https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

100 let konservatorske dejavnosti v SV Slovenije

Murska Sobota, 20.09.2013 ob 14:00  

Sinoči so v Pomurskem muzeju Murska Sobota odprli razstavo Sto let v dobro dediščine, ki zaobjema konservatorsko dejavnosti v SV Sloveniji v zadnjih 100 letih.

                                                                                                           

                                                                                                     

Z razstavo se je tako predstavil Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor, ki je eden izmed sedmih regionalnih zavodov. Razstava je sestavljena iz dveh delov; prvi del je skupni del in zajema 10 tematskih panojev s predstavitvijo največjih dosežkov stroke v zadnjih 100 letih v okviru mestne prenove, etnologije, revitalizacije gradov, tehniške dediščine, arheologije in restavratorstva. Ostali panoji so posvečeni predstavitvi dosežkov stroke na posameznih regijskih področjih.

Razstava je nastala ob praznovanju 100. obletnice organiziranega varstva nepremične in z njo povezane premične in žive kulturne dediščine v Sloveniji. Pred sto leti je namreč svojo službo deželnega konservatorja za Kranjsko nastopil dr. France Stelènestor in prvi poklicni konservator v Sloveniji.

 

Razstavo sta odprla generalna konservatorka Danijela Tomšič in Srečko Štajnbaher iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine. Po besedah Tomšičeve je pojmovanje kulturne dediščine različno, v zavodu se ukvarjajo s premično in nepremično kulturno dediščino. Tomšičeva je o razstavi med drugim dejala: »Vsekakor bo za nas kot konservatorje še najbolj pomemben občutek, da smo naredili neko dobro poslanstvo, ki ga bomo opazili na vaših obrazih, na vašem zanimanju.« Srečko Štajnbaher iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine je izpostavil kulturno dediščino kot enega najpomembnejših dejavnikov razvoja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.