ne boste razmišljali o t r i n a j s t e m in njegovih posledicah, ki so plod neumnosti in nimajo nič skupnega z nami in našo realnostjo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.09.2013 ob 15:08 Del R gost

      Tu sploh ni napisani dejanski izvor oz. od kdaj je resnično petek trinajsti dobo to "laskavo priznanje vraževernosti". http://sl.wikipedia.org/wiki/Templjarji No evo, tu je v slovenščini obrazloženo, malo z zgodovinskoga aspekta, čeprav je samo z enin stavkon obrazlozeno. Je v angleščini več literature oz. .kakšni dokumentarci na national geographici, ki več povejo o ton, ka je zanimiva zgodba fejs. Tu je zdaj resnični izvor . Nvn, ge ste vij- Pomurec dobili te podatke, tak ka jih nemren komenterati, ka san nejj seznanjeni. Samo tu je pa napisano zgodovinsko dejstvo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.09.2013 ob 19:36 Kenny gost

      Se pa ni tak slabo! :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Luka111
      13.09.2013 ob 21:14 Luka111

      Oh ja pa je :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.