https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Radenci: Novega župana čaka še veliko dela

Radenci, 19.09.2013 ob 12:30  

Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan občine Radenci Janez Rihtarič.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

V glavnem sem zadovoljen s storjenim, gotovo pa bi se dalo storiti še kaj več, vendar so problem finance. Je pa res, da je občina v prejšnjem mandatu precej zaostala.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Trenutno največji projekt, ki je tik pred tem, da ga zaženemo je širokopasovni internet z optičnimi kabli. Tako bomo pokrili celotno območje občine. V fazi začetka gradnje je tudi vodovod – krak C, ki je velik projekt. V tem kraku imamo 7 gradbenih dovoljenj v vrednosti 1,6 milijonov evrov. Ko bo pa speljan celotni vodovod, bo za naše občane vreden 8 milijonov evrov. Drugi velik zalogaj, kjer smo tik pred podpisom pogodbe je vrtec v Radencih. Vrtec mora biti zgrajen do jeseni naslednjega leta in je vreden 2,8 milijona evrov. Tretji zalogaj je čistilna naprava v Radencih v vrednosti 6,5 milijona evrov, vendar čakamo še na odobritev naše vloge in upamo, da bomo dobili odobreno, da bi lahko začeli spomladi prihodnje leto z gradnjo. Skupaj z Zdraviliščem Radenci smo obnovili znani radenski park, ki je bil uničen v neurju. Manjši projekti v naši občini, ki so nujni, so preplastitve cest.  Zadnja je bila v Hrastje Moti, v dolžini 1350 m.  Pločnik in cesto iz Radencev proti Boračevi smo uredili, zaradi varnosti naših občanov. Uredili smo okolico in mansardo lovskega doma iz razpisa za medgeneracijsko druženje. Iz enakega razpisa smo uredili mansardo in okolico gasilskega doma, kar je tudi vredno okrog 80.000 evrov. Pred kratkim smo imeli otvoritev igrišča, slačilnic in tribun na športnem centru Radenci. To so projekti, ki smo jih že realizirali ali še jih bom drugo leto.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Proračun smo si zastavili optimistično, saj smo lansko leto sprejeli 2-letni proračun. Imeli smo že en rebalans proračuna, drugi pa nas čaka v kratkem, v mesecu oktobru. Pri proračunu je tako, da so želje in hotenja na eni strani, na drugi pa je realizacije tega, koliko se da storiti. Vse je odvisno od prihodkov, koliko denarja dobimo, da lahko speljemo večino tega, kar smo si začrtali. Zataknilo se nam je edino pri vrtcu, že 14−16 mescev vse urejamo, saj smo imeli več razpisov, zaradi naših revizij na razpise. V proračun smo si zastavili tudi varčevalne zadeve. Koliko se da varčujemo pri vseh materialnih stroških, situacija nas je prisilila, da smo znižali osebne prihodke tudi našim zaposlenim.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Ko smo prevzeli občino je bila okrog  800−900 tisoč evrov zadolžena, danes pa je zadolžena približno 200 tisoč evrov. Veliko smo odplačali, na drugi strani pa smo vzeli kratkoročni premostitveni kredit za izgradnjo optike v višini en milijon. Kredita še nismo dobili vrnjenega, vendar računamo, da bo še v letošnjem letu. Z izgradnjo vrtca smo sprejeli tudi sklep, da se lahko občina zadolži za 1,1 milijon evrov. Zaradi izgradnje imamo obljubljenih skoraj 1,8 miljonov nepovratnih sredstev, razliko pa bomo pokrili s kreditom, saj je nujno potrebno, da se vrtec zgradi.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti še potrebno lotiti?

Če bomo zgradili vse to kar sem naštel, je v bližnji prihodnosti treba pristopiti k izgradnji igrišč pri OŠ Kapela in izgradnji nove telovadnice. V nadalje moramo razširiti kanalizacijsko omrežje v občini. Tretja stvar, ki je najbolj nujna in vidna pa so ceste, ki so v večini primerov zelo dotrajane. Novega župana čaka še veliko dela.

Kako poteka delo v občinskem svetu, je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Moram pohvaliti, da zelo dobro sodelujemo v občinskem svetu. Nimamo ne koalicije ne opozicije in svetniki razmišljajo in delajo v korist občanov občine. Res je, da ima vsak svoje mnenje, vendar na koncu stvari enotno sprejmemo in soglasno potrdimo. To je bila tudi moja predvolilna obljuba, da bom skušal prekiniti kreganja, ki so se dogajala pred mojim mandatom, saj se lahko tako veliko več naredi. Tudi z občinsko upravo dobro sodelujemo.

