https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»S tisoči kolesi v mesto« do čistejšega zraka

17.09.2013 ob 8:47  

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Murska Sobota se aktivno pripravlja na Evropski teden mobilnosti. Letošnji slogan »Vaš korak za čistejši zrak« nas usmerja k razmišljanju o trajnostnih rešitvah na področju prometa.

Vsakega prebivalca aktivno spodbuja k uporabi javnega prevoza in posledično k zmanjšanju gneče v našem mestu ter povečanju varnosti za pešce, kolesarje, gibalno ovirane, starejše in njihove spremljevalce, mamice z vozički. Avtomobili namreč še vedno ostajajo glavni onesnaževalci zraka, ki ga vdihujemo. Dokazano je, da onesnaženost zraka zaradi prometa povzroča resne zdravstvene probleme in celo prezgodnjo smrt. »S tisoči kolesi v mesto« je dogodek, ki  je namenjen starejšim in gibalno oviranim osebam. Dogodek bo v MO Murska Sobota, na Trgu kulture, v sredo 18.09.2013 od 8:30 do 13:00 ure.  

Radi bi vas opozorili na nekaj novosti, kot so: eko-delavnica: pravljica o zmaju, izdelovanja zmajev na veter za otroke in odrasle; po delavnicah sledi spuščanje zmajev pred ploščadjo PIŠK, vključevanje gibalno oviranih v bivalno okolje (invalidi na vozičku se bodo popeljali po mestu in opozorili na ovire, ki jim otežujejo pot pri zadovoljevanju posebnih specifičnih potreb v vsakdanjem življenju: banke, CSD, tržnica, bankomati, parkirišča, trgovina, knjižnica, javne ustanove/uradi, ceste, ulice, pločniki, prehodi za pešce), demonstracija hoje z belo palico in psom vodnikom, varno kolesarjenje na progi Trg kulture-Rakičan-Jezera-letališče in nazaj na Trg kulture, delavnica »Varno na kolo«, zabaval vas bo mlad harmonikar Mark Tivadar iz Bakovec.

Novost je tudi ta, da bodo sodelovali še otroci iz Vrtca Murska Sobota Enota Urška, učenci iz 2. a razreda II. osnovne šole in tretji razred Osnovnih šol III in IV ter njihove učiteljice. Sodelovala bodo invalidska društva, društva upokojencev, kolesarji, Hiša sadeži družbe Murska Sobota, Zavo za zdravstveno varstvo Murska Sobota, Policijska postaja Murska Sobota, Redarska služba MO Mursk Sobota. Oddelek za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe MO Murska Sobota. Povezovalec dogodka bo g. Bojan Rajk.

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    17.09.2013 ob 10:30 Gost gost

    Ali je res, da bo v nedeljo ena proga kolesarjenja šla tudi v Polano? Trasa bi naj potekala po Kopališki ulici in preko "novega" kolesarskega mostu čez Ledavo v Polano. Ekspedicijo bo vodil sam župan, vojska bo preko mostu na koncu Kopališke postavila pontonski most, Panvitini traktoristi pa bodo vse obtičale v blatu pomagali, s stroji, izvleči ven. Na mostu bi naj bil krajši postanek, kjer naj bi se nekateri spomnili na ugodne učinke izgradnje mostu. V primeru dežja bi naj kolesarjenje vseeno potekalo, odpadel bi le kulturni program pred gasilskim domom. Gremo!?

    2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    17.09.2013 ob 16:20 Truplo gost

    Bolje bi bilo, da prvo zriktajo, da bo kolesarski promet pametno urejen in tudi da bo prijeten. To, kar imamo v Soboti in okolici je malodane na pol kriminal, žal pa urejajo te zadeve ljudje, kateri se po mojem s kolesi nikoli ne vozijo. In kazni navadno tudi pišejo teki, kateri ne vejo, da ima kolo dve kolesi, avto pa štiri?

    1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    17.09.2013 ob 16:58 gost gost

    jes ne ven kak si ti lejko brez službe če si tak pameten ka maš za sakšo stvar rešitev pa se v vse razmiš.

    1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    18.09.2013 ob 14:27 Truplo gost

    Javil se je spet eden, kateri se s kolesom pelje enkrat na leto, ali pa še tega ne.

    1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.