https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Dr. Boris Gombač: »Vsako trpljenje civilistov v vojni je zločin«

Murska Sobota, 20.09.2013 ob 11:00  

Včeraj so v soboški knjižnici predstavili knjigo zakoncev Gombač – Trpljenje otrok v vojni, ki je delo o sicer manj znanem, a bolečem poglavju zgodovine.


V knjižnici je potekala sicer že 2. javna predstavitev izjemno zanimive in dragocene knjige, tako mag. Feri Kuzmič, ki je predavanje tudi povezoval. Knjiga je bila izdana ob 70. obletnici kapitulacije Italije in je delo zgodovinarke in arhivistke mag. Metke Gombač in dr. Borisa Gombača. Pretresljiva knjiga govori o otrocih, ki so bili internirani v italijanska koncentracijska taborišča med drugo svetovno vojno, in sicer v Gonars, Treviso ali na Rab.

Boleče poglavje zgodovine

Zakonca Gombač sta knjigo zapisala na podlagi intervjujev, ki sta jih opravila z interniranci, ki so delili skupno usodo. Številni otroci, ki so bili internirani v koncentracijska taborišča, so tam izgubili svojo mladost. Nekateri otroci so takoj po vrnitvi domov v partizanskih šolah napisali spise o svojem doživljanju taborišč, o lakoti, žeji, soočenju s smrtjo ali izgubi doma. »Edina stvar, s katero so se otroci v taboriščih ukvarjali, je bila ta, da so iskali hrano in vodo,« je povedal dr. Gombač. Številne edinstvene dokumente otroškega doživljanja vojne, ki so bili najdeni, sta avtorja dopolnila še z intervjuji in življenjskimi zgodbami preživelih. »Arhivsko gradivo je seveda osnova vsakega raziskovanja, vendar šele ob pričevanjih ljudi to delo lahko tudi oživi,« je povedala mag. Metka Gombač, ki se zadnja leta še posebej posveča problematiki slovenskih internirancev v času druge svetovne vojne.

Po besedah avtorjev knjiga Trpljenje otrok v vojni predstavlja lepo počastitev trpljenja vseh internirancev, ki so v intervjujih razprli tudi svoje duše. Njihovo sporočilo tako gre naprej.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.