Svoj pogled na delovanje občinske uprave nam je zaupal podžupan in svetnik Janez Konrad

 

Smo tik pred podpisom izvajalske pogodbe za izgradnji vrtca v Radencih

Meni, da se je v tem mandatu storilo ogromno. Skupaj z nosilno občino Ljutomer so pripeljali oskrbo s pitno vodo v Pomurju krak – C v zaključno fazo, skupaj z občino Ljutomer so tik pred odpiranjem ponudb za izgradnjo centralne občinske čistilne naprave in nekaterih delov kanalizacijskega sistema. Zaključili so izgradnjo širokopasovnega odprtega internetnega omrežja na hribovitem delu občine in so tik pred začetkom priklapljanj končnih uporabnikov v belih lisah. Skupaj z Zdraviliščem Radenci in Radensko d.d. so uspeli pristopiti k revitalizaciji znanega radenskega parka, ki je bil uničen v neurju ob vetrolomu. S sistemom botrstva so pridobili precejšen delež sredstev, bi pa potrebovali še kar nekaj. Zaključili in svečano so predali namenu tudi ŠRC Slatina, ki je dobil uporabno dovoljenje in je z letošnjo izgradnjo tribun in slačilnic dobil dokončno podobo. Zaključili smo zelo pomembno infrastrukturno investicijo z ureditvijo ceste in pločnika v Boračevi na odcepu mimo trgovine Jager. Na novo so asfaltirali ali na novo uredili in preplastili 4 cestne odseke, na ureditev enega cestnega odseka pa se pripravljajo prav sedaj. V zaključni fazi izgradnje pa sta tudi dva domova za medgeneracijsko druženje, in sicer objekt lovskega doma v Radencih in objekt gasilskega doma v Hrastje Moti. V letošnjem letu se je na območju občine sprožilo nekaj obsežnejših zemeljskih plazov, ki so občino finančno že bremenili, bo pa to finančno breme za občino še kar nekaj let. Dokončna sanacija brez finančne podpore s strani države ne bo mogoča. So tik pred podpisom izvajalske pogodbe za izgradnjo vrtca v Radencih.

Z doseženim je zadovoljen. Meni, da so tako dobri rezultati predvsem plod kooperativnosti, delavnosti in prizadevnosti delavcev občinske uprave, ki jim ob tej priliki izreka zahvalo. Vse občine so pri večjih projektih odvisne od sredstev pridobljenih na razpisih. V Radencih pa je na poti razvoju in hitrejšemu napredku še dodatna ovira, denacionalizacijski postopek, v katerega je vključeno ogromno parcel in objektov.

Proračun v realnih okvirjih

Proračun za tekoče leto, pa tudi za prihodnje leto je oblikovan in potrjen v zelo realnih okvirjih.  Zavedajo se trenutne krize in finančnih zmožnosti preko katerih ne morejo, čeprav bi si marsikaj želeli. Meni, da je v občini je kar nekaj cest in drugih infrastrukturnih objektov, ki bi bili nujni obnove ali pa vsaj delne sanacije. Tudi pretežni del kanalizacijskega sistema zaradi starosti dotrajan in nujen obnove, kakor tudi nekateri deli sekundarnega vodovodnega cevovoda. »Občina sicer ima dolgoročni razvojni plan, ki pa ga je težko uresničevati. Najprej je potrebno pokriti socialne transferje, potem je potrebno upoštevati nepredvidene zadeve, ki se dogodijo neplanirano (plazovi), ter razpise o državnem sofinanciranju, kjer je potrebno hitro zagotoviti tudi delež občinskih sredstev. Občani (volivci)  bi seveda bili najbolj zadovoljni z vsakokratnim političnim vodstvom v primeru asfaltiranja cest. Dejstvo pa je da največkrat zmanjkajo sredstva prav za te namene.« Meni, da je delo v trenutnem občinskem svetu zadovoljivo in na primernem kulturnem in političnem nivoju.

Sodelovanje z županom je čudovito

»S trenutnim županom je sodelovanje čudovito. Nikoli do sedaj ni postavil v ospredje političnih interesov, ali interesov posameznih grupacij. Zmeraj izhaja iz potreb občine in občanov, ki so nas izvolili in v interesu katerih tudi moramo delati. Zelo pomembno je, da je župan odprt za pobude in ideje, da zna prisluhniti vsakemu, ter da je odprt tudi za kritičen dialog, vendar da je na koncu on tisti povezovalni člen, ki uspe različne interese spraviti v okvire  pravičnosti, zakonitosti in proračunskih zmožnosti. In naš župan je takšna osebnost.« 

Svoje mnenje je podal tudi svetnik Zlatko Mir

Meni, da zadnjem času slabo finančno stanje kaže tudi v občinskem proračunu. To se odraža v tem smislu, da ni dovolj sredstev za vse projekte, ki bi jih želeli realizirati. V tem mandatu so poskušali maksimalizirati sredstva, s katerimi so izvedli nekatere projekte, ki so naleteli na zelo pozitiven odziv javnosti (internet – optika, kanalizacija, športni center …). Njegovo osebno mnenje je, da bi mogoče morali izvesti kakšen projekt več, predvsem na področju cestne infrastrukture ter na področju kulture, ki nikakor ne najde pravega mesta v proračunu.

Letošnji proračun je bil v fazi priprave zelo optimističen.

Ta optimizem  je splahnel ob realnih dejstvih, da denarja enostavno ni dovolj za vse. Prioriteta v letošnjem letu je vsekakor izgradnja vrtca, vendar se bo projekt zaradi birokracije po vsej verjetnosti zavlekel v naslednje proračunsko obdobje. Zategovali so pasove, poskušali minimalizirati tiste stroške, ki niso življenjskega pomena in se brez tega da živeti, vendar socialni nemir in slabo finančno stanje puščata posledice tudi v občinskih proračunih. Meni, da so odnosi med občinskim svetom in županom v tem trenutku dobri. Sodelovanje je korektno in si želijo, da bi tako ostalo do konca mandata.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.