https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Klemen Gerčar – svetovni prvak brez konkurence

17.09.2013 ob 15:10  

Klemnu Gerčarju je pri svojih 22. letih uspelo uresničiti svoje otroške sanje in osvojiti naslov svetovnega prvaka v motokrosu.


Že kot otrok je imel sanje postati svetovni prvak

Sanje so se mu po 18. letih trdega dela in odrekanja uresničile. »Občutki po zmagi so fenomenalni, ta naslov je zame res nekaj posebnega,« so bile Klemenove besede ob osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

Zmaga v Orehovi vasi mu bo za vedno ostala v spominu

V tej sezoni je bilo v razredu MX3 devet dirk in Klemen je kar sedemkrat stopil na stopničke, od tega trikrat na najvišjo. Domača dirka v Orehovi vasi, kjer je pred več kot 7000 navijači prevzel vodstvo v skupnem seštevku, je bila ključna, saj je takrat prevzel vodstvo in ga vse do konca ni izpustil iz rok. Na zadnji dirki v Senkvicah na Slovaškem je s šestim mestom obdržal skupno vodstvo in osvojil naslov svetovnega prvaka. Klemna letos čaka še pokal narodov v Nemčiji in finale državnega prvenstva Slovenije (6. 10.) v Orehovi vasi, kjer si Klemen želi še petič postati državni prvak Slovenije.

Svoj prvi pokal je dobil pri 4 letih

Z motokrosom se je pobliže spoznal pri štirih letih, ko ga je oče peljal na ogled tekme v njegovem kraju in že takrat je kazal naravni talent. Po prvem osvojenem pokalu ga je ta šport zasvojil in tako je pri svojih 16. letih pričel postopoma uresničevati svoje sanje. Premagal je vse ovire in prišel do naslova evropskega mladinskega prvaka.

Prepoznaven tudi v Pomurju

Do prepoznavnosti v Pomurju mu je veliko pomagal njegov prijatelj in menedžer Matej Žinkovič. Njuno sodelovanje se je začelo zelo naključno in prijateljsko, zdaj pa sodelujeta že tri leta. Pomaga mu pri sponzorjih in na vsem marketinškem področju, da se lahko Klemen osredotoča zgolj na treninge in dirke.  Pred tem je za vse to skrbel Klemnov oče, vendar se je z leti nabralo vedno več dela in tako mu je na pomoč priskočil Matej. Skupaj sta si zastavila program, poiskala sponzorje in želja je bila, da bi v treh letih osvojil naslov svetovnega prvaka. Cilj sta tudi dosegla, saj je Klemen na zadnji dirki v Senkvicah na Slovaškem s šestim mestom obdržal skupno vodstvo in osvojil naslov svetovnega prvaka. 

Ima tudi svoj »Fan club Klemen Gerčar«, predvsem so to navijači iz Čateža ob Savi, vendar si zelo hitro pridobiva navijače iz cele Slovenije. Zelo dober prijatelj mu je motociklist Rok Bagoroš, na zadnjih tekmah v Pomurju pa je bil zelo presenečen nad številnimi navijači in upa, da se bo številka še povečala. Klemena Gerčarja lahko spremljate tudi preko njegove spletne strani klemengercar.com. Več fotografij iz finalne dirke svetovnega prvenstva mx3 si lahko ogledate na sledeči povezavi http://mxdose.com/mxdose/2013-mx3-senkvice-slovakia-photo-gallery/.

Trenira povprečno dvakrat na dan, odvisno od obdobij

Pri kondicijskih treningih že vrsto let sodeluje z Matejem Cankarjem. Prej dve leti ni imel stalnega trenerja za motokros, saj ni bilo denarja, lani pa je dobil trenerja s Hrvaške Nenada Šipka, ki je bil dolga leta eden izmed najboljših motokrosistov. Njegov običajen dan med sezono poteka nekako tako: od 9. do 12. ure opravi prvi kondicijski trening, od 14. do 19. ure motokros trening in od 20.30 do 22. ure drugi kondicijski trening.

Naslednja sezona odvisna od finančnih sredstev

Naslednje leto je njegov cilj MXGP razred, ki velja za kraljevi razred motokrosa, v katerem nastopajo najboljši motokrosisti iz celega sveta. S pogajanji je že začel, vendar bo na končni rezultat treba počakati še 2–3 tedne. Za nastopanje v tem elitnem razredu motokrosa pa bo potreboval dodatna finančna sredstva. Kot pravi Klemen, si želi, da bi tudi slovenska podjetja spoznala, kaj jim oglaševanje v motokrosu na tako visoki svetovni ravni prinaša.

Najboljši moto športnik Slovenije 2012

Konec novembra oz. v začetku decembra FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme ) prireja slavnostno podelitev priznanj najboljših avto-moto športnikov na svetu, tam bo tudi Klemen dobil svoj pokal za zasluženo zmago. Lani ga je AMZS izbrala za »Moto športnika Slovenije 2012«, ta naziv si je prislužil z uspešnimi rezultati, ki jih je dosegel v letu 2012.

Sezona ga povprečno stane 50.000 eurov

Finančno je samostojen že od svojega 19. leta, saj je motokros zelo drag šport in velikokrat so finance njegov glavni problem, zato si v celoti ne more privoščiti idealne sezone, saj ga ta povprečno stane 50.000 evrov. Zelo mu pomaga ekipa UFO racing mx team iz Češke, za katero vozi, saj mu priskrbi ves potreben material in motorje. Sanje pa mu pomagajo uresničevati tudi njegovi sponzorji.

Oboževalce osvaja tudi s harmoniko

Njegov prepoznaven znak je postala tudi harmonika – frajtonarca, s katero je v zadnjem letu osvojil oboževalce. Tako je pokazal svoj naravni talent tudi za glasbo. Ob osvojitvi svetovnega prvaka, mu je družina podarila unikatno harmoniko. Njegov vzornik je Roman Jelen, za katerega meni, da je izjemen tekmovalec kot tudi osebnost, od katerega se lahko veliko nauči.

 

Slike: osebni arhiv

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.