https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pri rakičanski farmi Jezera se gradi bioplinarna

Rakičan, 03.11.2010 ob 9:51  

Skupina Panvita je v sklopu svoje farme prašičev Jezera pri Rakičanu pričela z gradnjo bioplinarne, ki bo poleg električne energije proizvajala toplotno energijo za ogrevanje murskosoboške bolnišnice. Pri Panviti menijo, da težav kot pri bioplinarni Nemščak in v Motvarjevcih ne bodo imeli.

V območju farme Jezera pri Rakičanu se je že pričela gradnja bioplinarne, kjer bo iz surovin, ki nastajajo na farmi, proizvedena električna in toplotna energija. Medtem ko se bo elektrika vključila v distribucijski sistem, se bo proizvedena toplota uporabila za daljinsko ogrevanje v bolnišnici Rakičan, ki je od farme oddaljena približno 2500 metrov. V ta namen je Mestna občina Murska Sobota 11. junija letos izdala sklep o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za toplovod v območju državnega prostorskega načrta pri farmi Jezera v katastrski občini Rakičan.

Investitorji ne pričakujejo zapletov kot pri Nemščaku in Motvarjevcih

Nazivna moč bioplinarne bo 999 kW, skupna vrednost investicije pa znaša pet milijonov evrov, v kar je vključeno tudi izgradnja toplovoda do murskosoboške bolnišnice. Sama gradnja se je pričela 27. septembra, predviden zaključek del in začetek poskusnega obratovanja pa je aprila prihodnje leto. Skupina Panvita že ima dve bioplinarni podobne velikosti in sicer ob farmi Nemščak pri Ižakovcih in ob farmi v Motvarjevcih, pri obeh pa so naleteli na proteste krajanov. Za bioplinarno pri Rakičanu takšnih zapletov ne pričakujejo. »Menimo, da bo bioplinarna Jezera dobro sprejeta med krajani. Z njimi smo se namreč predhodno sestali ter jim pobližje predstavili celoten projekt,« pravijo v Skupini Panvita.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. blue
      03.11.2010 ob 10:10 blue

      Ge tau sploj je?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Karlo_Vrataric
      03.11.2010 ob 10:14 Karlo_Vrataric

      To je na drugi strani avtoceste, v smeri letališča...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. PREKMUREC
      03.11.2010 ob 10:50 PREKMUREC

      Ne je tou tou, ka do se prebivalci tan šenki ogrejvali? Dobro so si tou stržili. Vsaka jin čast.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. cvetko
      03.11.2010 ob 12:42 cvetko

      Podpiram take zadeve in razvoj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. smesko
      04.11.2010 ob 9:06 smesko

      Tou je dobro ka se napravi nekša korist tudi za navadne lidij

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.