https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»Zaposli me, sosed!« - napotki za lažje iskanje dela v Avstriji

Rakičan, 16.09.2013 ob 16:40  

V okviru projekta »Zaposli me, sosed!« je danes v Dvorcu Rakičan potekala prva brezplačna delavnica za iskalce zaposlitve v tujini in ostalo zainteresirano javnost, na temo: »Kakšne so moje pravice in obveznosti v drugi državi članici EU?«

Udeleženci delavnice so lahko pod strokovnim vodstvom vodje oddelka za izvajanje obveznega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS, območne enote Murska Sobota, univ. dipl. ekon. Martine Copot, prišli do odgovorov na vprašanje problema zdravstvenega zavarovanja, s katerim se srečujejo slovenski državljani, ki se vozijo na delo v sosednjo državo Avstrijo.

Martina Copot je predstavila postopek ureditve zdravstvenega zavarovanja za obmejne delavce oziroma dnevne migrante in pri tem poudarila pomembnost obrazca E 106, ki ga mora delavec priložiti na bolniški blagajni v Avstriji, pri kateri delavca avstrijski delodajalec prijavi v zdravstveno zavarovanje. Med drugim je pri urejanju vloge za izdajo obrazca E 106 pri posamezni bolniški blagajni, potrebno predložiti tudi potrdilo o stalnem prebivališču v Sloveniji.

Copotova je poudarila, da v primeru, če je oče zaposlen v Avstriji, mama pa v Sloveniji, morajo biti otroci glede določbe veljavnih uredb zavarovani po mami, saj ima prednost zakonodaja države stalnega bivanja. Če družinski člani še naprej bivajo v Sloveniji in nimajo prednostnega zavarovanja v Republiki Sloveniji, mora avstrijski delavec zanje na bolniški blagajni urejati izdajo obrazca E 109, na podlagi katerega ohranijo v Sloveniji vse pravice in uporabljajo še naprej slovensko zdravstveno kartico, stroški pa se še naprej obračunavajo v Avstriji. Ko se tak delavec začasno nahaja v Sloveniji, uveljavlja pravico do nujnih in potrebnih storitev z evropsko kartico na hrbtni strani e-card.

Porodniška v Avstriji je za vse matere enaka, ne glede na materino izobrazbo.

V drugem delu delavnice so udeleženci lahko prisluhnili zanimivim izkušnjam "s prve roke" našega državljana, dipl. ekon. Marka Polanščka, ki je že dve leti zaposlen kot nočni portir v sosednji Avstriji, v Thermalhotelu Fontana v Bad Radkersburgu. Marko je udeležencem delavnice zaupal svojo življenjsko zgodbo in svojo poslovno pot, opisal pozitivne izkušnje in dogodivščine, ki so ga doletele tekom službovanja v Avstriji ter odgovarjal na številna vprašanja udeležencev delavnice.

Kot zanimivost je navedel, da je porodniška v Avstriji plačana za vse matere enako, ne glede na materino izobrazbo ter da lahko v Avstriji matere same izbirajo, kako dolgo bodo imele porodniško, lahko jo koristijo bodisi 15 mesecev, lahko tudi 30 mesecev, vendar morajo s tem seznaniti delodajalca že takoj, ko nastopijo porodniško. Povedal je tudi, da je veliko Slovencev zaposlenih v Avstriji ter da avstrijski delodajalec zahteva, da se morajo slovenski državljani zaposleni v Avstriji, v službi izključno pogovarjati v nemškem jeziku. Na vprašanja glede plačila potnih stroškov nam je zaupal, da se potni stroški obračunavajo dnevno ter izplačajo enkrat letno in da dobijo zaposleni v Avstriji 14 plač, tu je všteta plača za dopust in božičnica.

"Izvedela sem zanimive podatke glede zdravstvenega zavarovanja v Avstriji. Zanimivo je bilo slišati, kako poteka v Avstriji urejanje določenih papirjev precej bolj enostavno kot pri nas. Lepo je bila predstavljena delovna izkušnja gospoda Marka, ki nam je podal veliko informacij glede služb, sodelovanja s timom, porodniškega dopusta ter spoštljivega odnosa Avstrijcev do slovenskega naroda," nam je zaupala udeleženka delavnice Jasmina Horvat. V nadaljevanju projekta »Zaposli me, sosed!« bosta sledili še dve brezplačni delavnici na temo: »Kako se znajti v novem okolju, kje iskati informacije?« ter »Kako pristopiti do potencialnega delodajalca?«.

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

    Fotogalerija